Consumul de lapte integral a fost asociat cu o greutate mai sănătoasă la copii

©

Autor:

Consumul de lapte integral a fost asociat cu o greutate mai sănătoasă la copii
Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition copiii care consumă lapte integral cu un conținut de grăsime de 3.25 % grăsime au un indice de masă corporală (IMC) cu 0.72 unități mai mic în comparație cu cei care consumă lapte cu 1 sau 2 procente de grăsime. Această valoare ar putea face diferența dintre o greutate sănătoasă și existența supraponderii.

Studiul care a implicat 2,745 copii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani nu a stabilit care este cauza acestei asocieri. Se suspectează însă că ingestia de lapte integral menține o senzație îndelungată de sațietate. În cazul copiilor care consumă lapte cu conținut redus de grăsimi este posibil ca aceștia să compenseze în mod involuntar lipsa unei astfel de senzații cu supraingestie de alimente și implicit calorii, ceea ce ar putea explica parțial valoarea mai crescută a indicelui de masă corporală.

Mai mult decât atât, în urma studiului s-a remarcat faptul că acei copii care au consumat un pahar de lapte integral pe zi au prezentat concentrații ale vitaminei D comparabile cu ale copiilor care au consumat aproximativ 3 pahare de lapte cu 1% grăsime. Diferențele s-ar putea datora faptului că vitamina D este solubilă în grăsimi, prezența acesteia în laptele integral fiind mai însemnată, iar digestia și absorbția ei îmbunătățită. De asemenea s-a constatat și o relație inversă între țesutul adipos corporal și depozitele de vitamina D; astfel în paralel cu majorarea masei grase la copii se constată depleția depozitelor vitaminei D.

Mai multe informații despre vitamina D, surse alimentare și condiții de suplimentare la copii găsiți în articol.

Recomandările ghidurilor oficiale de alimentație pentru copii încurajează consumul a două porții de lactate cu conținut redus de grăsime în rândul copiilor cu vârsta mai mare de doi ani pentru reducerea riscului de obezitate infantilă. Dr. Jonathon Maguire care este și autorul studiului menționează însă o posibilă absență a acestui beneficiu: „copiii care consumă lapte cu un conținut scăzut de grăsime nu prezintă mai puțin țesut adipos; mai mult decât atât, nici nu beneficiază de vitamina D prezentă în concentrații mai mari în laptele integral.

Prezentul studiu indică nevoia unei reevaluări a recomandărilor nutriționale cu privire la consumul de grăsimi din lapte și produse lactate pentru a fi siguri că acestea produc efectele pozitive dorite. Trebuie avut în vedere faptul că în ultimele trei decenii numărul cazurilor de obezitate în copilărie s-au triplat deși consumul de lactate integrale a scăzut la jumătate în aceași perioadă.

Se știe însă că obezitatea este o boală extrem de complexă și multipli factori sunt implicați în apariția ei. Aflați mai multe informații despre obezitatea la vârsta copilăriei din articol.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 13-01-2019 | creare: 18-11-2016 | Vizite: 2006
Bibliografie
Whole-fat milk consumption associated with leaner children, research finds, link: https://medicalxpress.com/news/2016-11-whole-fat-consumption-leaner-children.html

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Laptele cald te ajută să adormi
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
  • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum