Nu toate fibrele au aceleași beneficii: doar fibrele din cereale sunt asociate cu scăderea inflamației

Nu toate fibrele au aceleași beneficii: doar fibrele din cereale sunt asociate cu scăderea inflamației

©

Autor:

Nu toate fibrele au aceleași beneficii: doar fibrele din cereale sunt asociate cu scăderea inflamației
Un nou studiu al cercetătorilor de la Columbia University Mailman School of Public Health analizează posibilitatea ca aportul de fibre alimentare să fie asociat cu o scădere a inflamaÈ›iei la persoanele în vârstă È™i ca acestea să prezinte un efect de reducere a bolilor cardiovasculare. Acesta a inclus date provenite de la o un studiu de cohortă vast, referitoare la aportul alimentar, inflamaÈ›ia È™i incidenÈ›a afecÈ›iunilor cardiovasculare persoanelor care au participat la acesta, asociind aceÈ™ti parametri cu fibrele pe care participanÈ›ii le-au consumat în timpul analizei.
Echipa a reuÈ™it să extindă acele investigaÈ›ii în sensul includerii sursei fibrelor, relaÈ›iei acestora cu multipli markeri inflamatori È™i a testat dacă posibila corelaÈ›ie dintre aportul de fibre È™i scăderea ratei de apariÈ›ie a incidentelor cardiovasculare a fost mediată prin scăderea inflamaÈ›iei. Cei 4125 de adulÈ›i înscriÈ™i în Cardiovascular Health Study între anii 1989 È™i 1990 au primit câte un chestionar referitor la obiceiurile alimentare ale acestora, concentrându-se preponderent pe aportul de fibre alimentare. Ulterior, cercetătorii au urmărit persoanele care nu au prezentat la începerea studiului afecÈ›iuni cardiace (accident vascular cerebral, infarct miocardic È™i ateroscelroză) până în iunie 2015, utilizând È™i probe de sânge pentru evaluarea markerilor inflamatori.

Rupak Shivakoti, profesor de epidemiologie la Columbia Mailman School, afirmă că aportul crescut de fibre alimentare este asociat cu un risc mai mic de apariÈ›ie a îmbolnăvirii cardiovasculare, mecanismul pe care îl bănuieÈ™te ca stând în spatele acestui fenomen fiind bazat pe efectul de reducere a inflamaÈ›iei pe care acestea îl determină. Cu toate că studii anterioare au arătat faptul că fibrele au, în general, efecte antiinflamatorii prin îmbunătățirea funcÈ›iei intestinale È™i a metabolismului lipidic È™i al glucozei, nu este clar de ce doar fibrele din cereale au fost asociate cu o inflamaÈ›ie redusă în prezentul studiu.

În plus, acesta menÈ›ionează că nu este clar dacă efectele benefice observate se datorează fibrelor în sine sau dacă sunt responsabili nutrienÈ›i conÈ›inuÈ›i de alimentele bogate în fibre din cereale. Totodată, profesorul spune că inflamaÈ›ia a influenÈ›at moderat apariÈ›ia afecÈ›iunilor cardiovasculare, existând È™i alÈ›i factori ce le determină È™i care ar trebui analizaÈ›i în continuare, pentru a reduce incidenÈ›a lor cât mai mult.

sursa: Science Daily
foto: Columbia University Mailman School of Public Health

Data actualizare: 11-04-2022 | creare: 11-04-2022 | Vizite: 339
Bibliografie
Not all dietary fiber is created equal: cereal fiber but not fruit or vegetable fibers are linked with lower inflammation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220406132428.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii investigează efectele fibrelor dietetice la È™oareci
  • Alimente bogate în fibre
  • Cum să suplimentezi fibrele din alimentaÈ›ie (È™i cantitatea de fibre recomandată zilnic)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum