Meta-analiză de amploare relevă cinci variante genetice esențiale ale bolii Parkinson

©

Autor:

Meta-analiză de amploare relevă cinci variante genetice esențiale ale bolii Parkinson
Boala Parkinson (BP) este o tulburare neurodegenerativă care afectează neuronii dopaminergici din substantia nigra. Manifestarea acestei boli este asociată cu o combinație de factori, cum ar fi îmbătrânirea, componentele de mediu și genetica. Studiile anterioare au identificat variante comune și rare ale bolii Parkinson.
Analiza genetică pe o cohortă largă ar putea ajuta la înțelegerea prevalenței factorilor genetici legați de BP în populație. Penetranța unei variante genetice poate fi estimată, indicând o asociere puternică sau slabă între o variantă și starea bolii.

Genetica BP este studiată prin două abordări: studii de asociere genom-wide (GWAS) și BP monogenică. GWAS ajută la identificarea polimorfismelor nucleotidice simple (SNPs) care cresc riscul de BP. Un studiu GWAS anterior a determinat nouăzeci de variante de risc pentru BP.

Studiul actual a evaluat mutațiile BP din baza de date ClinVar, care include trei cohorte mari de cazuri-control legate de Boala Parkinson: 23andMe, Inc., UK Biobank și AMP-PD. Au fost luați în considerare 3 milioane de indivizi, inclusiv 27.590 de cazuri de BP, 6.701 proxy și 3.106.080 de controale. Scopul a fost de a crea o listă de variante BP de înaltă și scăzută încredere.

Rezultatele studiului

Au fost selectate 669 variante genetice pentru studii suplimentare. Aproximativ 70% din variantele anotate nu au prezentat semnificație clinică. Totuși, 16,3% din cele 198 de variante rămase au fost clasificate ca patogenice și/sau probabil patogenice, iar 12,3% ca benigne sau probabil benigne. Cinci variante au fost identificate ca factori de risc pentru BP.

Un număr mare de variante anterior considerate asociate cu BP s-au dovedit a fi puțin penetrante sau cu mod de moștenire recesiv. Studiul indică rolul semnificativ al variantelor BP, în special LRRK2 și GBA1, în riscul de BP.

Concluzii

Studiul a furnizat o listă de cinci variante puternic asociate cu BP, care ar putea fi folosite pentru a determina riscurile BP la un individ. Acest studiu ar trebui să permită consilierilor genetici să determine complicațiile datorate prezenței variantelor rare de BP.

sursa: News Medical
foto: Chinnapong/Shutterstock.com

Data actualizare: 12-01-2024 | creare: 12-01-2024 | Vizite: 199
Bibliografie
Landmark study confirms five key Parkinson's Disease variants in largest meta-analysis, link: https://www.news-medical.net/news/20240110/Landmark-study-confirms-five-key-Parkinsons-Disease-variants-in-largest-meta-analysis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Telemedicina - eficientă pentru monitorizarea pacienților cu Parkinson
  • Testul de desen care poate indica primele semne ale bolii Parkinson
  • Potrivit cercetărilor, boala Parkinson va căpăta amploarea unei pandemii
  •