Înlocuirea proteinelor animale cu proteinele din ciuperci ar putea îmbunătăți sănătatea cardiovasculară

©

Autor:

Înlocuirea proteinelor animale cu proteinele din ciuperci ar putea îmbunătăți sănătatea cardiovasculară
O cercetare recentă realizată de Universitatea Northumbria din Newcastle și publicată în Jurnalul European de Nutriție sugerează că înlocuirea cărnii cu proteinele Quorn poate avea efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare și a compoziției corporale. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 20 de bărbați sănătoși, care au fost supuși unui regim alimentar ce includea fie carne roșie și procesată, fie Quorn, timp de două perioade de 14 zile fiecare.

Quorn este un brand de produse alimentare pe bază de proteine vegetale, în special micoproteină, care este un tip de proteină fermentată obținută dintr-o ciupercă. Micoproteina este extrasă din Fusarium venenatum, o ciupercă care crește în mod natural în sol. Procesul de producție implică fermentarea fungilor într-un mediu lichid, urmată de separarea și procesarea micoproteinei pentru a crea o varietate de produse alimentare, cum ar fi nuggets, burgeri și cârnați vegetali.

Rezultatele studiului au arătat că participanții care au consumat Quorn au înregistrat o scădere semnificativă de 12% a colesterolului LDL, cunoscut ca „colesterolul rău”, și o scădere de 7% a colesterolului total. Mai mult, aceștia au avut o reducere a circumferinței taliei cu aproape 1 cm în medie. Aceste schimbări sunt relevante, deoarece o scădere a nivelului total de colesterol poate reduce riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare cu până la 9%, conform datelor medicale existente.

Studiul a mai relevat și o tendință clinică semnificativă spre scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice în grupul care a consumat micoproteină, ingredientul unic din toate produsele Quorn. Aceasta sugerează potențiale beneficii suplimentare pentru sănătatea cardiovasculară.

Contextul acestui studiu este îngrijorător, având în vedere că peste jumătate din adulții din Anglia au niveluri ridicate de colesterol, iar aproape două treimi sunt supraponderali sau obezi. De asemenea, aproape o treime au tensiune arterială crescută, toate acestea fiind factori de risc pentru boli cardiovasculare.

Dr. Daniel Commane, cercetătorul principal și profesor asociat în Științele Nutriționale la Universitatea Northumbria, subliniază importanța acestor descoperiri, indicând că o schimbare dietetică simplă, precum includerea micoproteinei în alimentație, poate avea efecte semnificative asupra sănătății cardiovasculare într-un timp foarte scurt.

În concluzie, proteinele pe bază de ciuperci, cum ar fi micoproteinele Quorn, sunt recunoscute pentru atributele lor nutriționale distincte. Sunt o sursă completă de proteine, cu un conținut scăzut de grăsimi saturate și fără colesterol, făcând parte dintr-o dietă sănătoasă și sustenabilă. Aceste rezultate adaugă o bază științifică solidă pentru includerea micoproteinei ca o alternativă sănătoasă la carne în lupta împotriva „ucigașilor silențioși” precum colesterolul ridicat și hipertensiunea.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-10-2023 | creare: 09-10-2023 | Vizite: 243
Bibliografie
Swap red meat for Quorn protein to improve heart health and reduce waist circumference, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231002124316.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O modificare alimentară esențială, ce ar putea reduce colesterolul cu până 10%
  • Aportul de proteine ​​și asocierea acestuia cu calitatea somnului
  •