Noi speranțe de tratament pentru boala celiacă (inactivarea enzimei TG2)

©

Autor:

Noi speranțe de tratament pentru boala celiacă (inactivarea enzimei TG2)
Cercetătorii din cadrul Universității Stanford au descoperit un element chimic care dacă este identificat, ar putea opri boala celiacă. Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Biological Chemistry.
Boala celiacă este o afecțiune ale cărei simptome sunt date de consumul de gluten, o proteină întâlnită în grâu, orz, secară și unele medicamente, vitamine sau produse cosmetice. Momentan, nu este nicio metodă de tratament, singura abordare fiind adoptarea unei diete fără gluten.

Recent, cercetătorii a identificat un element chimic de legătură, care ar putea avea un rol benefic în tratarea celiachiei.

Mecanismul din spatele bolii celiace implică o enzimă numită transglutaminaza 2 (TG2), care reglează glutenul din intestinul subțire. Produce un răspuns autoimun, în care sistemul imunitar nu recunoaște căptușeala intestinului subțire și îl atacă.

Analizele recente asupra TG2 au arătat că activarea sau dezactivarea ei sunt posibile prin intermediul anumitor legături chimice.

Studii anterioare au arătat că ruperea unei legături chimice numite legătura disulfit activează TG2 (legătura disulfit este o legătură simplă covalentă dintre atomi de sulf și 2 aminoacizi). Cercetătorii au descoperit o enzimă ce redă legătura disulfit, dezactivând TG2. Enzima numită Erp57 în mod normal ajută proteinele să se strângă sau le redă structura funcțională, dar cercetările curente au arătat că Erp57 blochează acțiunea TG2 în afara celulei.

Cercetătorii menționează că urmează studii suplimentare pentru a confirma rezultatele actuale și pentru identificarea medicamentelor ce ar putea inactiva această enzimă.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 01-03-2018 | creare: 01-03-2018 | Vizite: 846
Bibliografie
Can we 'deactivate' celiac disease?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321038.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sezonul și regiunea în care se naște copilul influențează riscul pentru boala celiacă
  • Infecția cu reovirus ar putea fi implicată în apariția bolii celiace
  • Femeile cu boală celiacă sunt de două ori mai predispuse la anorexie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.