Frecvența exercițiilor fizice este mai importantă decât cantitatea acestora

©

Autor:

Frecvența exercițiilor fizice este mai importantă decât cantitatea acestora
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Edith Cowan arată că beneficiile pe care exercițiile fizice le oferă organismului sunt mai importante în cazul în care acestea sunt făcute frecvent, dar pe o perioadă mai scurtă de timp, decât în cantitate mai mare și mai rar. Conform oamenilor de știință, lucrarea a fost realizată prin compararea rezultatelor observate la trei grupuri de participanți ce au realizat exerciții de rezistență ale membrelor superioare.
Dintre aceștia, participanți din două grupuri au realizat exercițiile, care constau în contracții ale mușchiului biceps prin intermediul unui aparat ce măsoară puterea acestor mișcări, cei din primul într-un număr de 30 pe săptămână, efectuându-le timp de șase zile de cinci ori pe zi. Pe de altă parte, participanții din cel de-al doilea grup au efectuat toate cele 30 de exerciții într-o singură zi, restul săptămânii aceștia abținându-se de la activități sportive de această natură. De asemenea, cel de-al treilea grup a fost compus din persoane ce au realizat aceste exerciții fizice în număr de șase pe zi, toate efectuate în aceeași ședință.

Rezultatele experimentului au demonstrat că, după patru săptămâni, participanții din cel de-al doilea grup nu au înregistrat nicio modificarea a forței contracțiilor, cu toate că grosimea masei musculare a prezentat o creștere de 5,8%. Mai mult, persoanele din cel de-al treilea grup nu au înregistrat modificări ale niciunei măsurători efectuate în cadrul studiului, relevându-se astfel că reducerea la o cincime a numărului de exerciții fizice a determinat și anularea creșterii masei musculare.

În schimb, participanții din primul grup au prezentat creșteri semnificative ale forței generate de mușchiul biceps, mai exact de peste 10%, în timp ce creșterea masei musculare a fost similară celei întâlnite la persoanele din grupul ce a efectuat 30 de exerciții într-o singură zi. Autorii evidențiază și faptul că rezultatele obținute în rândul participanților din primul grup sunt similare cu cele obținute în urma unui studiu anterior, în care persoanele au fost rugate să realizeze o contracție excentrică timp de trei secunde de cinci ori pe săptămână, ceea ce conferă corectitudine concluziilor lucrării actuale.

Ken Nosaka, profesor de științe ale sportului și exercițiilor la universitatea australiană, afirmă că rezultatele sunt în contradicție cu obiceiurile oamenilor, întrucât aceștia consideră că o sesiune mai intensă de exerciții fizice poate oferi rezultate mai bune decât persistența în activitatea fizică de intensitate mai redusă.

sursa: Science Daily
foto: Professor Ken Nosaka. Edith Cowan University (ECU)

Data actualizare: 19-10-2022 | creare: 19-10-2022 | Vizite: 268
Bibliografie
Exercise answer: Research shows it's how often you do it, not how much, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220815085707.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: