Pâinea fermentată cu drojdie a avut rezultate promițătoare în prevenirea simptomelor de astm

Pâinea fermentată cu drojdie a avut rezultate promițătoare în prevenirea simptomelor de astm

©

Autor:

Pâinea fermentată cu drojdie a avut rezultate promițătoare în prevenirea simptomelor de astm
Astmul este o afecÈ›iune caracterizată prin inflamaÈ›ie, remodelare È™i hiper-reactivitate a căilor respiratorii. PrevalenÈ›a acesteia a crescut, în special în țările urbanizate È™i cu venituri mari, fiind asociată cu schimbările stilului de viață, dieta, microbiota intestinală È™i expunerile ambientale. Un studiu recent publicat în Current Developments in Nutrition a investigat efectele pâinii fermentate cu drojdia Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905 asupra prevenirii astmului.
În studiu, cercetătorii au dezvoltat microcapsule conÈ›inând izolatul de drojdie prin metoda gelificării ionotrope È™i au preparat trei tipuri de pâine:
  • una fermentată cu drojdie comercială (pâinea COM),
  • pâinea UFMG-A905, È™i
  • pâinea UFMG-A905 cu microcapsule (pâinea UFMG-A905-C).
Pâinile au fost liofilizate È™i reconstituite în biscuiÈ›i pentru a fi acceptate mai uÈ™or de animale. Au fost colectate mostre din diferite etape de preparare pentru a număra bacteriile totale, bacteriile acid lactice È™i drojdiile.

Șoarecii BALB/c au fost sensibilizaÈ›i cu ovalbumină (OVA) sau soluÈ›ie salină È™i apoi provocati intranazal cu OVA. Grupurile de È™oareci au inclus: un grup tratat cu soluÈ›ie salină È™i provocat cu aceeaÈ™i soluÈ›ie (SAL), un grup tratat cu soluÈ›ie salină È™i provocat cu OVA (grupul OVA), È™i grupuri alimentate cu diferite tipuri de pâine È™i provocate cu OVA.

FuncÈ›ia respiratorie a fost măsurată, iar lavajul bronhoalveolar a fost analizat pentru producÈ›ia de citokine È™i numărul total de celule. De asemenea, au fost măsurate interleukinele în lavaj È™i în homogenatul de plămân.

Rezultatele au arătat că pâinea UFMG-A905-C a redus semnificativ hiper-responsivitatea căilor respiratorii comparativ cu grupul OVA. Parametrii unor hiper-responsivități au fost de asemenea reduÈ™i în grupul COM. Numărul total de celule È™i procentul de eozinofile în lavaj au fost mai mari în grupul OVA comparativ cu grupul SAL, dar acestea au fost semnificativ reduse în grupurile alimentate cu pâine. Nivelurile de IL-4, IL-5 È™i IL-13 au fost crescute în plămânii grupului OVA, însă nivelurile de IL-5 au fost reduse în grupurile alimentate cu pâine. Grupul UFMG-A905-C a prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de IL-5 È™i IL-13, dar mai ridicate de IL-17A în plămâni.

Studiul a concluzionat că pâinea fermentată cu S. cerevisiae UFMG A-905 are un potenÈ›ial în prevenirea astmului, cu o reducere parÈ›ială a inflamaÈ›iei căilor respiratorii È™i o scădere a hiper-responsivității în cazul adăugării microcapsulelor. Aceste descoperiri deschid calea pentru investigaÈ›ii suplimentare privind rolul probioticilor în managementul astmului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-06-2024 | creare: 22-06-2024 | Vizite: 607
Bibliografie
Yeast-fermented bread shows promise in preventing asthma symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20240620/Yeast-fermented-bread-shows-promise-in-preventing-asthma-symptoms.aspx

Image by congerdesign on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inhalatorul inteligent pentru astmatici
  • Consumul de paracetamol în timpul sarcinii creÈ™te riscul copilului de a dezvolta astm
  • Un dispozitiv care ar putea preîntâmpina atacurile de astm
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum