Un nou studiu constată lipsa unor dovezi certe privind eficiența și siguranța administrării de analgezice pentru durerile de spate

Un nou studiu constată lipsa unor dovezi certe privind eficiența și siguranța administrării de analgezice pentru durerile de spate

©

Autor:

Un nou studiu constată lipsa unor dovezi certe privind eficiența și siguranța administrării de analgezice pentru durerile de spate
Un nou studiu al cercetătorilor din Australia arată că, în ciuda celor aproape 60 de ani de cercetare în domeniul analgezicelor, există o lipsă de dovezi certe privind eficienÈ›a acestora în tratamentul durerilor de spate. Conform oamenilor de È™tiință, atât medicii, cât È™i pacienÈ›ii ar trebui să adopte o abordare precaută în tratarea durerilor lobare prin intermediul analgezicelor.
Lucrarea a fost realizată prin cumularea informaÈ›iilor a 124 de studii clinice, dintre care 98 au fost studii randomizate controlate, în care acÈ›iunea analgezicelor a fost comparată între diversele substanÈ›e folosite în acest scop sau cu placebo, în cadrul tratamentului durerilor lombare la pacienÈ›ii ce au participat la acestea.

EÈ™antionul de studiu a fost compus din 15.134 de participanÈ›i cu vârsta minimă de 18 ani, iar în decursul acestuia au fost analizate 69 de medicamente analgezice sau combinaÈ›ii ale acestora. Mai exact, au fost incluse antiinflamatoare nesteroidiene, paracetamol, opioide, medicamente anticonvulsivante, relaxante musculare È™i corticosteroizi.

Evaluarea eficienÈ›ei È™i siguranÈ›ei administrării acestor substanÈ›e a fost realizată prin analizarea intensității durerilor lombare pe care participanÈ›ii le mai resimÈ›eau la finalul studiului, acesta fiind materializat calitativ pe o scară de la 0 la 100. Analiza preliminară a specialiÈ™tilor a relevat o intensitate, la începutul lucrării, a durerilor lombare înregistrând o medie de 65 pe această scară.

Rezultatele studiului au certificat o scădere cu 25 de puncte a durerilor lombare raportate de pacienÈ›i în urma administrării de relaxante musculare precum tolperizona sau a unor substanÈ›e antiinflamatorii precum aceclofenacul, asociat cu tizanidină. De asemenea, în comparaÈ›ie cu placebo, acelaÈ™i rezultat a avut È™i administrarea de pregabalină, un anticonvulsivant. Tot un efect redus asupra durerilor lombare l-a avut È™i tiocolchicozidul, un relaxant muscular, precum È™i antiinflamatoarele ketoprofen È™i ketorolac, acestea înregistrând efecte de reducere a durerilor de 20 de puncte.

În ceea ce priveÈ™te siguranÈ›a administrării acestor medicamente, specialiÈ™tii au descoperit că efectele adverse cele mai frecvente au fost greaÈ›a, vărsăturile, somnolenÈ›a, ameÈ›eala È™i durerile de cap, în special în urma utilizării tramadolului sau combinaÈ›iei dintre paracetamol È™i tramadol. Ca atare, autorii recomandă medicilor să prescrie cu prudență astfel de medicamente, întrucât, din punct de vedere clinic, eficienÈ›a lor nu a putut fi dovedită suficient cât să eclipseze riscul de apariÈ›ie a reacÈ›iilor adverse.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-05-2023 | creare: 16-05-2023 | Vizite: 352
Bibliografie
Study finds lack of high certainty evidence on the efficacy and safety of analgesics for low back pain, link: https://www.news-medical.net/news/20230323/Study-finds-lack-of-high-certainty-evidence-on-the-efficacy-and-safety-of-analgesics-for-low-back-pain.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Te doare spatele? Nu este din cauza vremii!
  • Tratamentul chiropractic pentru durerile lombare asociat cu ameliorări neînsemnate
  • Tratament mai puÈ›in invaziv - eficient pentru durerile lombare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum