Prescrierea de statine ar putea fi un tratament rentabil împotriva bolilor cardiovasculare

©

Autor:

Prescrierea de statine ar putea fi un tratament rentabil împotriva bolilor cardiovasculare
Un nou studiu al cercetătorilor de la Northwestern Medicine arată că utilizarea medicamentelor cu statine, folosite pentru reducerea nivelelor de colesterol LDL, ar putea reprezenta o opțiune rentabilă de tratament împotriva bolilor cardiovasculare.
Ciaran Kohli-Lynch, doctor și membru al Center for Education in Health Sciences afirmă faptul că găsirea de moduri prin care putem folosi resursele limitate de asistență medicală în mod eficient este foarte importantă pentru structurarea asistenței medicale.

Inhibitorii HMG-CoA reductazei, denumiți și statine, ajută la reducerea nivelurilor de colesterol LDL și sunt utilizați pe scară largă pentru a preveni bolile cardiovasculare la persoanele care prezintă risc crescut de dezvoltare a unor astfel de afecțiuni. Curentele medicale actuale scoțiene recomandă administrarea de statine persoanelor cu un risc de peste 20% de apariție a afecțiunilor cardiovasculare în decurs de 10 ani, acesta putând fi determinat prin intermediul scorului ASSIGN.

Echipa afirmă că Statele Unite și Anglia se ghidează în prezent după un prag al riscului de patologii cardiace mult mai scăzut decât sugestiile studiului prezent pentru prescrierea de statine împotriva acestor afecțiuni, mai exact de 7,5% și 10%, respectiv. În plus, aceștia atenționează că brevetele pentru principalele medicamentele ce conțin statine au expirat în 2010, așa că opțiunile de tratament prin acestea au un cost redus. Kohli-Lynch spune că, dacă pacienții ar putea fi tratați prin intermediul statinelor la prețul de la momentul brevetării, raportul cost-beneficiu s-ar putea schimba drastic.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit un model de simulare pentru a prezice rezultatele privind costurile acestor tratamente și aportul lor asupra sănătății pacienților din studiul Heart Health Extended Cohort Study. Prin analiza modelului s-a constatat că, în comparație cu pragul de 20%, un prag de 10% a extins eligibilitatea pentru tratament cu aproape 50%, la un raport cost-eficacitate de 12.300 de lire sterline pe an. Doctorul afirmă că raportul se situează cu mult sub pragul de 20.000 de lire sterline, considerat rentabil în Scoția.

În viitor, doctorul Kohli-Lynch a spus că ar dori să includă în studiu și markeri ai expunerii cumulative, deoarece cercetările emergente au indicat în mod repetat impactul cumulativ al nivelelor crescute de colesterol LDL asupra riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-04-2022 | creare: 13-04-2022 | Vizite: 272
Bibliografie
Expanding statin prescription could be a cost-effective intervention against cardiovascular disease, link: https://www.news-medical.net/news/20220408/Expanding-statin-prescription-could-be-a-cost-effective-intervention-against-cardiovascular-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statinele au un risc scăzut de efecte secundare
  • Terapia cu statine reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, indiferent de varsta
  • Statinele scad severitatea COVID-19, posibil prin îndepărtarea colesterolului din membranele celulare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum