Potrivit cercetărilor, depresia augmentează gradul de invaliditate la persoanele cu poliartrită reumatoidă

©

Autor:

Potrivit cercetărilor, depresia augmentează gradul de invaliditate la persoanele cu poliartrită reumatoidă
Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie autoimună cronică care afectează în mod negativ articulațiile sinoviale și mai multe alte organe, iar depresia este o condiție frecventă și clinic eterogenă, care afectează aproximativ jumătate dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă. Dovezile crescânde sugerează că poliartrita reumatoidă și depresia prezintă caracteristici suprapuse și pot fi modulate reciproc, cu depresia fiind un factor de risc pentru poliartrită reumatoidă și pacienții diagnosticați cu poliartrită reumatoidă având o susceptibilitate crescută la depresie. De asemenea, se observă că pacienții cu poliartrită reumatoidă și depresie arată o progresie funcțională și un răspuns redus la tratament, ceea ce duce la rezultate slabe.
Un articol de sinteză publicat în jurnalul Nature Reviews Rheumatology abordează interacțiunile complexe dintre mecanismele imunobiologice centrale și periferice care sunt implicate atât în poliartrita reumatoidă, cât și în tulburarea depresivă majoră. Autorii discută despre rolul proteinelor inflamatorii și impactul inflamației periferice asupra diferitelor regiuni cerebrale, precum și despre conexiunea dintre modificările cerebrale și depresia indusă de inflamație.

În ceea ce privește citokinele comune în poliartrită reumatoidă și depresie, citokinele pro-inflamatorii amplificate în poliartrita reumatoidă sunt asociate cauzal și cu depresia. Printre acestea se numără interleukina (IL)-16, IL-18, IL-1, IL-6 și factorul de necroză tumorală (TNF).

Semnalele imune periferice către creier sunt transmise prin două căi cunoscute: neurală și humorală. În calea neurală, moleculele care mediază inflamația se pot lega și activa receptorii pe neuroni senzoriali, inclusiv cei din ganglionii radacinii dorsale (DRG) și nervul vag. În calea humorală, celulele imune eliberează molecule capabile să traverseze bariera hemato-encefalică (BBB) și să influențeze celulele cerebrale sau să activeze celulele endoteliale ale BBB.

Răspunsurile imune în creier implică eliberarea de proteine inflamatorii de către celulele neurale existente și celulele imune recrutate, care ajută la comunicarea neuroimună. De exemplu, recrutarea monocitelor periferice în creier în timpul inflamației este asociată cu remodelarea dendritelor și deteriorarea cognitivă, ceea ce poate duce la depresie.

Mecanismele care leagă depresia de inflamație includ activarea inflamasomului, calea chinureninei, neuroplasticitatea și căile sistemelor glutamatergice și serotonergice.

Variația regională a creierului este studiată în principal folosind modele animale, dar studiile de neuroimagistică la om au îmbunătățit înțelegerea schimbărilor legate de inflamație în creier, cu regiuni afectate precum striatumul, hipocampusul, amigdala și insula.

În concluzie, articolul subliniază necesitatea cercetărilor suplimentare în acest domeniu și sugerează că modularea imună ar putea fi o abordare promițătoare pentru tratamentul depresiei comorbide la pacienții cu artrită reumatoidă, reducând astfel povara globală a acestei condiții debilitante.

sursa: News Medical
foto: pikselstock/Shutterstock.com

Data actualizare: 09-11-2023 | creare: 09-11-2023 | Vizite: 323
Bibliografie
Study shows depression increases disability risk in rheumatoid arthritis sufferers, link: https://www.news-medical.net/news/20231107/Study-shows-depression-increases-disability-risk-in-rheumatoid-arthritis-sufferers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Medicația pentru poliartrita reumatoidă - oferită cu precizie prin analiza profilului genetic al țesutului articular
  • Hidrogelul care ar putea elibera controlat medicament pentru episoadele artritice
  • Efectele greutății corporale la pacienții cu poliartrită reumatoidă
  •