Măsurile menite să protejeze împotriva unui atac de cord pot încetini declinul cognitiv
Autor: Domșa Dariana

Cercetătorii au analizat datele din șase studii pe termen lung efectuate între 1971 și 2017. În total, toate studiile analizate au cumulat peste 31.000 de participanți, majoritatea de sex feminin (56%), cu o vârstă medie de 60 de ani în momentul primei evaluări cognitive, care au fost urmăriți pentru o perioadă medie de 6,4 ani. Pentru a fi incluși în studiu, participanții trebuiau să nu fi fost diagnosticați cu demență și să nu fi suferit un atac de cord.
Deoarece studiile au folosit diferite măsuri cognitive și au testat participanții la intervale de timp diferite, o echipă de neurologi și statisticieni a „armonizat” datele înainte de analiza preliminară, pentru a ajusta diferențele dintre grupurile de studiu și metodele de screening ale măsurilor cognitive.
Rezultatele au fost ajustate pentru numeroși factori demografici, factori de risc pentru boli de inimă și rezultatele testelor cognitive înainte de un atac de cord. Participanții care au avut un accident vascular cerebral în timpul perioadei de urmărire nu au mai fost incluși în analiză, deoarece accidentul vascular cerebral poate afecta cogniția.
În perioada în care participanții au fost urmăriți, peste 1.000 au suferit un atac de cord. Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu cei care nu au suferit vreun atac de cord, participanții care au avut un atac de cord nu au prezentat scăderi semnificative în nicio măsură a cogniției la scurt timp după momentul atacului de cord, atunci când s-a ținut cont de factorii demografici și de risc vascular, însă
au prezentat un declin semnificativ mai rapid în memorie, funcționarea executivă și cogniția globală, în anii care au urmat atacului de cord.
Documentarea asocierii dintre atacul de cord și declinul cognitiv deschide ușa pentru viitoare cercetări, pentru a identifica mecanismele care sunt implicate. Cercetătorii au observat faptul că mai multe mecanisme pot fi atribuite acestei legături, precum deteriorarea continuă a creierului din cauza accidentelor vasculare cerebrale silențioase, fumatul, hipertensiunea arterială sau chiar modificările structurii cordului, determinate de un atac de cord.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Creștere abruptă a ratei bolilor cardiovasculare prevăzută până în 2060
- Riscul administrării de claritromicină la pacienții cu boli ale inimii
- Noutăți în tratamentul hipertensiunii. Statinele ar putea preveni afecțiunile cardiovasculare.
- Persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, identificate folosind o nouă modalitate
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni