În multe părți ale lumii, antibioticele nu mai sunt eficiente în tratamentul infecțiilor la copii

©

Autor:

În multe părți ale lumii, antibioticele nu mai sunt eficiente în tratamentul infecțiilor la copii
Un studiu recent realizat de Universitatea din Sydney a relevat o problemă alarmantă în tratamentul infecțiilor pediatrice la nivel global: eficacitatea scăzută a antibioticelor obișnuite. Cercetarea a evidențiat că multe dintre antibioticele curente, chiar și cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, nu mai sunt suficient de puternice pentru a combate infecții precum pneumonia, sepsisul și meningita la copii, cu o rată de succes sub pragul de 50%.
Această situație este mai gravă în regiuni precum Asia de Sud-Est și Pacific, unde rezistența la antibiotice contribuie la un număr crescut de decese evitabile în rândul copiilor. Rezistența antimicrobiană, recunoscută de OMS ca fiind una dintre cele mai serioase amenințări la adresa sănătății publice mondiale, afectează în mod particular nou-născuții, cu milioane de cazuri de sepsis și sute de mii de decese anual, din cauza bacteriilor rezistente la tratamentele disponibile.

Publicația în Lancet South East Asia subliniază că bacteriile comune care cauzează sepsis și meningită la copii sunt adesea rezistente la antibioticele prescrise. Aceste descoperiri pun presiune pe necesitatea actualizării urgentă a ghidurilor globale pentru prescrierea antibioticelor, ultimele recomandări ale OMS datând din 2013.

Analiza a inclus date de la peste 6.000 de culturi bacteriene din mai multe țări, arătând o eficacitate scăzută a unor antibiotice precum ceftriaxona și gentamicina în tratarea sepsisului și meningitei la copii. Această realitate este îngrijorătoare și pentru Australia, unde ceftriaxona este frecvent utilizată în tratamentul infecțiilor pediatrice.

Dr. Phoebe Williams, principalul autor al studiului și specialist în boli infecțioase, subliniază că rezistența la antibiotice este o problemă globală, care necesită soluții noi și rapide pentru a preveni infecțiile rezistente la medicamente și decesele inutile ale copiilor. Ea accentuează că este esențial să se prioritizeze cercetarea și dezvoltarea de noi tratamente antibiotice pentru copii și sugari, grupuri adesea neglijate în studiile clinice.

În Australia, Dr. Williams explorează utilizarea fosfomicinei, un antibiotic mai vechi, ca opțiune de tratament pentru infecțiile urinare rezistente la medicamente la copii. În plus, colaborează cu Comitetul de Optimizare a Medicamentelor Pediatric al OMS pentru a accelera accesul la tratamente eficiente pentru copii.

Paul Turner, autor senior și director al Unității de Cercetare Medicală Oxford din Cambodgia, subliniază importanța datelor de laborator de înaltă calitate pentru monitorizarea rezistenței la antibiotice și pentru ajustarea rapidă a liniilor directoare de tratament, pentru a răspunde la această criză de sănătate publică.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-11-2023 | creare: 03-11-2023 | Vizite: 601
Bibliografie
Antibiotics no longer effective in treating childhood infections in large parts of the world, link: https://www.news-medical.net/news/20231031/Antibiotics-no-longer-effective-in-treating-childhood-infections-in-large-parts-of-the-world.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice, conform OMS
  • Prevenirea rezistenței la antibiotice – Ghid pentru pacienți!
  • Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum