Placenta joacă un rol important în transmiterea de vitamină D la făt în timpul sarcinii

©

Autor:

Placenta joacă un rol important în transmiterea de vitamină D la făt în timpul sarcinii
Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, au publicat un studiu care oferă noi informații despre felul în care placenta intervine în transferul de vitamină D de la mamă la făt.
Vitamina D nu poate fi sintetizată de făt. În consecință, toată cantitatea de vitamină D pe care o primește ajunge la el de la mamă printr-un mecanism ce, până acum, era considerat a fi unul de difuziune pasivă. Însă, conform teoriei doctorilor Claire Simner și Brogan Ashley, mecanismul prin care vitamina D este transmisă fătului ar fi similar cu cel întâlnit la nivelul rinichilor.

Cercetări recente au demonstrat faptul că mecanismul de transport al acestei vitamine prin corp este unul activ, mai exact endocitoza. În cadrul acestui proces, vitamina D se leagă de cea mai importantă proteină din plasmă, albumina, ce o transportă în țesuturi.

Pentru a demonstra acest lucru, echipa a simulat transportul vitaminei D prin intermediul placentei în laborator, folosind fragmente de placentă prelevată în urma unor nașteri naturale, pe care au incubat-o împreună cu albumină și vitamină D. Ca termen de comparație, aceștia au incubat separat placenta și fără albumină.

Rezultatele, conform cercetătorilor, au validat teoria lor, prin modificările funcționale și genetice ale placentei incubate în prezența albuminei. S-a observat prin tehnica Real-Time PCR că genele CYP24A1 au avut o expresie accentuată, acestea având control asupra cantității de vitamină D din corp.

O altă dovadă a corectitudinii teoriei lor a fost efectul asupra moleculelor de ARN și proteinelor pe care placenta le exprimă. Toate modificările apărute la nivelul placentei în urma contactului îndelungat cu vitamina D au fost de dictare a unui răspuns în sensul gestionării administrării de vitamină D.

Cu tot cu limitările impuse de folosirea exclusivă a placentei mature în studiu, studiul este un pas înainte spre descoperirea de noi moduri prin care sarcinile să fie mai sigure și cu o rată de succes mai mare. Pe viitor, cercetătorii au în plan experimentarea și cu placentă mai tânără, pentru a crea o imagine de ansamblu cât mai amplă asupra rolurilor placentei în transferul de vitamină D către făt.

sursa: Science Daily
foto: Vitamina D trebuie transferată din sângele matern prin straturile barierei placentare umane către făt, așa cum se arată în această imagine microscopică. Sângele matern umple spațiul intervilos și vitamina D traversează o barieră continuă numită sincitiotrofoblast (săgeți albe). Metabolismul are loc în acest strat și substanțele ies prin membrana bazală orientată către făt și lamina bazală (săgeți negre). Țesutul conjunctiv al stromei se află între sincitiotrofoblast și capilarele fetale. Image credit: Ashley et al. (CC BY 4.0)

Data actualizare: 11-03-2022 | creare: 11-03-2022 | Vizite: 378
Bibliografie
Placenta plays active part in transferring vitamin D to fetus during pregnancy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220308115808.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D și alergiile la copii
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum