Îndulcitorii cu conținut redus de calorii nu cresc riscul de cancer, arată un studiu efectuat de cercetătorii americani

©

Autor:

Îndulcitorii cu conținut redus de calorii nu cresc riscul de cancer, arată un studiu efectuat de cercetătorii americani
Aportul de îndulcitori cu conținut redus de calorii nu influențează mortalitatea prin cancer la nivelul populației din SUA, potrivit concluziilor unui studiu publicat în revista Nutrients. Cu toate acestea, consumul acestor substanțe poate crește riscul de obezitate și de diabet.
Îndulcitorul cu conținut scăzut de calorii (LCS), folosiți pentru înlocuirea zahărului din alimente și băuturi, au devenit tot mai frecvent consumați la nivel global, în special de către persoanele obeze. Potrivit estimărilor, aproximativ 4 din 10 persoane din SUA consumă îndulcitori cu conținut scăzut de calorii, cu cele mai ridicate rate de consum în rândul persoanelor obeze și al femeilor.

Studii anterioare au arătat că aceste tipuri de zaharuri pot crește riscul de obezitate, diabet și sindrom metabolic prin creșterea răspunsului la gustul dulce, modificarea compoziției microbiotei intestinale și afectarea mecanismului care controlează senzația de sațietate. În ceea ce privește riscul de cancer sau de mortalitate din cauza cancerului, studiile anterioare au oferit rezultate mixte.

Pentru a îmbunătății informațiile cu privire la riscurile asupra sănătății ale consumului de îndulcitori cu conținut redus de calorii, cercetătorii au explorat, în cadrul studiului actual, relația dintre utilizarea consumul LCS și riscul general de cancer la adulții din SUA. Pentru studiu, cercetătorii au utilizat date de la peste 62.000 de persoane care au răspuns în cadrul sondajului NHANES (sondajul național de examinare a sănătății și nutriției) și ale căror răspunsuri au fost colectate între anii 1988-1994, respectiv 1999-2018.

Proporția consumatorilor de îndulcitori cu conținut redus de calorii a fost mai mare în rândul femeilor, al nefumătorilor, persoanelor cu venituri mai mari și al persoanelor albe non-hispanice. Cercetătorii au observat că, în rândul consumatorilor de LCS, indicele de masă corporală era adesea mai mare. De asemenea, prevalența diabetului și a sindromului metabolic a fost mai ridicată.

Cu toate acestea, nu a existat o asociere între consumul de LCS și riscul de mortalitate prin cancer, indiferent de sexul participanților, vârsta acestora sau orice alți factori demografici. Mai mult decât atât, analizele ulterioare au evidențiat o reducere a riscului de mortalitate prin cancer în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani în urma consumului de zaharină, unul dintre principalii îndulcitori cu conținut redus de calorii folosit pentru îndulcirea băuturilor.

sursa: News Medical
foto: Pheelings media/Shutterstock

Data actualizare: 28-11-2022 | creare: 28-11-2022 | Vizite: 309
Bibliografie
Low-calorie sweetener does not seem to increase cancer risk in US adults, link: https://www.news-medical.net/news/20221123/Low-calorie-sweetener-does-not-seem-to-increase-cancer-risk-in-US-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum