Meta-analiză: Medicamentele antidepresive sunt mai eficiente decât tratamentele placebo

©

Autor:

Meta-analiză: Medicamentele antidepresive sunt mai eficiente decât tratamentele placebo
O meta-analiză recentă ce a inclus peste 500 de studii clinice, a concluzionat că medicamentele antidepresive sunt cu siguranță mai eficiente decât tratamentele placebo.
Cercetarea a fost realizată în cadrul Universității din Oxford, incluzând date din 522 studii, de la un total de peste 116.000 participanți. Au fost contactate companiile farmaceutice și cercetătorii pentru a lua în calcul și eventuale date nemenționate în studii. Aproximativ 21 medicamente antidepresive comune au fost incluse în studii. Toate antidepresivele au fost mai eficiente decât tratamentele placebo, iar unele medicamente au fost mai eficiente decât altele.

Antidepresivele cele mai eficiente au fost agomelatina, amitriptilina, escitalopram, mirtazapin, paroxetin, venlafaxin și vortioxetin, în timp ce medicamentele mai puțin eficiente au fost fluoxetin, fluvoxamin, reboxetin și trazodon.

Studiul definește antidepresivele ca eficiente strict din perspectiva comparației cu tratamentele placebo.

Cercetarea vrea și să reducă din stigmatizarea asociată utilizării antidepresivelor și vrea să informeze pacienții că aceste medicamente pot fi utilizate eficient din punct de vedere clinic în anumite circumstanțe.

Antidepresivele pot fi eficiente pentru tratarea depresiei, dar nu trebuie utilizate mereu ca tratament unic și principal. Medicația trebuie luată în considerare împreună cu alte opțiuni de tratament, ca psihoterapia”, menționează principalul autor al studiului, Andrea Cipriani.

În aproximativ 78% dintre cazuri antidepresivele nu tratează toate simptomele depresive, iar un procent dintre persoane nu răspunde deloc la astfel de tratamente.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul The Lancet.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 21-05-2019 | creare: 26-02-2018 | Vizite: 1380
Bibliografie
(1) Large meta-study concludes antidepressants are more effective than a placebo, link: https://newatlas.com/antidepressants-more-effective-placebo-large-study/53518/
(2) Comparative efficacy and acceptability of 21 antidepressant drugs for the acute treatment of adults with major depressive disorder: a systematic review and network meta-analysis, link: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32802-7/fulltext
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Persoanele care iau antidepresive de două ori mai predispuse la eșecul implantului dentar
  •