Tehnica imagistică ce permite depistarea precoce a cariilor dentare

©

Autor:

Tehnica imagistică ce permite depistarea precoce a cariilor dentare
Cariile dentare reprezintă cele mai frecvente afecțiuni stomatologice în rândul copiilor și adulților. Netratate la timp, acestea se pot agrava ducând la apariția infecțiilor și la pierderea dinților. Un studiu recent publicat în Journal of Biomedical Optics prezintă o nouă metodă imagistică ce ar putea favoriza depistarea precoce a cariilor dentare.

Cariile apar în urma demineralizării smalțului dentar, produsă de expunerea la un mediu acid. Dacă acestea sunt depistate la timp, evoluția lor poate fi oprită și tratamentul este mai simplu.

În prezent, cariile pot fi detectate prin două metode, și anume în urma radiografiilor dentare și a inspecției vizuale a suprafeței dentare. Ambele au însă limitări, doarece astfel cariile pot fi văzute doar dacă sunt relativ avansate, iar radiațiile X nu pot depista cariile incipiente necavitare, cele de pe suprafața dintelui.

Noua tehnică dezvoltată în cadrul Universității din Toronto este una relativ ieftină, având la bază imagistica termofotonică, și permite vizualizarea și depistarea cariilor incipiente, cu mult timp înainte ca acestea să fie vizibile cu ochiul liber sau cu ajutorul radiațiilor X.

Tehnica folosește o cameră cu infraroșu pentru a detecta radiațiile termice infraroșii emise de cariile dentare după stimularea cu o sursă de lumină.

Pentru a testa eficiența metodei, cercetătorii au indus demineralizarea rapidă a unui molar uman extras, prin imersarea lui în soluție acidă pentru 2, 4, 6, 8 și 10 zile. Imaginile preluate cu noua metodă după doar 2 zile au indicat prezența leziunilor, care au devenit vizibile cu ochiul liber abia după 10 zile de demineralizare.

Tehnica ar putea fi una neinvazivă, ieftină și cu un real potențial pentru depistarea precoce a afecțiunilor dentare incipiente.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 07-10-2016 | creare: 07-10-2016 | Vizite: 2055
Bibliografie
New imaging method could enable dentists to detect and heal tooth cavities much earlier, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/313337.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Respirația pe gură în timpul somnului ar putea crește riscul apariției cariilor dentare
  • Nanoparticulele pot ajuta la spargerea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor
  • Cariile de colet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum