A fost creat plasturele care să regleze glicemia și insulinemia fără a fi necesare injecțiile

Cercetătorii din cadrul Universității din Carolina de Nord au creat un plasture care prezintă micro-ace prin intermediul căruia poate fi reglată secreția de insulină a celulelor beta-pancreatice, prin modularea răspunsului la concentrațiile crescute de glucoză din sânge. Această metodă este minim invazivă și nu cauzează durere.
Plasturele este alcătuit dintr-o structură reticulată de acid hialuronic. Acesta integrează două mecanisme prin care se dorește controlul glicemic. Mai exact, plasturele constituie o platformă care poate permite celulelor beta-pancreatice producătoare de insulină să supraviețuiască în afara organismului și să își îndeplinească funcția secretorie. Pentru a permite difuzia glucozei din sânge pâna la nivelul celulelor beta și implicit declanșarea efectivă a răspunsul insulinic la statusul hiperglicemic, micro-acele prezintă un sistem cunoscut sub denumirea de Glucose – Signal Amplifiers (GSAs). Acesta este constituit din nano-vezicule care încapsulează 3 enzime (glucozoxidaza, alfa - amilaza și glucoamilaza). Ulterior este declanșată secreția și difuzia de insulină de către celulele beta-pancreatice (de la nivelul plasturelui) prin intermediul sistemului vascular și a rețelei limfatice.
Acest dispozitiv se află în faza de testare pe modele animale cu diabet zaharat de tip 1. S-a evidențiat un bun control glicemic pentru o perioadă de 10 ore, chiar și la valori alarmant de crescute ale glicemiei. Respectiv, nu s-au observat fluctuații cu potențial fatal ale valorilor insulinemiei, comparativ cu administrarea sub formă injectabilă a insulinei (hipoglicemii severe, comă, chiar deces).
Cercetarea cu privire la acest dispozitiv a fost publicată în jurnalul Advanced Materials. Rezultatele sunt promițătoare, fiind necesară parcurgerea mai multor etape de testare, culminând cu realizarea unor studii clinice care să demonstreze eficacitatea acestei tehnologii.
Această metodă inovatoare de administrare a insulinei persoanelor cu diabet insulino-dependent este de mare actualitate. Deși nu reprezintă o soluție care vindecă diabetul, poate influența semnificațiv calitatea vieții a acestor persoane într-un sens pozitiv
(2) Microneedles Integrated with Pancreatic Cells and Synthetic Glucose-Signal Amplifiers for Smart Insulin Delivery, link: http://onlinelibrary.wiley.com/wol1/doi/10.1002/adma.201506025/full
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Biosenzorul care poate detecta apa contaminată în timp real
- Bandaj capabil să reducă semnificativ timpul necesar pentru vindecarea unei răni, dezvoltat de cercetătorii americani
- Antibiotice noi eficiente și fără risc de dezvoltare a rezistenței
- Un nou material deschide noi căi către medicamente controlate de la distanță și pastile electronice
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Hipoglicemia
- Gastropareza diabetica
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Nefropatia diabetica
- Disfunctia sexuala asociata diabetului zaharat
- Fenomenul Somogyi
- Ulcerele diabetice (mal perforant plantar)
- Boala buloasa a diabetului
- Regim diabet
- Diabet zaharat
- Diabet zaharat tip 2
- Neconcordanta intre hemoglobina glicata si valorile glicemiei
- Ce sa faca ca glicemia sa se apropie cat de cat de val normale?
- Glicemie mare.. 141
- Interpretare analiza: limfocite, glicemie, colesterol, trigliceride, proteine
- Care este valoarea normala a glicemiei? Cat poti avea maximum ca sa nu fie diabet zaharat?
- Diabet zahatat tip2 cu insulina
- Aparat de glicemie
- Diabet
- Diabet grav