Percepția vârstei înaintate se modifică odată cu evoluția societății

©

Autor:

Percepția vârstei înaintate se modifică odată cu evoluția societății
Un studiu recent publicat de Asociația Americană de Psihologie arată că adulții de vârstă mijlocie și cei mai în vârstă consideră că bătrânețea începe mai târziu decât credeau generațiile anterioare. Conform cercetării conduse de Markus Wettstein de la Universitatea Humboldt din Berlin, această schimbare de percepție este influențată de creșterea speranței de viață și de îmbunătățirea stării de sănătate generală.
Studiul, publicat în revista Psychology and Aging, a analizat răspunsurile a 14.056 de participanți din Sondajul German asupra Îmbătrânirii, care au fost chestionați de până la opt ori în perioada 1996-2021. Participanții, născuți între anii 1911 și 1974, au fost întrebați de la vârsta de 40 până la 100 de ani când consideră că începe bătrânețea.

Rezultatele arată că participanții născuți mai târziu raportează o vârstă de început a bătrâneței mai înaintată decât cei născuți mai devreme. De exemplu, persoanele născute în 1911 considerau că bătrânețea începe la 71 de ani, în timp ce cei născuți în 1956 credeau că începe la 74 de ani.

De asemenea, studiul a observat că această tendință de a amâna percepția asupra vârstei bătrâneții a încetinit în ultimele două decenii și nu este sigur că va continua în viitor. Pe măsură ce participanții înaintau în vârstă, ei împingeau mai departe momentul perceput ca început al bătrâneții.

Cercetarea a evidențiat și diferențe pe baza genului și stării de sănătate, femeile indicând în medie că bătrânețea începe cu doi ani mai târziu decât bărbații. Persoanele care se simțeau mai singure, aveau o stare de sănătate mai precară și se simțeau mai în vârstă indicau un început mai timpuriu al bătrâneții.

Aceste descoperiri ar putea influența modul în care oamenii se pregătesc pentru propria îmbătrânire și cum sunt percepute persoanele în vârstă în general. Studiul sugerează necesitatea investigării continuării acestei tendințe și extinderea cercetărilor pentru a include populații mai diverse și din diferite culturi pentru a înțelege variațiile percepțiilor despre îmbătrânire la nivel global.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-04-2024 | creare: 24-04-2024 | Vizite: 106
Bibliografie
People think 'old age' starts later than it used to, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240422120621.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mobilitatea ta scade cu vârsta - cum să ți-o păstrezi
  • Cum afectează numărul de copii sănătatea părinților la vârsta a treia?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum