Muștele modificate genetic aduc noi informații cu privire la genele implicate în procesul de îmbătrânire

©

Autor:

Muștele modificate genetic aduc noi informații cu privire la genele implicate în procesul de îmbătrânire
O echipă de cercetători de la Universitatea din Warwick a realizat un studiu prin care analizează reglarea autofagiei la musca Drosophila melanogaster, cu potențial în combaterea îmbătrânirii și a dezvoltării bolilor cronice precum Alzheimer, boala Parkinson, cancer.
Autofagia (în greacă semnifică „autodigerare”) este un proces catabolic prin care sunt eliminate sau reciclate elementele disfuncționale dintr-o celulă. Au fost modificate genele unor muște Drosophila melanogaster, tocmai pentru a înțelege mecanismul molecular ce stă la baza autofagiei selective, cu ajutorul complexului Golgi.

Complexul Golgi este reglat de o proteină, GMAP (asociată microtubulilor Golgi), care interacționează cu Atg8a (proteină importantă în autofagie), conducând la apariția „Golgifagiei”, proces nou de autofagie celulară din muștele modificate genetic, țintă viitoare pentru dezvoltarea strategiilor de încetinire a îmbătrânirii celulare și a prevenției apariției bolilor asociate vârstei.

Studiul aduce noi infomații cu privire la autofagia selectivă, analizată la musca Drosophila melanogaster, unde oamenii de știință au editat genele responsabile de acest proces, realizând un nou tip de autofagie selectivă bazată pe activitatea aparatului Golgi (organit din interiorul celulei cu rol în pregătirea proteinelor și a moleculelor de grăsime pentru transport în alte locuri, intra- sau extracelulare). Studiul este printre primele realizate la insecte, cu scopul de a elucida mecanismele moleculare ce constituie bazele senescenței.

sursa: Science Daily
foto: Warwick News

Data actualizare: 03-06-2022 | creare: 03-06-2022 | Vizite: 244
Bibliografie
Researchers identify novel cellular process that help us understand the mechanisms of aging-related diseases, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220531161317.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  •