Nivelul de atenție al copiilor de vârstă prescolară la vocea maternă poate fi un marker de diagnostic pentru autism

©

Autor:

Nivelul de atenție al copiilor de vârstă prescolară la vocea maternă poate fi un marker de diagnostic pentru autism

Un studiu recent, publicat în jurnalul Nature Communications, care a analizat atenția pe care copiii de vârstă prescolară cu și fără tulburare din spectrul autism o acordă vocii specifice materne (un stil special de vorbire, caracterizat printr-o intonație ridicată și o accentuare a cuvintelor cheie), arată că, în general, copiii cu autism acordă mai puțină atenție vorbirii în acest stil, comparativ cu copiii sănătoși.
Pentru studiu, cercetătorii au dezvoltat un test de urmărire a ochilor, cu ajutorul căruia au cuantificat nivelul de atenție al copiilor. Studiul a inclus peste 650 de copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani, cu și fără un diagnostic de tulburare de spectru autist. În cadrul experimentelor, fiecărui copil i-au fost prezentate două videoclipuri, unul dintre acestea cu o scenă non-umană și un altul cu o femeie care vorbea cu o voce specifică celei utilizate de către mame când vorbesc cu sugarii sau cu copiii mici.

Rezultatele au arătat că nivelul de interes al copiiilor cu o tulburare de spectru autist față de videoclipul care prezenta o persoană folosind o vorbire maternă au fost unele neuniforme, în timp ce, în cazul celor fără o astfel de tulburare, interesul a fost unul constant, în aproximativ 80% din timp fiind atenți asupra videoclipului.

Studiul indică faptul că nivelul de atenție al preșcolarilor la vocea maternă folosită în comunicarea cu copii sau sugari poate fi un marker valoros pentru diagnosticarea precoce a tulburării de spectru autist, deoarece acesta poate fi evaluat prin testarea atenției copiilor la vorbirea mamei lor. Deși studiul oferă informații importante, cercetătorii menționează că nivelul de atenție la vocea maternă nu este un indicator suficient pentru a diagnostica cu certitudine tulburarea de spectru autist, ci doar un marker care poate fi utilizat împreună cu alte evaluări, pentru a forma un diagnostic complet.

 

Sursa: News-Medical
foto: UC San Diego Today


Data actualizare: 13-02-2023 | creare: 13-02-2023 | Vizite: 275
Bibliografie
Toddlers' level of attention to motherese may be a diagnostic marker of ASD, link: https://www.news-medical.net/news/20230209/Toddlers-level-of-attention-to-motherese-may-be-a-diagnostic-marker-of-ASD.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suspiciunea existenței unei tulburări de spectru autist poate fi ridicată după analiza comportamentelor vizuale încă de la 9 luni
  • Riscul de autism la copil
  • Un nou instrument de diagnostic poate depista autismul la copii încă de la 16 luni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum