Screening-ul PSA reduce rata de mortalitate pentru cancerul de prostata cu 30%

Screening-ul PSA reduce rata de mortalitate pentru cancerul de prostata cu 30%

©

Autor:

Screening-ul PSA reduce rata de mortalitate pentru cancerul de prostata cu 30%

Determinarea antigenului specific prostatic ar putea reduce numărul deceselor provocate din cauza cancerului de prostată. Aceasta este concluzia la care au ajuns echipe de cercetători suedezi, după ce au refăcut și completat unul dintre cele mai complexe studii efectuate de-a lungul ultimelor decenii.
Conform rezultatelor finale ale studiului, rata deceselor este cu 30% mai mică la bărbaÈ›ii trecuÈ›i de vârsta de 50 de ani È™i care È™i-au făcut screening-ul PSA. Scopul acestui studiu a fost acela de a evidenÈ›ia avantajele screening-ului PSA, dar È™i de a atrage atenÈ›ia că este necesară realizarea unui program de testare la nivel naÈ›ional È™i internaÈ›ional.

Rezultatele iniÈ›iale oferite de către comisiile europene au fost în favoarea testării PSA, cercetătorii europeni evidenÈ›iind beneficiile încă din anul 2009. Conform acestora, mortalitatea era redusă cu 20% la cei care au făcut screening. În schimb, cercetătorii americani s-au plasat de partea opusă, concluzia acestora fiind că testarea nu oferă niciun beneficiu real.

Studiul, început în urmă cu aproape trei decenii, a fost realizat pe un număr de 20.000 de subiecÈ›i cu vârste cuprinse între 50 È™i 64 de ani. Jumătate dintre aceÈ™tia au făcut screening-ul PSA la fiecare doi ani, urmând ca în eventualitatea în care valorile PSA erau anormale să se efectueze È™i studii suplimentare. La 22 de ani de la începerea studiului au fost raportate 300 de decese cauzate de cancerul prostatic, cel mai mare risc de deces fiind la cei care nu au avut parte de controale ale antigenului specific prostatic. De asemenea, riscuri mai mari de deces au existat È™i la cei care au fost diagnosticaÈ›i cu cancer după părăsirea studiului, aÈ™adar după vârsta de 70 de ani, cât È™i la persoanele care au început screening-ul după vârsta de 60 de ani.

 

Rezultatele au arătat È™i că există un risc mai mic de apariÈ›ie al cancerului la bărbaÈ›ii care au avut dificultăți în a-È™i goli vezica atunci când simÈ›eau nevoia de a urina, comparativ cu bărbaÈ›ii care nu au raportat niciun simptom. Legătura dintre acest simptom È™i rata mai mică a mortalității nu a fost pe deplin explicată, cel mai probabil urmând să existe noi studii pe această temă.


La 9 ani de la finalizarea studiului, cercetătorii suedezi au intervievat bărbaÈ›ii participanÈ›i ce nu au fost depistaÈ›i cu cancer la momentul la care studiul a fost închis. Au fost raportate 200 de noi cazuri de cancer, aproximativ 10% dintre cei depistaÈ›i cu cancer pierzându-È™i viaÈ›a din cauza acestei boli. Deoarece în majoritatea cazurilor nivelurile PSA de la primul screening au fost întâlnite È™i în testările ulterioare, se consideră faptul că screening-ul poate fi utilizat pentru a estima riscul.

 

AÈ™adar, un singur control PSA ar putea prezice dacă există riscul ca persoana investigată să dezvolte cancer pe viitor. Tocmai de aceea, pentru a putea fi redusă rata mortalității din cauza cancerului de prostată, este recomandat ca bărbaÈ›ii trecuÈ›i de 50 de ani să se prezinte la medic, în vederea efectuării unui screening PSA, în mod special dacă în familie există cazuri de cancer de prostată.

Sursa: News Medical


Data actualizare: 25-01-2019 | creare: 25-01-2019 | Vizite: 991
Bibliografie
PSA screening reduces prostate cancer deaths by 30%, link: https://www.news-medical.net/news/20190122/PSA-screening-reduces-prostate-cancer-deaths-by-3025.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum