Polii opuși se atrag? Doar dacă nu ești într-o relație, arată un studiu

©

Autor:

Polii opuși se atrag? Doar dacă nu ești într-o relație, arată un studiu
Unul dintre miturile populare despre relațiile amoroase este că „polii opuși se atrag”. O echipă de cercetători de la Universitatea Charles din Cehia a testat această supoziție și a observat că este valabilă doar pentru persoanele care nu sunt implicate într-o relație. Cei care au deja un partener sunt în general atrași de persoane care le seamănă din punct de vedere fizic.

Participanților la studiu li s-au arătat fotografii cu diferite chipuri și au fost rugați să evalueze gradul de atractivitate al persoanelor din imagini. Fotografiile ilustrau atât persoane de același sex cu respondentul, cât și persoane de sex opus, iar toate imaginile fuseseră în prealabil prelucrate, astfel încât să semene mai mult sau mai puțin cu cel care făcea evaluarea.

S-a observat că participanții singuri (care nu aveau o relație) estimau persoanele diferite de ei fizic ca fiind mult mai atrăgătoare și sexi decât cele asemănătoare cu ei (aspect valabil pentru ambele sexe evaluate).

Rezultatele studiului sugerează o influență a statusului relațional asupra modului în care evaluăm atractivitatea celorlalți. O posibilă explicație, conform autorilor, ar fi că mecanismele percepției atractivității ar fi suprimate în timpul relațiilor romantice, ca o măsură de menținere a partenerului actual și de împiedicare a găsirii unor parteneri alternativi. O altă posibilitate ar fi că asemănarea celorlalți cu noi devine mai importantă din perspectiva suportului social pe care îl așteptăm din partea celor apropiați sau cu care ne înrudim.

Rezultatele studiului sunt importante pentru că puține cercetări s-au realizat privind modul în care percepțiile noastre se modifică atunci când începem o relație romantică.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Frontiers in Psychology.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 13-03-2020 | creare: 18-07-2016 | Vizite: 2923
Bibliografie
Opposites attract—unless you`re in a relationship, link: https://medicalxpress.com/news/2016-07-opposites-attractunless-youre-relationship.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bărbații și femeile percep infidelitatea diferit
  • ENTWINE – aplicația care evaluează atracția dintre partenerii romantici
  • Noi predictori ai infidelității și divorțului au fost identificați
  •