Lipsa cronică a somnului suficient subminează sănătatea inimii

©

Autor:

Lipsa cronică a somnului suficient subminează sănătatea inimii
Noi cercetări explorează legătura dintre deficitul cronic de somn și riscul crescut de a dezvolta boli cardiovasculare mai târziu în viață. Aproximativ o treime din populația americană nu reușește să doarmă cele 7-8 ore recomandate pe noapte, multe persoane având un stil de viață agitat care le reduce la doar 5-6 ore de somn.
Un nou studiu realizat la Universitatea Columbia pe un grup de femei sănătoase a examinat efectele fiziologice ale deficitului cronic ușor de somn. După doar șase săptămâni de somn redus, cercetătorii au descoperit că celulele care tapetează vasele de sânge sunt inundate de oxidanți dăunători. Mai mult, spre deosebire de celulele odihnite, cele afectate de lipsa de somn nu activează răspunsurile antioxidante necesare pentru a neutraliza moleculele distructive.

Rezultatul acestui proces constă în inflamarea și disfuncția celulelor, reprezentând un pas preliminar în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Liderul studiului, Sanja Jelic, MD, subliniază că acesta este unul dintre primele studii care furnizează dovezi directe ale conexiunii între deficitul de somn și bolile de inimă, spre deosebire de studiile epidemiologice anterioare care nu puteau elimina factorii de confuzie.

Cercetările subliniază importanța somnului adecvat pentru menținerea sănătății cardiovasculare și menționează că cercetătorii plănuiesc să investigheze dacă variabilitatea orelor de culcare poate avea un impact similar asupra celulelor vasculare ca și somnul redus, dar regulat. Concluzia studiului este simplă, dar profundă: pentru a reduce riscul cardiovascular, este esențial să dormim cel puțin 7-8 ore pe noapte.

sursa: News Medical
foto: Somn adecvat vs. somn deficitar. Cercetătorii au urmărit absența răspunsului antioxidant în celulele lipsite de somn la un factor celular, NRF2, care rămâne prins în citoplasmă. Când oxidanții dăunători se acumulează în celule, NRF2 se deplasează de obicei în nucleu (albastru) pentru a activa răspunsul antioxidant. După restricția cronică a somnului (imaginea din dreapta) proteina Cullin3 reține NRF2 (galben) în citoplasmă. Columbia University Irving Medical Center

Data actualizare: 16-10-2023 | creare: 16-10-2023 | Vizite: 174
Bibliografie
Study shows how chronic sleep loss can damage the heart, link: https://www.news-medical.net/news/20231013/Study-shows-how-chronic-sleep-loss-can-damage-the-heart.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lipsa somnului crește gradul de nervozitate
  • Un somn suficient se traduce printr-un consum mai redus de carbohidrați din gustări
  • Dormi suficient de mult?
  •