Beneficiile sportului în reducerea inflamației sunt mediate de sistemul imunitar

©

Autor:

Beneficiile sportului în reducerea inflamației sunt mediate de sistemul imunitar
Studiul realizat de Harvard Medical School, publicat în Science Immunology, oferă o explicație moleculară pentru observația veche de un secol conform căreia exercițiul fizic induce o creștere a numărului leucocitelor din sânge după efort, cum ar fi alergarea unui maraton. Cercetarea, efectuată pe șoareci, sugerează că efectele benefice ale exercițiului fizic pot fi parțial mediate de sistemul imunitar. S-a constatat că inflamația musculară indusă de efort mobilizează celulele T reglatoare (Tregs), care îmbunătățesc capacitatea mușchilor de a utiliza energia ca și combustibil și cresc rezistența generală la exerciții.
Tregs sunt cunoscute pentru rolul lor în contracararea inflamației aberante asociate cu bolile autoimune și acum sunt recunoscute ca jucători cheie în răspunsurile imune ale corpului în timpul exercițiilor fizice. Studiul arată că sistemul imunitar, în special brațul celulelor T, are un impact larg asupra sănătății țesuturilor care depășește protecția împotriva patogenilor și controlul cancerului.

Deși studiul a fost realizat pe șoareci și este necesară replicarea rezultatelor în studii suplimentare, aceste descoperiri sunt considerate un pas important în înțelegerea schimbărilor celulare și moleculare care apar în timpul exercițiului fizic și care aduc beneficii sănătății.

Cercetările anterioare s-au concentrat mai mult pe rolul hormonilor eliberați în timpul exercițiului și efectele lor asupra diferitelor organe, cum ar fi inima și plămânii. În schimb, acest studiu recent dezvăluie detaliat procesele imunologice care se desfășoară în mușchi, locul unde se produce efortul fizic.

Se știe că exercițiul fizic poate cauza leziuni temporare ale mușchilor, declanșând răspunsuri inflamatorii și stimulând expresia genelor implicate în reglarea structurii musculare, metabolismului și funcției mitocondriale. Mitocondriile, esențiale pentru adaptarea la exercițiu, ajută celulele să facă față cererii crescute de energie.

Analizând celulele musculare ale șoarecilor care au efectuat exerciții fizice, fie ocazional, fie regulat, s-a observat că ambele grupuri prezentau semne de inflamație și un număr crescut de celule Treg. Aceste celule Treg par să reducă inflamația indusă de exercițiu, un fenomen care nu a fost observat în cazul șoarecilor sedentari.

Beneficiile exercițiului fizic, atât la nivel metabolic cât și de performanță, au fost evidente doar în rândul șoarecilor care au efectuat exerciții în mod regulat. În acest grup, Tregs nu doar că au atenuat inflamația și daunele musculare, dar au și modificat metabolismul muscular și performanța fizică.

Studiul a confirmat că Tregs sunt responsabile pentru beneficiile mai largi observate la șoarecii care fac exerciții în mod regulat. Șoarecii lipsiți de Tregs prezentau o inflamație musculară necontrolată și mitocondrii anormal de mărite, semn al unei anomalii metabolice. Mai mult, acești șoareci nu s-au adaptat la cerințele crescute ale exercițiului fizic în timp, spre deosebire de șoarecii cu un sistem Treg intact, și nu au obținut beneficiile sistemice ale exercițiului, având o condiție aerobă diminuată.

Interferonul, un promotor cunoscut al inflamației cronice și țintă pentru terapii antiinflamatorii, a fost identificat ca un „răufăcător” în acest context. În absența Tregs care să îl contracareze, interferonul a cauzat daune necontrolate.

Aceste descoperiri oferă o perspectivă asupra mecanismelor celulare care stau la baza efectelor antiinflamatorii ale exercițiului fizic și subliniază importanța acestuia în activarea apărărilor imune naturale ale corpului. De asemenea, sugerează că exercițiul fizic ar putea stimula activitatea Tregs nu doar în mușchi, ci în întreg organismul.

sursa: News Medical
foto: Mușchii picioarelor posterioare ai șoarecilor lipsiți de celule Treg (dreapta) au prezentat semne proeminente de inflamație după exerciții fizice regulate, în comparație cu cei ai șoarecilor cu Treg intacte (stânga). Cercetările au arătat că această inflamație necontrolată a afectat negativ metabolismul și funcția musculară. Images: Kent Langston/Mathis Lab, HMS

Data actualizare: 07-11-2023 | creare: 07-11-2023 | Vizite: 343
Bibliografie
Some beneficial effects of exercise may be driven by the immune system, study suggests, link: https://www.news-medical.net/news/20231103/Some-beneficial-effects-of-exercise-may-be-driven-by-the-immune-system-study-suggests.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcție de locul în care sunt plasate
  • O oră de exerciții fizice pe săptămână poate preveni depresia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum