Creșterea excesivă în greutate de-a lungul vieții poate influența riscul de cancer gastric

©

Autor:

Creșterea excesivă în greutate de-a lungul vieții poate influența riscul de cancer gastric
Cercetările recente susțin legătura dintre creșterea excesivă în greutate și cancer, după ce s-a observat că instalarea supraponderalității de la vârsta de 20 de ani poate tripla riscul de a dezvolta cancer esofagian sau cancer gastric.

Studiul a fost realizat în cadrul Institutului Național de Cancer din Bethesda iar rezultatele cercetării au fost publicate în British Journal of Cancer.

Supraponderalitatea și obezitatea sunt probleme majore de sănătate la nivel mondial, crescând riscul de diabet tip 2, accident vascular cerebral (AVC), boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer.

Pentru a verifica legătura dintre creșterea în greutate de-a lungul vieții și cancer au fost analizate datele de la 409.796 pacienți cu vârste cuprinse între 50-71 de ani, din cadrul a două studii: NIH-AARP Diet and Health Study și Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial. La intrarea în studiu participanții au raportat valorile actuale pentru greutate și înălțime și cele de la 20, respectiv 50 de ani.

Pe durata studiului, 633 de participanți au dezvoltat cancer esofagian și 415 au dezvoltat cancer gastric. Comparativ cu cei care au avut o greutate normală de-a lungul vieții, indivizii supraponderali la vârsta de 20 de ani au prezentat un risc cu 60-80% mai mare de a dezvolta cancer esofagian sau gastric ulterior. De asemenea, participanții care au luat în greutate cel puțin 15-20 kg de-a lungul vieții adulte și au prezentat obezitate la vârsta de 50 de ani au fost de 3 ori mai predispuși riscului de cancer esofagian sau gastric. Posibilul mecanism poate fi reprezentat de faptul că excesul ponderal poate cauza probleme de reflux și arsuri gastrice pe termen lung, ceea ce poate favoriza riscul de cancer. De asemenea, modificările nivelului de hormoni sexuali, cum ar fi estrogen sau testosteron, influențează nivelul de insulină și favorizează inflamațiile, factori asociați și cu riscul de cancer.

Studiul subliniază importanța menținerii unei greutăți normale și sănătoase pentru a preveni pe cât posibil apariția cancerului.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 20-02-2017 | creare: 20-02-2017 | Vizite: 1397
Bibliografie
Weight gain throughout life may raise risk of esophageal, stomach cancers, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315887.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Obezitatea la copii
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  •