Recuperarea funcțională după accidentul vascular cerebral, facilitată de terapia genică

©

Autor:

Recuperarea funcțională după accidentul vascular cerebral, facilitată de terapia genică
Cauză principală a dizabilității în Statele Unite, accidentul vascular cerebral reprezintă o afecțiune de o severitate crescută, ce necesită tratament în regim de urgență. Un accident vascular cerebral poate implica pierderea unui număr crescut de neuroni, fapt ce determină pierdere unor funcții ale creierului.
La momentul actual, tratamentele pentru accidentul vascular cerebral au un interval de timp restrâns în care trebuie administrate, acest interval fiind de obicei de doar câteva ore de la apariția accidentului vascular cerebral. În cazul multor pacienți, tratamentul nu este administrat la timp, astfel că aceștia suferă un handicap permanent, cauzat de pierderea ireversibilă de neuroni.

O nouă terapie, publicată în revista Molecular Therapy, ar putea fi utilizată pentru a trata accidentul vascular cerebral, chiar și la perioade lungi de timp de la apariție. Terapia se bazează pe transformarea celulelor gliale, al căror scop este acela de protejare a sistemului nervos central și care au capacitatea de regenerare, în neuroni, celule care nu se pot regenera. Astfel, numărul de neuroni este refăcut iar pagubele rezultate în urma accidentului vascular cerebral sunt reparate, pacientul recăpătându-și funcțiile pierdute.

Cercetătorii au descoperit, în urma unei analize efectuate pe șobolani cu boala Alzheimer, că factorul neuronal genetic NeuroD1 este singurul care poate converti direct celulele gliale în neuroni funcționali. Un lucru interesant remarcat de către oamenii de știință a fost acela că neuronii recent convertiți au arătat proprietăți neuronale similare cu neuronii pierduți în urma accidentului vascular cerebral. Această cercetare oferă dovada conceptului de exploatare a celulelor gliale, cu scopul transformării acestora în neuroni, pentru repararea țesutului nervos în urma unui accident vascular. Totodată, există probabilitatea ca prin transformarea celulelor gliale în neuroni să fie îmbunătățite simptomele altor boli neurologice cu pierderi de neuroni.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-09-2019 | creare: 16-09-2019 | Vizite: 683
Bibliografie
Gene therapy helps functional recovery after stroke, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190911165212.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitiv electronic flexibil pentru monitorizarea recuperării după AVC
  • Suportul emoțional – esențial pentru recuperarea după un AVC
  • Alți 22 noi factori de risc genetic pentru AVC
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum