Tulburarea Afectiv Bipolara - Solutii

276 comentarii 1 2 ..... 789 10 Înainte ›
0
08-08-2013, ora 19:23
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ merkaba

Eu nu ti-am dat nici un sfat, tinere.
Te-am trimis sa te informezi corect ca sa nu cazi in capcana "iubirii de sine" care este mama tuturor pacatelor, si sursa tuturor viciilor.
Corect inseamna sa te informezi din carti ortodoxe si nu din alte aiureli care sa te conduca sa crezi ca esti cine stie cine, si ca ce experiente ai tu, lucru total opus sfaturilor si trairii de viata a sfintilor parinti.

Eu episoade psihotice cu trairi din astea "extraordinare" am avut de n ori mai multe decat tine. Numai ca erau cauzate de dezechilibre ale neurotransmitatorilor si de mandria mea proprie. Am cazut in capcana "iubirii de sine".

Daca vrei sa scapi din prima de rele, leapada-te de mama relelor, care este iubirea de sine.

Culmea vietii duhovnicesti crestine o constituie, pentru trairea ortodoxa, unirea cu Dumnezeu, in stare de nepatimire si smerenie, la capatul rugaciunii desavarsite. Aceasta unire, care in termeni pozitivi inseamna dobandirea deplinei asemanari cu Dumnezeu, sfintenia, are sensul unei depline spiritualizari, induhovniciri a fiintei umane si inaltarea ei pe cele mai inalte trepte ale desavarsirii.

Insa, chiar si ajuns pe aceste trepte inalte si la aceste experiente de varf din punct de vedere duhovnicesc, sfantul nu priveste de sus, din calitate de dumnezeu prin har sau lucrare lumea si cele ale sale, ci cu iubire si in "adanc de smerenie". Smerenia, aceasta virtute generala, in care se concentreaza si sintetizeaza toate celelalte virtuti crestine, intretine urcusul neincetat al crestinului, este sursa lui de tot mai deplina inaltare si induhovnicire.

P.S.: In loc sa multumesti ca mi-am luat din timp sa te ajut, uite cum te comporti.
0
08-08-2013, ora 21:40
hopeforbipolars
Nu este medic/terapeut
hopeforbipolars
draga Clara,
poate ca nu stiu eu, dar cu ce l-ai ajutat concret pe tanarul merkaba? Si chiar asa stand lucrurile cum se pupa smerenia despre care tot vorbesti cu faptul ca astepti multumiri de la cei pe care pretinzi ca ii ajuti cu sfaturile tale? Cu ce contribui tu la acest topic? Ce ar fi sa scrii mantale pe topicurilede tine, unde sa recomanzi doftoriceala atat de cunoscuta noua tuturor si sa lasi celelalte topicuri in pace.
De altfel ti-am mai spus lucrul asta de cateva ori dar se pare ca topicurile tale nu prezinta interes de iti petreci timpul pe altele. Sau n-ai propriile topicuri? Creaza-le draga mea, sau nu prea ai ce scrie? Stii in general oamenii cauta solutii si vindecare, nu numai zmiorcaiala si predici.
0
08-08-2013, ora 21:45
merkaba
Nu este medic/terapeut
merkaba
Si de ce socoti ca eu sunt ca tine?

Spui ca sunt narcisist, plin de sine si mandrie? Asta ai inteles din comentariile mele? Nici nu ma cunosti si ma judeci? Tu analizezi lucrurile prin prisma ta, prin experientele tale.

Multumesc mult pentru ca ti-ai luat din timpul tau ca sa ma ajuti Clara, dar l-ai cheltuit in zadar incercand sa-mi dovedesti ceva.

Eu am fost si la preot, am discutat si cu un monah. Am citit despre unii sfinti: Siluan Atonitul etc, despre experientele prin care au trecut. Merg in fiecare saptamana la biserica, ma rog foarte des. Asa ca nu ai nici un drept moral sa ma judeci. Aici inchei discutia si vreau sa te rog sa nu-mi mai dai "sfaturi" ;)
0
08-08-2013, ora 22:30
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ hopeforbipolars

Asta nu tine de smerenie, tine de bun simt.
Daca mie mi se pare ca cineva e in negura, pe topicul lui X, a trece pe langa fara sa ii aduc la cunostinta informatiile pe care le detin, datorita varstei mai inaintate, sa zicem, este un pacat.
Eu fac ceea ce isi doreste Hristos de la mine si ceea ce este scris in Evanghelie, nu ceea ce ma povatuiesc oamenii, pe topicurile mele sau pe altele.

@ merkaba

Intra in subiect.
Spune despre experientele tale personale si apoi poate ti se vor alatura si altii.
Nu se intelege exact ce vrei.
Lasa exaltarile din articolele scrise de altii care intr-un final, vazand ca nu ies din episod singuri, au recurs tot la medicamente.
Si inainte de a ajunge la "iluminare" pune-ti niste intrebari simple:

Ocara o poti rabda ca cinstea ?

Cand primesti o palma, poti intoarce obrazul ?

Dar macar sa rabzi jigniri si insulte ai putea ?

Dar sa nu tii minte raul iti e cu putinta ?

Pai atunci cum sa vorbim fratilor despre iluminare daca noi pe acestea marunte nu le putem indura ?
0
08-08-2013, ora 22:41
hopeforbipolars
Nu este medic/terapeut
hopeforbipolars
"eu fac ceea ce isi doreste Hristos de la mine..." da cine esti tu ca sa-si doreasca Hristos ceva de la tine? Mai Clara, vezi ca pana una alta se apropie o criza maniacala de tine si nu te vad bine. Ai grija de tine. Lasa-I pe ceilalti in pace. Si vezica e cam tarziu sa mai fii treaza la ora asta..
0
08-08-2013, ora 23:09
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ hopeforbipolars

Mai fetita,

Stiu ca iei medicamente dar nu scrii despre oamenilor.
Scrii si traduci gogosi (sau gogoase) de ii ametesti pe toti pe Youtube.
Am ascultat vreo 13 in speranta ca poate voi gasi vreo fraza care sa ma ajute in lupta mea de 19 de ani cu boala.
Marturisesc cu regret ca nu am gasit si nu ca mi-am pierdut timpul, ci, ca daca eram mai naiva, eram indusa in eroare automat de acele vrajitorii si exaltari pe care le-ai tradus acolo si care pacalesc oamenii.
Daca vrei renunta la medicamente si ia-te tu dupa exaltari. Vezi, poti ?

Nu mai exagera.

Iar ce doreste Hristos de la mine aflu pentru ca ma indeletnicesc cu citirea cuvantului Lui, care este scris in Cele 4 Evanghelii...
Nu-i aud soapta in ureche in nici un caz si nici nu ma consider vreo sfanta sau vreo iluminata.
Asa zice regula ca trebuie sa ne consideram cei mai pacatosi dintre pacatosi, aplicam regula scrisa de sfinti care au avut iluminare de Duhul Sfant (pentru ca au ajuns la desavarsire prin despatimire = renuntarea la patimi/pacate).
Cum sa treaca prin noi Duhul Sfant daca suntem plini de pacate ?
Vai, vai, vai !

Vezi ca nu ma impresionezi prea tare.
Astept cu mult interes sa ma impresionezi pozitiv.
Esti o fata desteapta dar trebuie sa tii mai mult legatura cu Ortodoxia si sa citesti carti adevarate legate de credinta noastra stramoseasca.
Ca apoi sa le deschizi si altora mintea.

Daca nu ai avea de unde, nu as avea asa asteptari de la tine.
Inca mai am rabdare.
0
09-08-2013, ora 00:26
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ merkaba

Ma bucur foarte mult cand aud ca un tanar merge la biserica, citeste pe Sfantul Siluan Athonitul si se roaga.
Creste inima in mine.

Ai intrat pe drumul cel bun, pe drumul extraordinar care te duce la Dumnezeu, dar asta inseamna si bucurie duhovniceasca dar si incercarea continua a vrasmasului de a te face sa greseli.
Sub orice forma: fie sub nepaza poruncilor fie prin alte ispite.

Eu nu te judec, ca acest lucru este prerogativa doar a lui Dumnezeu dar te rog sa faci tot posibilul si sa mai citesti scrieri de sfinti, pentru a invata sa lupti spre a inainta pe aceasta cale. Nu uita ca vrasmasul este un inger foarte inteligent si instruit de-a lungul a mii si zeci de mii de ani, iar noi nu suntem decat niste bieti pacatosi. Nu stii din ce parte ne loveste.
De aceea consider ca este necesar sa te instruiesti, sunt convinsa ca esti un autodidact si, pentru ca aproape mai toate episoadele noastre maniacale contin si un delir mistic / mai mare sau mai mic, atunci sa consideram ca aceasta constituie chemarea noastra, particulara, de a ne apropia de Dumnezeu. Dar cum ? Cu mintea clara si lucida si cu ratiunea pururea treaza si netulburata de vise, fantasme si presupunerile din episodul maniacal.

A te hrani cu hrana duhovniceasca (citirea Scripturilor si a cartilor legate de credinta, mersul la biserica, rugaciunea, spovedania, impartasania) este insa un lucru minunat.
0
09-08-2013, ora 06:59
hopeforbipolars
Nu este medic/terapeut
hopeforbipolars
da merkaba,

as avea nevoie de cartea respectiva. este scrisa cumva de Sean Blackwell? te rog frumos trimite-o pe adresa de gmail cu acelasi inceput ca idul meu de aici. oricum iti trimit adresa mea si pe privat.
livia.
0
09-08-2013, ora 07:30
hopeforbipolars
Nu este medic/terapeut
hopeforbipolars
draga Clara,

nu inteleg cu ce drept judeci munca unui om care printre altele s-a vindecat de Tab si a vindecat 6 persoane diferite de Tab, trecandu-le fie prin crize maniacale complet nemedicate, fie prin programe de vindecare similare cu cel pe care il voi parcurge eu in toamna. ma intreb tu cati ai vindecat cu sfaturile tale. Ca vad ca de inchis gura oamenilor si de etichetat munca altora esti tare buna.

daca ai fi urmarit filmele in continuare ai fi vazut ca te aflii abea la nivelul de constiinta traditional, in ciuda varstei tale respectabile, acesta fiind abea nivelul 4 de constiinta. pentru cultura ta generala exista 7 astfel de niveluri cunoscute in prezent si pentru a te vindeca de Tab este nevoie de nivelul 7. Dar pentru asta mai ai multe de experimentat si trait. cand treci de la nivelul 5 la 6 experimentezi de exemplu compasiunea si actionezi in consecinta. ma intreb daca tu ai fi cababila sa lucrezi voluntar 8 -10 ore pe zi pentru altii timp de un an de zile asa cum am facut eu pentru ca cei ce nu vorbesc Engleza sa aiba acess la informatiile din filme.

e mai usor insa sa arunci cu noroi in munca altora decat sa pui umarul si sa dai o mana de ajutor. iti cer insa prea mult, imi dau seama. Ramai la stadiul la care esti, poate Dumnezeu iti va deschide ochii si mintea la un moment dat.
0
09-08-2013, ora 07:33
hopeforbipolars
Nu este medic/terapeut
hopeforbipolars
Draga merkaba,

eu sunt interesata de trairile tale si consider topicul potrivit pentru asta. vrei sa ne impartasesti cate ceva?

cu drag,
livia.
0
09-08-2013, ora 07:36
Verbina
Nu este medic/terapeut
Verbina
Clara,
De ce "trebuie neapărat" să fi căzut 'în înşelare'/ 'în capcana iubirii de sine' sau 'în episod maniacal' persoanele care au experienţe mistice diferite de modul în care îţi asumi tu religia creştină...

Dă pace oamenilor, ca să rămână în tine pacea lui Hristos.

08-08-2013, ora 17:31
Autor: merkaba
"Eu stiu foarte bine ca despre experientele spirituale nu se povesteste la altii, este o chestie intima"
Într-adevăr, experienţele spirituale ţin de intimitatea comuniunii dintre Dumnezeu şi om. Şi - în semn de respect faţă de harismele cărora (omul) le este martor - experienţele spirituale nu trebuiesc povestite.

07-08-2013, ora 15:38
Autor: merkaba
"pentru mine totul a devenit clar ca nu sufar de nici o boala psihica ci este o trezire spirituala.
Cine din voi mai este de acord cu mine"?

Eu NU sunt de acord cu tine. Nu ar avea rost ca Dumnezeu să apeleze la franjurarea / ciopârţirea personalităţii prin BOALA PSIHICĂ, pentru a-l conduce pe om către trezirea spirituală. Însă scrie în Evanghelie (Pilda celor poftiţi la Cină) că alţii, mai VREDNICI decât noi, chemaţi la "nunta Mielului", se vor dovedi cu toţii ocupaţi cu treburile lumeşti. Şi atunci - pentru A SUPLINI golul creat de ABSENŢA CELOR VREDNICI, în marea Sa milă, Domnul va deschide uşile Împărăţiei Sale multor betegi, săraci şi neputincioşi. În rândurile celor "neputincioşi", aflându-se inclusiv cei afectaţi de boli psihice:

"Si atunci, maniindu-se, stapanul casei a zis: Iesi indata in pietele si in ulitele cetatii, si pe saraci, si pe neputinciosi, si pe orbi, si pe schiopi adu-i aici. Si a zis sluga: Doamne, s-a facut precum ai poruncit si tot mai este loc. Si a zis stapanul catre sluga: Iesi la drumuri si la garduri si sileste sa intre, ca sa mi se umple casa, caci zic voua: Nici unul din barbatii aceia care au fost chemati NU va gusta din cina mea". http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-28-dupa-rusalii/pilda-celor-poftiti-cina-98186.html
0
09-08-2013, ora 08:18
Verbina
Nu este medic/terapeut
Verbina
@merkaba

Ca o concluzie, Merkaba, trezirea spirituală nu exclude şi nici nu vindecă boala psihică.
Însă trezirea spirituală / (lucrarea tainică a Duhului) ajută la CREŞTEREA GRADULUI DE AUTONOMIE a persoanei afectate de boala psihică.
0
09-08-2013, ora 15:14
merkaba
Nu este medic/terapeut
merkaba
Draga merkaba,

eu sunt interesata de trairile tale si consider topicul potrivit pentru asta. vrei sa ne impartasesti cate ceva?

cu drag,
livia.

Livia, eu ci mai bine sa vorbim in privat, fiidca e cam imposibil la moment de discutat aici pe forum.
0
09-08-2013, ora 15:40
k.v
Nu este medic/terapeut
k.v
merkaba

Atita timp cit discutia este in jurul subiectului deschis nu ai de ce sa te retragi in privat, sunt oameni interesati de acest subiect, dar din motive evidente nu posteaza pe forum.
Lasa te rog aici un sumar al cartii si citeva rinduri reprezentative.

Livia,

Tu nu stii ca faptele bune se pedepsesc?.
0
09-08-2013, ora 16:34
hopeforbipolars
Nu este medic/terapeut
hopeforbipolars
Draga merkaba, Draga k.v.,

cartea tulburare bipolara sau trezire spirituala este de fapt toata informatia din filmele traduse de mine pusa cap la cap de cineva sub forma de carte. Ma bucur sa vad ca altcineva a muncit sa adune textul din subtitrare si sa-l puna sub forma de carte. important este ca acesta informatie sa circule cat mai mult si sa ajute cat mai multi oameni sa se trezeasca la realitate.

cu drag,
Livia.
0
09-08-2013, ora 16:57
k.v
Nu este medic/terapeut
k.v
Am gasit oameni interesati de munca ta, a voastra, blogul de aici a preluat ceva::
mariansabo.com/tulburare-bipolara-sau-trezire-spirituala

Daca nu ma insel chiar Sean a scris o carte cu acel titlu
0
09-08-2013, ora 17:01
merkaba
Nu este medic/terapeut
merkaba
Sunt de acord cu tine Livia.

Cartea este foarte buna si eu cred ca ii va ajuta pe multi oameni suferinzi sa inteleaga mai bine prin ce trec si ce trebuie de facut pentru a se vindeca.

Eu de multe ori ma uit la oamenii din jur, observ comportarea lor si ma gandesc ca ei sunt cu mult mai "nebuni" ca noi.

"Cum a fost posibil ca oamenii să omoare 100 de milioane dintre semenii lor numai în secolul XX? Oamenii şi-au făcut atât de mult rău unul altuia, încât răul depăşeşte orice imaginaţie! Şi asta fără să ţinem cont de violenţa mentală, emoţională şi fizică, de tortura, durerea, cruzimea pe care continuă să şi le aplice zilnic unii altora, precum şi altor fiinţe sensibile. Oare acţionează în acest fel pentru că sunt în contact cu starea lor naturală, cu bucuria interioară de a trăi? Sigur că nu. Numai cei atinşi de o stare profund negativă, care se simt foarte rău ar crea o asemenea realitate, care să reflecte felul în care se simt. Incredibil, dar adevărat. Oamenii sunt o specie periculos de nebună şi extrem de nesănătoasă. Aceasta nu este o judecată. Este un fapt. Şi tot fapt este că sănătatea mentală se află tot acolo, în spatele nebuniei. Vindecarea şi eliberarea sunt posibile chiar acum." Eckhart Tolle - cartea "Puterea prezentului"
0
09-08-2013, ora 21:18
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ hopeforbipolars

Pentru mine un om care vorbeste asa este psihotic.
Si am o regula bine stabilita. Nu judec comportamentul psihoticilor.
Cu atat mai putin nu cred ca a vindecat oameni cu tab.

Bazaconii de alte tale.

@ Verbina

Stai un pic. Tu despre ce vorbesti ?
Domnul merkaba nici nu ne-a impartasit inca despre ce trairi este vorba.

Tu ai avut vreodata tab ?
Nu.
Daca nu, hai sa iti explic trairile mele care erau simptome de episod psihotic nu trairi mistice.
In cele n episoade maniacale prin care am trecut totul incepea cu o dorinta uriasa si o chemare acuta de a ma calugari.
Incepeam sa citesc rugaciuni peste rugaciuni, imi dadeam lucrurile, ca daca pleci la manastire tre sa imparti averea la saraci, pina la un moment in care mi se pare ca toate lucrurile care mi se intampla sau cu care intru in contact sunt semne de la Dumnezeu. Orice mic lucru mi se parea ca e semn de la Dumnezeu. Intr-un episod ajungeam sa imi pun senne de intrebare daca sunt Fecioara Maria, in altul daca sunt Iisus Hristos, mi se parea ca seman la fata cu un Iisus si ca sunt reincarnarea Lui (care reincarnare de fapt nu exista), intr-un alt episod mi se parea ca incep sa seman cu cine stie ce sfant.
Din pacate cunosc persoane cu tab care au avut episoade maniacale/psihotice la fel sau asemanatoare. In fiecare exista un tipic legat de religie. Care dureaza cateva zile pina cand este instituit tratamentul.

Nu stiu ce fenomene a trait @ merkaba, pentru ca el numai pune intrebari altora, dar despre el nimic.
Din nefericire sunt sunt singura care am avut curajul sa ii raspund.
Si ii mai raspund o data foarte clar: acestea sunt elemente de episod psihotic, de delir mistic care dureaza cateva zile pina cand bolnavului i se instituie tratamentul.
In momentul in care tratamentul incepe sa actioneze se imprastie ca un stol de pasarele.
Incepi sa te gandesti mama, ce nebun am fost, cum am putut sa gandesc asa.

Iar daca cineva vine la tine si iti spune: "mama, ce iluminare si trezire spirituala am avut eu", asta inseamna iubire de sine, opusul smereniei de la sfinti.

@ hopeforbipolars

De ce iei medicamente daca filmele tale si cartea vindeca ?

Am inteles ca se fac niste sedinte de terapie gratuite la Radu Voda. In 12 sau n pasi, nu am retinut exact.
M-am uitat la site-ul in engleza si primul lor pas era: acceptarea bolii.

Ei, dar noi nu avem tab (o boala psihica ce afecteaza creierul mai mult cred decat la cei cu schizo).
Noi suntem iluminati spiritual...

Intrebarea mea este: de ce scrieti pe un topic care se numeste Tulburarea afectiva bipolara - solutii daca voi nu aveti nici o treaba cu boala asta, ci sunteti iluminati ?
0
10-08-2013, ora 07:37
hopeforbipolars
Nu este medic/terapeut
hopeforbipolars
Unde am spus eu ca filmele sau cartea (care sunt unul si acelasi lucru) vindeca? Dau o informatie care spune ca Tab se poate vindeca, cum se poate vindeca si ca exista persoane care s-au vindecat.
Am spus de asemenea ca eu ma pregatesc sa trec prin programul de vindecare impreuna cu Sean in toamna (Oct) si ca voi impartasi cu voi aceasta experienta si rezultatele ei atat pe forum cat si in cadrul unei intalniri.
Ca si Sean eu consider ca medicatia e bine sa fie folosita doar ca ustensila in procesul de vindecare, nicidecum ca un mod de viata. Pentru ca medicatia de una singura nu conduce la vindecare. Trebuie facut mult mai mult decat inghitit pilule si somnic. Si anume trebuie eliberate toate traumele care declanseaza crizele. Se fac regresii pana la momentul nasterii propriu-zise. Cum se fac aceste eliberari? Prin procese samanice si respiratie holotropica. Numai ca vezi tu, daca suntem medicati pana in panzele albe toti centrii nostri energetici sunt blocati si nu putem face aceste procese. Pur si simplu nu ne putem accesa subconstientul, si acolo se gasesc stocate toate traumele trecutului.
0
11-08-2013, ora 00:37
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Poate sa afirme cineva ca tab e vindecat doar cand trec 5-10-15-20 ani, timp in care nu a luat nici macar un xanax, timp in care are o familie, un serviciu si se intretine ca orice om normal.

Daca tu vii maine si scrii aici ca au trecut 10 ani de cand indeplinesti toate aceste conditii, o sa te cred.
Dar adu-ti aminte ca ai zis la inceputul topicului ca te-ai vindecat si nu e asa deocamdata.
Plus ca sfatuiai pe altii sa nu mai ia tratament de m-ai suparat.

Eu nu inteleg de ce nu intelegi tu ca traume repetate au produs modificari fizice in creier.
Poti sa faci tu 10.000 de regresii in timp.
Ce sa mai repari daca creierul tau nu arata ca la un om normal ?
Aa, ca te impaci cu lumea care te-a suparat ca inveti sa privesti altel lucrurile, poate sa te ajute relativ.
Dar nicidecum nu te vindeca.
0
11-08-2013, ora 06:50
hopeforbipolars
Nu este medic/terapeut
hopeforbipolars
Ai facut vreo analiza sau vreun test care sa confirme ca creierul tau este defect? In caz ca da, atunci cu parere de rau iti spun ca nu exista vindecare pentru tine. In cazul meu si al multor altora nu exista nici o dovada a unui creier afectat in vreun fel. Dimpotriva, toate testele facute confirma normalitatea functionarii creierului, in ciuda medicatiei administrate. Cat priveste vindecarea Tab valabila in cazul in care au trecut 10 -15 ani de cand nu s-a mai luat medicatie, daca ai fi urmarit cu atentie filmele lui Sean ai fi vazut ca el nu mai este medicat de 17 ani. Deci este vindecat si conform teoriei tale.
0
11-08-2013, ora 13:15
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ hopeforbipolars

Pai Sean este psihotic. Cum poti sa zici ca este vindecat si ii mai vindeca si pe altii ?

"Rata înaltă de non-răspuns terapeutic sau răspuns parţial determină recăderi frecvente cu episoade multiple care generează dezechilibre importante la nivelul conectivităţii cortico-subcorticale cu agravarea leziunilor de tip hipocampic prin cel puţin două mecanisme:
"¢ hiperglutamatergia prezentă în episoadele maniacale cu accentuarea reacţiei de firing, efect excito-toxic şi potenţial de tip apoptotic predominent la nivelul hipocampului;
"¢ hipercortizolemia, prezentă în episoadele depresive majore, având drept consecinţă destructurarea hipocampală, dar şi reacţii de tip somatic superpozabile peste sindromul metabolic şi riscul cardiovascular.
Consecinţa directă a acestei defectualităţi, iniţial biochimice şi apoi neurobiologice, este disfuncţionalitatea cognitivă, absenţa disfuncţiei cognitive în tulburarea bipolară fiind considerată un veritabil mit. (Vieta, 2002) Disfuncţionalitatea cognitivă este direct proporţională cu numărul episoadelor, atât maniacale cât şi depresive, şi obiectivată neuroimagistic prin schimbări ale structurii cerebrale."

Vulnerabilitatea genetică

Studii recente au pus în evidenţă alterări ale locusului cromozomial responsabil de eficienţa unor enzime de sinteză ale diferiţilor neuromediatori.
Aceste enzime devin markeri potenţiali ai anticipării tulburării bipolare:
"¢ COMT (Catechol-O-methyltrasferase) -în funcţie de variaţiile sale genetice, reglează mecanismul dopaminei şi noradrenalinei (Li, 1997; Kirov, 1998). În tulburarea bipolară s-a evidenţiat la nivelul cromozomului 22q-11-13 zona ce controlează genetic COMT (Kelsoe, 2001; Berrttini, 2000);
"¢ Triptofan-hidroxilaza - TPH (Bellivier, 1998) - controlează sinteza serotoninică.
Aceşti markeri enzimatici pledează pentru predominanţa disfuncţionalităţilor existente la nivelul polului presinaptic, în tulburarea bipolară, determinând amplificarea şi distorsiunea semnalului DA, NA şi 5-HT. Studiile de linkage au relevat implicarea cromozomului 18 având drept ţintă nivelul locusului 18q-21-23 (Ewald, 1997), responsabil de nivelul transporterilor serotoninici (Furlong, 1998). Mors - 1997, a evidenţiat faptul că alterările cromozomului 18 pot fi implicate atât în tulburarea bipolară, cât şi în schizofrenie, corelate cu anomalii ale receptorilor dopaminici D1, D2, D3.
Cromozomul 11 pare a fi implicat în reglarea activităţii tirozin-hidroxilazei, în timp ce cromozomul 5 ar determina repartizarea receptorilor D1, D2, D3, D4, 5-HT1A, alfa2-NA, receptorii glicocorticoizi, precum şi controlul asupra enzimei dopamin-beta-hidroxilază (Debruyn, 1993; Mirow, 1994).
Cichon - 1995, apreciază că rolul determinant în genetica episodului maniacal îi revine polului presinaptic dopaminic cotrolat de autoreceptorii D1 din corpii striaţi şi cortexul frontal, precum şi prin controlul exercitat asupra sintezei de către dopamin-beta-hidroxilază.

Sistemul serotoninergic (Mahmoot, 2000)

Indolaminele, cu precădere serotonina, au fost de asemenea implicate în patogenia maniei. MgGuire - 1983 şi Coppen - 1987, remarcă la 17-20 % dintre pacienţii bipolari o schimbare rapidă a comportamentului receptorilor 5-HT2, aceştia prezentând modificări rapide de la un episod maniacal la unul depresiv în mai puţin de o lună. Se lansează astfel ideea că starea eutimică a pacienţilor bipolari se asociază cu un anumit grad de stabilitate a receptorilor postsinaptici 5-HT2 (număr, afinitate, capacitate de cuplare).

Creşterea concentraţiei calciului intracelular, în condiţii bazale sau după stimulări specifice, este frecvent întâlnită în plachetele şi limfocitele pacienţilor bipolari, atât în episoade maniacale cât şi depresive (Dubovski - 1989, Berk - 1994). Creşteri uşoare ale calciului intracelular influenţează procesele metabolice, de exemplu prin activarea adenilatciclazei.
Young - 1993, a demonstrat creşterea activităţii adenilatciclazei prin stimulare fosfocolinică în diferite regiuni ale pacienţilor bipolari studiaţi POST-MORTEM, ceea ce ar face sistemul mai vulnerabil la creşterea nivelului calciului intracelular. Aceasta ar duce la creşterea sintezei catecolaminelor (dependentă de cAMP proteinkinaza C) prin fosforilare sau tirozinhidroxilare, determinând creşterea excitabilităţii neuronale. Excitabilitatea mai poate fi crescută prin inhibiţia parţială a activităţii Na+ K+ ATP-azei, manifestată clinic prin sindrom maniacal (Mallakh - 1995).
Creştere ulterioară a calciului intracelular reduce activitatea adenilciclazei (chiar sub nivelul normal) prin scăderea sintezei catecolaminice şi, ipotetic, poate duce la o stare finală de depolarizare neuronală prin inhibiţia la maximum a Na+ K+ ATP-azei. Această situaţie se manifestă clinic sub forma depresiei. Dacă la pacientul ieşit din episodul depresiv nivelul de calciu intracelular se prăbuşeşte, ajungând sub nivelul la care adenilciclaza mai poate fi reactivată, se produce starea hipomaniacală post-depresie, frecvent observată.
Această ipoteză combină potenţialii factori de vulnerabilitate la pacienţii bipolari (alterarea activităţii Na+ K+ ATP-azei şi adenilciclazei) cu posibilele efecte ale creşterii mobilizării calciului intracelular şi ale influxului de calciu în celulă precum şi cu implicarea acestora în modularea sistemelor de neurotransmiţători chimici (NA / 5-HT1 / DA / GABA / GLU).

Vulnerabilitatea biologică

A fost pusă în evidenţă de studii post-mortem şi de neuroimagistică funcţională.
Studii post-mortem

"¢ Reducerea selectivă a numărului neuronilor extrapiramidali în regiunea CA2 a hipocampului (Benes, 1998);
"¢ Reducerea numărului şi volumului celulelor gliale în cortexul prefrontal (Drevets, 1998);
"¢ Reducerea numărului interneuronilor din cortexul cingulat anterior (Vincent, 1997);
"¢ Reducerea numărului de subpopulaţii neuronale, detectată prin imunoreactivitate (Dickmann, 1998).

Studii neuroimagistice (SPECT, PET, MRI) au evidenţiat anomalii funcţionale şi lezionale în episodul maniacal (O"™Connel, 1995; Goodwin, 1997).
Anomalii funcţionale:

"¢ creşterea perfuziei cerebrale în regiunile posterioare, mediane şi inferioare ale cortexului temporal stâng;
"¢ creşterea semnificativă a perfuziei în girusul cingulat anterior stâng şi în cortexul orbito-frontal stâng;
"¢ reducerea perfuziei corticale globale (George, 1995) şi creşterea concomitentă compensatorie în structurile subcorticale (Schneider, 1995) şi orbito-frontale (Baker, 1997).

Anomalii lezionale:

"¢ reducerea volumului nucleului accumbens stâng, putamen drept şi pallidum-ului extern bilateral (Baumann, 1999);
"¢ mărirea volumului nucleului amigdalian (Altshuler, 1998);
"¢ creşterea în volum a cortexului parahipocampal şi entorinal (Brown, 1986);
"¢ reducerea volumului lobilor temporali (Pearlson, 1997);
"¢ diminuarea lobului temporal drept (Swayze, 1993) şi alterarea structurilor prefrontale medio-ventrale (Drevets, 1997) şi hipocampice (Ali, 2000);
"¢ alterări structurale ale zonei talamice drepte (Vuilleumier, 1998) asociate cu hiperactivitatea sistemului limbic, mecanism implicat în fenomenul de kindling.
0
11-08-2013, ora 14:05
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Clara esti tare ca otetul pe cuvantul meu ! :) Tocmai am terminat de citit o carte a unui psihiatru american care si-a concentrat toata activitatea asupra acestei analize SPECT ( un computer tomograf cu substanta de contrast ) la pacientii cu ADHD si violenti la inceput si apoi asupra tutoror categoriilor de bolnavi ! Diferentele sunt absolut vizibile fata de un creier normal, la nivel FUNCTIONAL dar si la nivel morfologic acolo unde a existat abuz de substante ( droguri, alcool ) sau in caz de accidente ( lovituri la cap ) ! Poate o sa fac o sinteza a cartii pe subiectul eternei si fascinantei K.v ( daca imi da voie :| ), ca sa nu tulbur apele si mai mult pe aici !

P.S. Cartea se numeste 'Schimba-ti mintea ca sa te vindeci de tulburarile emotionale' - dr. Daniel G. Amen si este un best-seller in America !
0
11-08-2013, ora 14:50
hopeforbipolars
Nu este medic/terapeut
hopeforbipolars
Medicii psihiatri si psihologii cu care lucreaza indeaproape in Brazilia pentru ajutorarea noastra a tuturor il considera pe Sean complet vindecat. Da, daca tu esti un psihiatru mai tare decat cei mai de varf oameni in domeniu, ma scuzi.
Dragii mei,
"ascultati" de clara ca sigur va vindeca ea cu sfaturile ei si teoriile nedemonstrate ale unor obscuri necunoscuti. Asa cum v-a vindecat si pana acum. Si de altfel v-a redat si speranta vindecarii nu-I asa, v-a refacut moralul, v-a facut sa va simtiti bine in pielea voastra ce mai.
Draga clara,
daca ai fost tu in stare sa cauti atatea teorii care sa- ti demonstreze ca ai creierul defect, inseamna ca nici un test, nici o analiza concreta nu te mai poate convinge de contrariul. Pentru ca de altfel, nici nu ti-ar mai conveni sa fii considerata normala. Pai ar trebui sa muncesti din nou, ar trebui sa te scoli dimineata devreme, ar trebui sa faci sport, pe scurt ar trebui sa te lupti pentru viata ta. Mai bine asa...sa-ti plangi de mila si sa dai vina pe nu stiu ce defecte presupuse ale creierului tau. Ma intreb daca mai faci si altceva in viata ta in afara de a scrie pe forumul asta. Ca pe mine una m-ai zapacit cu mesajele. Noroc ca sunt in concediu si ti-am putut raspunde. Dar mi-a ajuns. Cei care vor folosi informatia de la mine au deja o parere clar formata din aceste mesaje. Nu mai are rost sa continui discutia cu tine.

Celor care vor sa-si recapete speranta vindecarii si a unei vieti normale, va amintesc ca incepand peste doua saptamani reluam intalnirile noastre. Cei ce vor sa participe imi puteti scrie pe privat sau pe adresa de gmail cu acelasi inceput ca idul de aici. Bineinteles, intalnirile nu costa nimic.

Cu drag,
Livia.
0
11-08-2013, ora 15:45
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ hopeforbipolars

Scumpo,

Eu in viata nu ma ghidez dupa vise ci dupa ratiune si fapte concrete, asa cum este firesc sa se ghideze un om normal.
Mie imi pare rau ca tu ai petrecut 8 ore pe zi traducand bazaconii care sa induca oamenii in eroare in loc sa citesti cateva carti de literatura ortodoxa si sa iti faci un minim de cultura generala in acest domeniu.
Ai grave lacune in acest sens, altfel nu ai mai vorbi de iluminare la oameni care nu respecta nici cele 10 porunci.
E un mare amalgam in mintea ta.

Am uitat sa adaug ca defectele "presupuse" din creierul meu si din creierele celor bolnavi de tab au fost extrase din Protocolul pentru tulburarea afectiva bipolara a Ministerului Sanatatii.

Autori:

Prezentul protocol a fost întocmit de:
Prof. univ. dr. Tudor UDRIŞTOIU - U.M.F. Craiova, Preşedintele Societăţii Române de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie;
Prof. univ. dr. Dragoş MARINESCU - U.M.F. Craiova, Vicepreşedintele Societăţii Române de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie;
Prof. univ. dr. Delia PODEA - Universitatea de Vest Arad;
Prof. univ. dr. Pompila DEHELEAN - U.M.F. Victor Babeş Timişoara, Preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie.

Au colaborat:
Prof. univ. dr. Dan PRELIPCEANU - U.M.F. Carol Davila Bucureşti;
Prof. univ. dr. Aurel NIREŞTEAN - U.M.F. Târgu Mureş;
Prof. univ. dr. Ioana MICLUŢIA - U.M.F. Iuliu Haţieganu Cluj Napoca;
Prof. univ. dr. Roxana CHIRIŢĂ - U.M.F. Gr. T. Popa Iaşi;
Conf. univ. dr. Cristinel ŞTEFĂNESCU - U.M.F. Gr. T. Popa Iaşi.

Repet: rezolva tu cu sanatatea ta intai si apoi ai grija si de altii.
Ai exact simptomul primului meu episod psihotic serios: acela ca imi imaginam ca voi face bine pe toti bolnavii de tab sau de alte boli psihice.

Vorbeste cu orice medic psihiatru roman si o sa iti confirme.
Asa ca nu are rost sa te judec.

P.S.: Te mai intreb a doua oara: cine ti-a zis tie ca nu muncesc ?
Nu vezi ca inventezi lucruri de la un capat la altul al mesajelor pe care le postezi ?
0
11-08-2013, ora 16:31
utilizator_24568
Nu este medic/terapeut
utilizator_24568
Ajunge, Clara, impingi treburile din nou dincolo de normal!

Nu mai intru in polemici cu tine, doar pentru ca vreau sa-ti menajez sufletul, nu ca sa-ti scriu pentru a nu stiu cata oara ca scrii ineptii, neadevaruri, ca tu nu te vei mai vindeca niciodata, dar nu pentru ca ai creierul defect (ti l-ai facut praf cu pastile 19 ani, nu din alte motive), ci pentru ca un om care a trait si traieste intr-o familie disfunctionala, cu doi parinti care l-au nenorocit psihic o viata si continua sa o faca sistematic, nu are cum sa se vindece.

Las-o in pace pe Hopeforbipolars si nu ii strica si ei topicul, e pacat de toata munca ei si de dorinta de a-i ajuta realmente si pe altii.

Pastilele nu o sa va vindece niciodata, oricat de mult v-ar minti psihiatria, pentru ca nu are cum un medicament de sinteza sa repare ce au stricat in sufletul si psihicul vostru, o viata, alte fiinte. Aici nu vorbim de o trauma, doua, vorbim de un mod de viata infect si de sapare minutioasa in psihic ani de zile, toata viata voastra de pana acum, si si de-acum inainte. Pentru ca voi toti cei care ati fost imbolnaviti de altii, dar continuati sa traiti cu ei, dar mai ales cu ei in psihic, chiar nu aveti nici o sansa de reabilitare mentala atata vreme cat acei oameni au ramas fix la fel, ba si mai mult, si-au agravat si ei starile.

In spiritul afirmatiilor mele pe care le-am facut inca de cand am intrat pe forum, pentru cei care doar citesc aceste subiecte si nu scriu, dar vor sa se vindece, continui sa spun ca exista sanse de vindecare pentru orice boala psihica, dar cu conditii care chiar trebuie indeplinite (nu le mai scriu, ca le-am tot repetat pe forum).

Incetati sa mai dati in cap celor care vor sa faca ceva cu viata lor si nu accepta sa devina cobaii pe viata ai psihiatriei si incetati sa mai aduceti in discutie baliverne de studii care nu fac decat sa ia si ultima speranta a omului, doar pentru a ramane captiv intr-o lume a pastilelor si a bolilor.

Orice om se poate vindeca, cu conditia sa doreasca asta si sa inceapa sa faca realmente ceva cu viata lui. Cu cat se inainteaza in varsta, cu atat scad sansele. Nici macar psihoterapia nu mai poate ajuta cand s-a trecut de o varsta, toate sunt inradacinate si mai ales cand ti-ai facut creierul terci cu medicamente care doar amortesc si strica, nicidecum sa repare sau sa vindece. Marturie sunteti tot voi, cei care luati medicamente de ani de zile, dar nu v-ati reparat nici macar un dram, dimpotriva, ati inceput sa o luati in jos. Incet, dar sigur.

Sanatate multa tuturor si nu va lasati batuti! Pana inchideti ochii, viata trebuie construita, reconstruita si mai ales traita!
0
11-08-2013, ora 17:47
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Hope se pare ca ai o intalnire karmica cu stimabila Clara ! :) Va (iti) recomand in acest sens cartea psihiatrului american Brian L.Weiss, 'Multe vieti, multi maestri' de la editura For You! Daca tot faci regresie, vezi poate v-ati mai intalnit in a;lta conjunctura ! :)

Ciorapel analiza tranzactionala este slabuta de tot chiar si in nevroze manifeste, nu mai spun de tulburari din spectrul psihozelor ! AT are efect mai mult in tulburari nevrotice incipiente, adica pt oamenii sanatosi care nu se simt chiar bine !
De departe cea mai sanogena si eficienta psihoterapie, mai eficienta chiar si decat regresia hipnotica, mi se pare terapia multigenerationala si vindecarea arborelui genealogic ! Asta o sa fie urmatoarea serie de carti ! ;)

Certati-va frumos (cu argumente! ) in continuare ! Eu dau like-uri ! :))
0
11-08-2013, ora 20:47
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Povestea parintele Paisie Aghioritul ca o data a venit la el un vrajitor din Tibet. Si acest vrajitor s-a apropiat de parintele si i-a sucit mainile la spate. Si i-a spus: "Acuma sa vina Hagi Efendi, sa vedem daca te poate scapa".
Se referea la Sfantul Arsenie Capadocianul.
Si atunci parintele Paisie i-a spus: "Bre, diavole, pleaca de aici!". Si cand l-a izbit o data a cazut jos vrajitorul. S-a ridicat de jos si a vrut sa ii dea cu piciorul in gura, parintelui Paisie Aghioritul. Dar Dumnezeu nu l-a lasat sa faca lucrul acesta si piciorul lui s-a oprit la cativa centimentri de gura parintelui. I-a ramas intepenit piciorul. Si atunci parintele a facut o cruce mare peste dansul si a intrat in chilie. L-a lasat.
Dupa vreo doua ore vrajitorul apare cu hainele rupte si plin de spini. Jerpelit tot. Si l-a intrebat parintele: "Ce ai patit ? De ce esti asa". Iar vrajitorul ii raspunde: "M-a tarat Satana pe rugi pentru ca nu am putut ca sa te inving. Din cauza aceasta."
Biserica noastra anatematizeaza pe toti cei care apeleaza la astfel de vrajitori. Le da canon celor care merg la astfel de persoane cu 6 ani oprire de la impartasanie iar pe vrajitoare cu 12 ani oprire de la impartasanie daca se intorc in Biserica.

* ajungem in ziua sa de astazi sa facem ce faceau vechii pagani; ne intoarcem ca porcul la mocirla, cum spunea un parinte.
0
23-08-2013, ora 23:12
pescarus
Nu este medic/terapeut
pescarus
oare nu ar fi mai bine pentru toti sa fim mai toleranti unii cu altii?
daca pe clara o ajuta pastilele, sa le ia
daca hope crede in autovindecare sa o practice
cred ca toti am avea de castigat daca am accepta macar din politete ca fiecare are propria reteta
mai conteaza sa spui ca te-ai vindecat?primesti medalie? sa fim seriosi! avem o lupta grea de dus
tabul e cronic, gresesc?
eu nu inteleg ce echilibru sufletesc mai aveti dupa astfel de dispute
nu vreau sa-mi dea nimeni dreptate si nici nu vreau dispute cu nimeni, spun doar ca ar fi mai bine sa nu ne batem capul cu astea si sa incercam sa traim frumos.
0
20-09-2013, ora 16:18
hopeforbipolars
Nu este medic/terapeut
hopeforbipolars
Dragii mei,

asa cum spuneam cu ceva timp in urma se confirma venirea lui Sean Blackwell in Romania. El va fi in tara pe 4 nov, vom face programul de vindecare pana pe 22 nov, iar pe 23 nov, sambata, ora 11.00 la mine la cabinet vom tine intalnirea cu cei interesati. Pentru cei ce doresc sa participe va rog sa-mi scrieti pe privat pentru detalii locatie.

Cu drag,
Livia.
Adaugă un comentariu / răspuns
276 comentarii 1 2 ..... 789 10 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Distincția între episoadele depresive din cadrul tulburărilor bipolare și tulburarea depresivă majoră
  • Studiu privind diferențele de formă facială legate de schizofrenie și tulburarea bipolară
  •