Legumele proaspete și salata - un pericol pentru sănătate?

Legumele proaspete și salata - un pericol pentru sănătate?

©

Autor:

Legumele proaspete și salata - un pericol pentru sănătate?
Un studiu realizat de institutul de cercetare Julius Kühn a descoperit că anumite bacterii rezistente pot ajunge pe salata verde din supermarket. (1)
Pentru acest experiment, cercetătorii au cumpărat salată mixtă de rucola È™i coriandru dintr-un supermarket german. Testele s-au focusat asupra rezistenÈ›ei bacteriei E. coli la tetraciclină, un antibiotic recomandat cornutelor. Bacteria È™i părÈ›i din antibiotic sunt eliminate prin excreÈ›ie. Materiile eliminate sunt apoi folosite la câmp sub forma de îngrășământ organic. Legumele cultivate sunt apoi consumate de om È™i ajung în intestin. Momentan, însă, cercetătorii nu È™tiu încă ce procent al bacteriei + tetraciclinei ajung în organismul uman È™i care sunt efectele negative asupra sănătății. (2, 3)

ExperÈ›ii în microbiologie recomandă, totuÈ™i, să spălăm bine legumele proaspete inclusiv cele cu frunze verzi pentru a evita ingerarea bacteriilor (în special E. coli).

În unele cazuri simpla spălare poate fi insuficientă motiv pentru care este recomandat să È›inem legumele proaspetele în apă fierbinte (70 grade Celsius) pentru cel puÈ›in două minute. (4)

Cei mai sensibili în faÈ›a bacteriilor rezistente sunt femeile însărcinate, persoanele cu boli ale sistemului imunitar, vârstnicii È™i cei cu boli cronice. AceÈ™tia ar trebui să evite legumele verzi gata tăiate de la supermarket È™i să opteze pentru legumele întregi de la piață pe care să le spele bine înainte de tăiere È™i consum.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-12-2018 | creare: 04-12-2018 | Vizite: 1262
Bibliografie
1. Resistant bacteria: Can raw vegetables and salad pose a health risk? https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181115104627.htm
2. The Transferable Resistome of Produce . https://mbio.asm.org/content/9/6/e01300-18
3. Agricultural and Management Practices and Bacterial Contamination in Greenhouse versus Open Field Lettuce Production. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4306849/
4. Everything you need to know about fresh produce and E. coli. https://theconversation.com/everything-you-need-to-know-about-fresh-produce-and-e-coli-90230
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Peptidele din susan au dovedit că pot combate E. coli È™i S. aureus
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum