Micronutrienții din lapte amplifică dezvoltarea neurologică a nou-născuților

©

Autor:

Micronutrienții din lapte amplifică dezvoltarea neurologică a nou-născuților
Studiul realizat de oamenii de știință de la Centrul de Cercetare a Nutriției Umane pentru Îmbătrânire (HNRCA) Jean Mayer USDA de la Universitatea Tufts dezvăluie că un micronutrient specific prezent în laptele matern uman, numit mio-inozitol, are beneficii semnificative pentru dezvoltarea creierului nou-născuților. Această descoperire pune în lumină legătura crucială dintre nutriție și sănătatea creierului la sugari și ar putea îmbunătăți formulele pentru sugari atunci când alăptarea nu este o opțiune.
Publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), studiul demonstrează că mio-inozitolul este cel mai abundent în laptele matern uman în primele luni de lactație, când conexiunile neuronale ale creierului, cunoscute sub numele de sinapse, se formează rapid la sugari. Această caracteristică a laptelui matern rămâne consecventă în diverse medii materne și etnii, așa cum au indicat cercetătorii care au analizat mostre de lapte din diferite locații din întreaga lume.

Experimentele efectuate pe rozătoare și pe neuroni umani au validat în continuare faptul că mio-inozitolul îmbunătățește dimensiunea și numărul de conexiuni sinaptice din creierul în curs de dezvoltare, ceea ce duce la o conectivitate mai puternică între neuroni.

Thomas Biederer, om de știință senior al echipei de neuroștiință și îmbătrânire de la HNRCA și autorul principal al studiului, spune că factorii dietetici, în special în timpul copilăriei timpurii, joacă un rol esențial în influențarea dezvoltării creierului. În această fază, bariera hemato-encefalică este mai permeabilă, permițând moleculelor mici din alimente să treacă cu ușurință în creier.

Cercetarea sugerează că rolul mio-inozitolului în dezvoltarea creierului este universal important, având în vedere niveluri similare găsite la femei din diferite locații geografice. Nivelurile de inozitol din creier tind să scadă pe măsură ce sugarii cresc, iar anomaliile nivelurilor de mio-inozitol au fost legate de diferite afecțiuni psihiatrice, cum ar fi tulburările depresive majore, boala bipolară, schizofrenia, sindromul Down și boala Alzheimer.

În timp ce studiul propune că creșterea nivelului de mio-inozitol în formulele pentru sugari ar putea fi benefică atunci când alăptarea nu este posibilă, cercetătorii avertizează împotriva recomandării unui consum crescut de mio-inozitol la adulți până când se vor înțelege mai multe despre efectele sale asupra diferitelor afecțiuni ale creierului și modificărilor legate de vârstă.

În acest scop, cercetătorii de la HNRCA plănuiesc să-și continue investigațiile asupra modului în care micronutrienții precum mio-inozitol afectează celulele creierului și conectivitatea în timpul procesului de îmbătrânire. Ei speră că această cercetare va contribui la o mai bună înțelegere a modului în care factorii dietetici interacționează cu anomaliile creierului legate de vârstă, ceea ce duce la potențiale progrese în sănătatea creierului și nutriție.

sursa: News Medical

Data actualizare: 31-07-2023 | creare: 31-07-2023 | Vizite: 186
Bibliografie
Micronutrient in breast milk boosts brain development in newborns, link: https://www.news-medical.net/news/20230728/Micronutrient-in-breast-milk-boosts-brain-development-in-newborns.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Laptele matern – hrană pentru creier
  • Laptele matern uman, eficient în tratarea dermatitei atopice la copii
  • O proteină din laptele matern ar putea să omoare bacteriile rezistente la medicamente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum