Psihoterapie: nu castigi nimic cu asprimea, ci cu bunatatea

10-11-2013
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Un om suferea din cauza purtării aspre a şefilor săi. Acest lucru ameninţa să-l umilească şi să dea impresii greşite despre caracterul său. Un preot l-a primit, a pus lucrurile la punct şi i-a făcut o radiografie sufletească foarte corectă:
- Eşti bun, sensibil, paşnic, eşti mielul lui Dumnezeu. Dar când cei din jur se poartă aspru cu tine, ripostezi înlăuntrul tău şi, atunci, ei te judecă greşit şi nu te înţeleg. În schimb, când te iau cu binişorul, eşti capabil de lucruri atât de bune, încât toţi rămân surprinşi. Oamenii care te-au judecat greşit şi te-au rănit nu cunosc fabula aceea veche cu vântul şi soarele, care se certau, fiecare spunând despre sine că e mai puternic, şi s-au învoit ca acela dintre ei care va da şuba păstorului ce tocmai urca muntele în acel moment, acela e mai puternic. Vântul a suflat cât a putut, dar păstorului i s-a făcut frig şi s-a înfăşurat şi mai strâns în şuba lui. A ieşit apoi soarele de după nor, împrăştiind în jur bunătate şi căldură, încât păstorul s-a încălzit şi şi-a scos şuba. Atunci, soarele a strigat la vânt: "Ai văzut care dintre noi e mai puternic?".
Preotul concluzionă:
- Nu câştigi pe om cu asprimea, ci cu bunătatea.
10 comentarii
0
10-11-2013, ora 16:33
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
Vad ca esti foarte activ si asta e bine. Ce meserie ai? Esti psiholog de ocazie ca mine?sau ca si mine acum fiind in concediu am inceput sa stau mai mult pe forumuri ca sa comunic?
9
10-11-2013, ora 17:41
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Bună seara!

Fiinţă scumpă ce eşti, MARTON,

Am mai multe meserii certificate (Profesor de geografie (în curând, şi de religie ortodoxă), Contratenor, Scriitor creştin, Teolog şi Specialist în Ştiinţa Mediului), dar EU aleg să fiu, de la un moment la altul, ceea ce vreau şi ceea ce trebuie ACUM şi/sau ATUNCI şi/sau ACOLO, fără a fi mărginit de una sau mai multe diplome (deci, am şi multe meserii necertificate). Dacă Dumnezeu îmi este alături şi mă ajută, nu mă împiedică nimic să fiu orice, de la cercetător, speolog, actor şi informatician până la farmacist, asistent social, pădurar, horticultor, meteorolog, etc., am dreptate?
Sunt şi psiholog de ocazie, ca tine. De fapt, sunt sau pot să fiu ORICE nu-mi lezează codul etico-moral al credinţei mele creştine ortodoxe, aşa cum şi tu poţi să fi, ca de altfel oricine, nu? ;)
În altă ordine de idei, în ultima perioadă am fost cam inactiv pe ROmedic, dar, încet-încet, voi reveni la statutul de super-extra-mega-ultra-hiper-activ, aşa cum am mai fost :-)
La final, mulţumesc pentru mesaj!

...
Sărut şi îmbrăţişez frăţeşte inima şi sufletul tău.
Cu iubire creştină, respect şi preţuire, dorindu-ţi toate cele bune şi o zi splendidă, într-o săptămână relaxantă, într-o lună echilibrată, într-un an cumpătat şi într-o viaţă desăvârşită în adevăr, iubire, credinţă în Dumnezeu şi lumină,
Mr. Nick
0
10-11-2013, ora 17:55
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
I-MI place tonusul tau si cum spuneai si tu asa este in viata poti fi cine vrei tu cu conditia : faptele tale sa nu lezeze demnitatea si psihicul ori fizicul persoanei cu care vii in contact.Fiecare fiinta va fi judecata de CEL DE SUS pt. toate faptele sale cu voie sau fara de voie.Eu sunt un biet bugetar din asta tara plina de surprize in care pacientii bolnavi de cancer cand merg la doctor se comporta ca un copil de 5 ani care asteapta cu ochii mari ce ADUCE MOSUL IN SAC, adica mai neortodox ce vesti rele mai primeste deoarece cele bune nu le aude pt. ca e ocupat cu gandurile lui la ce va urma.Daca citesti postarile de pe acest forum vei vedea ca inafara de mine si alti cativa toti sunt foarte demoralizati, de asta-mi place ca esti diferit.
9
10-11-2013, ora 23:47
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Bună seara!

@MARTON,

DA, sunt perfect de acord cu acea condiţie menţionată de tine. Mă bucur că ai adus-o în discuţie, este extrem de valoroasă, ţin cont de ea. Am uitat s-o pun în ecuaţie, bine c-ai pus-o tu ;)
Referitor la ceea ce ai scris despre tine, să ştii că eu nici măcar un biet bugetar nu sunt, ci sunt un biet student şomer (deocamdat[) care şi-a depus de curând dosarul pentru a primi bursă socială. Dar ştii ceva? Chiar şi aşa, sunt unul dintre cei mai fericiţi oameni din lume. Mie îmi este imposibil să fiu demoralizat. Eu sunt optimismul în persoană. Oricât de neagră ar fi situaţia în care m-aş afla, eu tot mă încăpăţânez să văd o sclipire de lumină; oricât de negru ar fi covorul pe care este împletită existenţa mea, eu tot pot să văd în ţesătura lui şi câteva fire albe, şi NU pentru că aş fi eu cine ştie ce sau cine ştie cine, ci pentru că Dumnezeu, Iubitul meu, mă ajută foarte mult, fără El aş fi praf şi pulbere în vânt rece.
În altă ordine de idei, din câte am înţeles (sper că am înţeles bine) tu eşti suferind de cancer (nu ştiu exact de ce tip), fapt pentru care îţi doresc din toată inima şi din adâncul sufletului însănătoşire grabnică. O să mă rog la Dumnezeu pentru tine, rugăciunea te poate ajuta mult (te rog, dacă vrei şi ai măcar puţină încredere în mine, scrie-mi aici sau printr-un mesaj privat, numele tău de botez, ca să te pot trece în Sfinte Liturghii, Masluri, acatiste, etc.).
Mulţumesc pentru cuvintele frumoase.
Să fii binecuvântat!
Toate cele bune,
Mr. Nick
0
11-11-2013, ora 22:01
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
Marian si ca sa sti am cancer pe colon care este netratabil si acum incerc sa strang un grup de bolnavi cu care sa na intalnim sa discutam si sa ne ajutam reciproc pt. ca doctorii( NU TOTI ) in astfel de boli ne mint frumos.
0
19-11-2013, ora 14:52
APR.ALINA
Nu este medic/terapeut
APR.ALINA
Buna ziua suntem o familie cu un copil de 1 an si doua luni.locuim in londra de doi ani, datorita greutatilor pe care le-am avut aici am devenit amandoi foarte irascibili nervosi, tristi etc.sotul meu se ia cu munca de mine e mai rau ca stau acsa si ma gandesc la toate si imi fac mult rau.unde vreau sa ajung...problema este ca tipam foarte des la copilasul nostru ceea ce nu imi place si nu stiu cum sa ne dezobisnuim de asta ca deja a devenit obicei.ne-am dorit mult acest copilas dar eu dupa ce am nascut am cazut intr-o depresie foarte mare care ne-a chinuit pe toti trei atat pe mine cat si pe sotul si bineinteles si copilul a avut de suferit in sensul ca nu a primit atata dragoste de care ar fii avut nevoie.acum ssunt umpic mai bine si incerc sa ii ofer ceea ce nu i-am putut oferii la inceput.vreau sa fim o familie frumoasa, nu imi place ca ne certam prea mult din nimicuri datorita starilor de nervozitatede greutatile pe care le-am tras aici.ce putem face pt a devenii mai linistiti, rabdatori.nu vrem sa fie si copilul nostru asa.eu incerc sa ma tratez cu 5 htp dar sotul meu nu accepta nici cum o medicatie zice ca e nervos ca are motive ca ne chinuim ca nu avem casa, masa etc.
0
20-11-2013, ora 22:19
Demetra Cucueanu
Identitate neconfirmată
Demetra Cucueanu
APR.ALINA, este bine ca esti constienta ca este necesar sa faci unele schimbari. Mai intai ar fi bine sa te observi cum faci atunci cand urmeaza sa tipi la copil, ce gandesti, ce iti spui... Desigur iti dai seama cand iti schimbi dispozitia, observa-ti atitudinea si comportamentul... poate ca se va schimba ceva...
9
03-11-2016, ora 11:25
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
De reținut:

Nu câştigi pe om cu asprimea, ci cu bunătatea.
3
11-12-2016, ora 15:16
ARadulescu
Nu este medic/terapeut
ARadulescu
Pai nici nu ai cum sa castigi cu asprimea; daca esti aspru si mai pui si putin de manie, te poti pricopsi si cu putina inchisoare, daca nu stai bine cu impulsurile. In general, tot ce este bun/pozitiv, te ajuta garantat. Tot ce este negativ, iti sapa incet si sigur groapa.
2
16-02-2017, ora 13:51
teketeke
Nu este medic/terapeut
teketeke
Asprimea izoleaza si insingureaza; bunatatea deschide si vindeca.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ședințele de psihoterapie sunt mai eficiente dimineața
  • Dezvoltarea toleranței la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  • Identificarea punctelor forte și a celor slabe ale psihoterapeuților și utilizarea lor ar putea îmbunătății rezultatele pacienților
  • O mai bună identificare a efectelor adverse ar putea îmbunătăți calitatea psihoterapiei
  • Tehnica oglindirii și impactul asupra sentimentului de vinovăție
  •