O relație apropiată între copil și părinte este benefică pentru sănătatea mentală și relațiile sociale ale copilului la maturitate

©

Autor:

O relație apropiată între copil și părinte este benefică pentru sănătatea mentală și relațiile sociale ale copilului la maturitate
Un studiu recent realizat de Universitatea din Cambridge a examinat legătura dintre relațiile părinte-copil timpurii și tendințele „prosociale” ale copiilor, adică comportamentele care vizează beneficiul altora, cum ar fi empatia și generozitatea. Studiul a folosit date de la peste 10.000 de persoane născute între anii 2000 și 2002 și este unul dintre primele care analizează această interacțiune pe o perioadă lungă, de la copilărie până la adolescență.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut relații calde și iubitoare cu părinții lor la vârsta de trei ani au avut nu numai mai puține probleme de sănătate mintală în copilărie și adolescență, dar au și afișat tendințe prosociale mai accentuate. De asemenea, s-a observat că pentru fiecare unitate standard peste nivelurile „normale” de apropiere cu părinții la vârsta de trei ani, prosocialitatea copilului a crescut cu 0,24 de unități standard până în adolescență.

Implicații sociale

Pe de altă parte, copiii care au avut relații tensionate sau abuzive cu părinții în primii ani de viață au fost mai puțin predispuși să dezvolte comportamente prosociale pe termen lung. Aceasta subliniază necesitatea politicilor și sprijinului pentru familiile tinere în care stabilirea unei relații strânse între părinte și copil poate fi dificilă, de exemplu, în cazul în care părinții se confruntă cu presiuni financiare sau de muncă.

Studiul a explorat și cât de mult fluctuează sănătatea mintală și comportamentul prosocial în funcție de circumstanțe, cum ar fi schimbările la școală sau în relațiile personale.

Concluzii și recomandări

Concluzia principală a studiului este că timpul și atenția pe care părinții le acordă copiilor lor în primii ani de viață au un impact semnificativ asupra dezvoltării lor emoționale și sociale. Autorul principal, Ioannis Katsantonis, subliniază că „închiderea” emoțională a părinților poate avea efecte de lungă durată asupra copiilor și că politicile care abordează această problemă vor avea beneficii multiple, inclusiv îmbunătățirea rezilienței mentale a copiilor și a capacității lor de a acționa pozitiv față de alții mai târziu în viață.

Rezultatele studiului au fost publicate în International Journal of Behavioural Development și subliniază importanța cultivării relațiilor puternice între părinți și copii încă de la o vârstă fragedă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-10-2023 | creare: 11-10-2023 | Vizite: 237
Bibliografie
Loving parent-child relationships boost prosociality and mental health, link: https://www.news-medical.net/news/20231009/Loving-parent-child-relationships-boost-prosociality-and-mental-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copiii adulți sunt mai susceptibili să se înstrăineze de tată decât de mamă
  • Inteligența socială - ce este și cum se dezvoltă
  • Impactul monitorizării parentale asupra comportamentelor și experiențelor adolescenților
  •