Copilaria mea imi afecteaza linistea in cuplu?

10-07-2012
teoim
Nu este medic/terapeut
teoim
Buna ziua!
Sper si va rog ca lungimea acestui text sa nu va sperie si totusi sa aveti rabdare sa-l cititi, pentru ca aceste amanunte pe care le-am scris sa va arate zbuciumul meu si poate imi oferiti un raspuns.
Am 32 de ani, de 3 ani sunt casatorita si povestea mea este...
Nu am avut o copilarie chinuita. Am avut de toate si haine si mancare, sa spunem ca eram putin peste mediu, financiar vorbind.
Tata a fost cel care a gestionat finantele familiei si ne-a invatat si pe noi ca oricat de putin sau de mult ai avea trebuie sa economisesti. Ambii parinti au muncit f mult si inca mai muncesc.
Tot tata a fost cel care statea cu noi ( mai am o sora cu trei ani mai mica ) acasa mai mult. Era sever in ceea ce priveste scoala, trebuia sa faci teme si suplimentar si joaca mai putin. Era nervos si tipa daca greseam sau veneam cu note mici acasa, cu toate ca am fost mai mereu premianta ( I - VIII ).
Nu-mi aduc aminte de vreo incurajare, numai cearta.
Insa cand a venit randul lui sormea, nu a mai avut suficient timp sa stea de capul ei si-i oferea circumstante cand gresea, ceea ce pentru mine nu a facut.
Trecand prin mai multe scoli, credeam ca acea severitate nu a fost un lucru chiar asa de rau, ca m-a intarit si pentru viata.
Doar credeam, pentru ca acum cand am si eu familia mea imi dau seama ca acele frustrari rabufnesc si ma doare ca nu avem liniste in casa. Nu suport sa-l aud pe sotul meu spunandu-mi ce am gresit, cu toate ca eu stiu ca are dreptate. In acele momente mi se pare ca vrea sa-mi puna pe tapet toate defectele si greselile. Atunci reactia mea este ori una vulcanica ori ma inchid in mine.
Mi-a luat ceva timp sa vad ca uneori parca sunt intr-o intrecere cu sotul meu.
Si nu am un sot rau, nu tipa, el imi vrea binele, ca numai comunicand evoluam. Dar eu stric tot.

Cum pot sa trec peste si atunci cand avem o discutie mai tensionata sa-i fac fata? Sunt matura, chiar nu pot trece peste problemele din copilarie? Sau este doar un paravan al slabiciunilor mele?


Va multumesc ca mi-ati oferit din timpul dumneavoastra citind acest srtigat al meu.
5 comentarii
0
11-07-2012, ora 07:33
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Nu este evident, din cele ce spuneţi, că ar fi o legătură între rolurile din copilărie şi cele reclamate acum. Căutaţi să vedeţi în soţul dv un aliat. Nu un competitor, o competiţie la ce ? Ştiaţi că soţul dv este de aceeaşi parte a baricadei ? De asta se căsătoresc oamenii: ca să nu fie singuri în tranşee.

Încercaţi să nu vedeţi în ce spune el altceva decât spune ori mai mult decât spune. Să presupunem că el spune: 'dragă, de ce ai pus aşa de puţin zahăr în cafea ?' Asta înseamnă că el se miră că ACEA cafea are cam puţin zahăr şi că cercetează ce anume a dus la aceasta. Asta NU înseamnă că el vă reproşează că ÎN GENERAL nu faceţi cum trebuie cafeaua, că ÎN GENERAL nu faceţi lucrurile cum trebuie în casă, nici că are convingerea că nu sunteţi în stare de nimic.

Mici 'nu'-uri tind să se sumeze în mintea noastră, ca oscilaţiile la fizică, până ajung la un mare 'nu' care îşi pune amprenta asupra relaţiei. Ce trebuie făcut ? Mai întâi, noi nu trebuie să facem extrapolări nepermise, făcând din ţânţar armăsar. La rândul lui, partenerul nostru trebuie să aibă în vedere că aşa cum 'nu'-urile, din nefericire, se sumează, aşa s-ar putea, din fericire, suma şi 'da'-urile. Dacă facem o cafea cum nu trebuie el ne spune a reproş, dar, când facem o cafea cum trebuie, de ce să nu ne spună, a laudă ?
Dacă, discutând cu soţul dv, el nu pricepe mecanismul sumaţiei care funcţionează în ambele sensuri, şi la 'nu'-uri, şi la 'da'-uri, atunci începeţi dv jocul: găsiţi motive să-l lăudaţi din nimic. Şi-a făcut nod strâmb la cravată ? Este un remarcabil efort, de care nici măcar preşedintele suspendat al statului nu e capabil. A curăţat ecranul laptopului, dar au rămas câteva pete ? Se vede mult mai bine decât înainte. A cumpărat ceva complet inutil ? Arată multă grijă faţă de aprovizionarea casei. Ş.a.m.d. Veţi vedea repede că ajunge la concluzia că are o soţie minunată. Şi cine ar vrea, pe urmă, să supere cu vreo remarcă o soţie minunată ?
0
11-07-2012, ora 10:50
Psiholog Nicolae Nedea
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Nicolae Nedea
Buna ziua,
inteleg ca sunteti ingrijorata de cum reactionati si doriti in continuare sa aveti o casnicie fericita, deasemenea sa treceti peste aceste inconveniente.Da, reactiile dvs au legatura cu copilaria dar si cu modul dvs de a gandi asupra performantelor dvs.Va propun de fiecare data cand va ganditi ca ati facut o grseala sa cautati si o parte buna in acea greseala sau in faptul ca ea vi sa aratat.Intodeauna sa aveti un gand pozitiv cu privire la ceea ce faceti.
Mult succes!
0
11-07-2012, ora 11:00
teoim
Nu este medic/terapeut
teoim
Va multumesc pentru raspunsuri.
0
27-07-2012, ora 23:40
Allexis
Nu este medic/terapeut
Allexis
Buna ziua,
cum iti mai merge in cuplu?
sunt deacord cu cele spuse mai sus, incearca sa gindesti pozitiv, stiu ca este greu, si deobicei ne amintim ca trebuie sa nu fim atit de aprinse dupa ce am strigat, si ca trebuie sa fim pozitive dupa ce am stricat o seara, o petrecere cu ginduri si emotii negative, cu certuri inutile.
Si uneori ne gindim dece nu mi-am dat seama la timp, doar mi-am promis ca voi gindi pozitiv, ca nu voi atrage atentia la toate maruntisurile, ca voi fi altfel, dar istoria se repeta iar si iar...
Situatiile stresante din copilarii se reflecta asupra intregii vieti, dar daca noi le mai permitem sa ne conduca atunci nu e chiar bine, nu trebuie sa iti gasesti o scuza, ca asa a fost copilaria mea iata dece eu acum sunt mereu stresata si nu suport remarcile din partea cuiva.
Incearca sa pui ceva in ajutor, care mereu sa iti aminteasca ca trebuie sa gindesti pozitiv si sa nu intreci masura cu certurile (care desigur nici tie nici lui nu va sunt placute).
Pune in fiecare camera un obiect, destinat anume sa functioneze ca un desteptator "Hei zimbeste, viata e frumoasa"... un obiect frumos, care sa iti placa mult si sa iti ridice dispozitia, si sa fie intr-un loc vizibil.
Eu am facut asa, si functioneaza, am pus in fiecare camera pe perete cite o imagine cu un zimbet larg deschis, imi place imagine ceea, imi ridica dispozitia si imi aduce doar emotii pozitive, si am pus-o asa incit cind intru in camera deodata o vad, cind ma trezesc este in fata mea, si cind o vad, fac un mic mic efort, ii zimbesc inapoi... mai am asa o imagine pusa in portofel, pentru a o avea mereu cu mine... pentruca si eu sunt predispusa sa fiu aprinsa si categorica, ceea ce in cuplu nu e chiar bine. si uneori e bien sa fie ceva ce sa iti aminteasca ca viata e frumoasa si ca uneori e bine sa cedezi.
In fine, nu sunt psiholog, si poti nici sa nu atragi atentia la ce am scris mai sus, este doar asa, un sfat... daca iti va prinde bine acest sfat sau nu, totul depinde de tine...
Pe mine ma ajutat, si ma ajuta in continuare... Bafta, si tine minte, dispozitia noastra depinde doar de noi!
0
15-08-2012, ora 21:59
Psiholog Otvos Monika
Psihologie, Brasov
Psiholog Otvos Monika
Da, este posibil ca experienta din copilarie sa se reflecte in comportamentul actual al dv, chiar daca simtiti ca nu au fost intamplari semnificative. In copilarie ne lipseste gandirea matura, care sa ne ajute sa intelegem intentiile sau motivatia parintilor.
In momentul in care sotul va acuza ca ati gresit, este indicat sa nu ii raspundeti imediat. E de preferat sa va luati un moment de gandire, sa reflectati la ceea a spus si la ceea ce s-a intamplat si sa analizati reactia dv. la criticile lui. Nu este mereu important cine e vinovatul, ci e mai important cum gestionam emotiile negative. Insa este un lucru remarcabil ca va preocupa reactiile dv. si ca le constientizati! Felicitari si succes!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul