Screening-ul PSA reduce rata de mortalitate pentru cancerul de prostata cu 30%
Autor: Teodorescu Mihai

Determinarea antigenului specific prostatic ar putea reduce numărul deceselor provocate din cauza cancerului de prostată. Aceasta este concluzia la care au ajuns echipe de cercetători suedezi, după ce au refăcut și completat unul dintre cele mai complexe studii efectuate de-a lungul ultimelor decenii.
Conform rezultatelor finale ale studiului, rata deceselor este cu 30% mai mică la bărbații trecuți de vârsta de 50 de ani și care și-au făcut screening-ul PSA. Scopul acestui studiu a fost acela de a evidenția avantajele screening-ului PSA, dar și de a atrage atenția că este necesară realizarea unui program de testare la nivel național și internațional.
Rezultatele inițiale oferite de către comisiile europene au fost în favoarea testării PSA, cercetătorii europeni evidențiind beneficiile încă din anul 2009. Conform acestora, mortalitatea era redusă cu 20% la cei care au făcut screening. În schimb, cercetătorii americani s-au plasat de partea opusă, concluzia acestora fiind că testarea nu oferă niciun beneficiu real.
Studiul, început în urmă cu aproape trei decenii, a fost realizat pe un număr de 20.000 de subiecți cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani. Jumătate dintre aceștia au făcut screening-ul PSA la fiecare doi ani, urmând ca în eventualitatea în care valorile PSA erau anormale să se efectueze și studii suplimentare. La 22 de ani de la începerea studiului au fost raportate 300 de decese cauzate de cancerul prostatic, cel mai mare risc de deces fiind la cei care nu au avut parte de controale ale antigenului specific prostatic. De asemenea, riscuri mai mari de deces au existat și la cei care au fost diagnosticați cu cancer după părăsirea studiului, așadar după vârsta de 70 de ani, cât și la persoanele care au început screening-ul după vârsta de 60 de ani.
Rezultatele au arătat și că există un risc mai mic de apariție al cancerului la bărbații care au avut dificultăți în a-și goli vezica atunci când simțeau nevoia de a urina, comparativ cu bărbații care nu au raportat niciun simptom. Legătura dintre acest simptom și rata mai mică a mortalității nu a fost pe deplin explicată, cel mai probabil urmând să existe noi studii pe această temă.
La 9 ani de la finalizarea studiului, cercetătorii suedezi au intervievat bărbații participanți ce nu au fost depistați cu cancer la momentul la care studiul a fost închis. Au fost raportate 200 de noi cazuri de cancer, aproximativ 10% dintre cei depistați cu cancer pierzându-și viața din cauza acestei boli. Deoarece în majoritatea cazurilor nivelurile PSA de la primul screening au fost întâlnite și în testările ulterioare, se consideră faptul că screening-ul poate fi utilizat pentru a estima riscul.
Așadar, un singur control PSA ar putea prezice dacă există riscul ca persoana investigată să dezvolte cancer pe viitor. Tocmai de aceea, pentru a putea fi redusă rata mortalității din cauza cancerului de prostată, este recomandat ca bărbații trecuți de 50 de ani să se prezinte la medic, în vederea efectuării unui screening PSA, în mod special dacă în familie există cazuri de cancer de prostată.
Sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Principiul care stă la baza reglării secreției de hormoni
- Transfuzia de sânge donat de femei ar putea fi periculoasă pentru bărbați
- Biomarkeri din mucusul ecrvical ar putea ajuta la detectarea timpurie a cancerului cervical
- Un nou scor prezice cu acuratețe riscul de insuficiență hepatică postoperatorie
- Cancer prostata-durere testicule
- Radioterapie in cazul cancerului de prostata
- Cancer prostata
- Relatv tanar (49), la ce sa ma astpt pe viitor ?
- Cancer de prostata
- Rezultate
- Adenocarcinom de prostata scor Gleason 10 (Raulduke)
- Analize prostata
- Ce se mai poate face in cazul urinarii cu sange prin sonda urinara.