Rezultat Papanicolau anormal - ce urmează?

©

Autor:

Rezultat Papanicolau anormal - ce urmează?

Dacă rezultatele testului Papanicolau au fost anormale, atunci trebuie să înțelegi motivele care au influențat rezultatul. Un test Papanicolau anormal nu se traduce neapărat în depistarea unor celulele canceroase în timpul examinării. Există numeroase cauze ale rezultatelor anormale ale testului Papanicolau.

Ce este un test Papanicolau?

Testul Papanicolau face parte, adesea, dintr-un examen pelvian. Un test Papanicolau este de obicei făcut la vârsta de 21 de ani și este singura modalitate de a verifica celulele din colul uterin pentru schimbări care pot duce la cancer. Medicul va verifica, de obicei, infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia și gonoreea.

Ar trebui să primești rezultatele într-o săptămână sau două. Un rezultat anormal înseamnă că unele celule cervicale s-au schimbat. Dar nu înseamnă că ai cancer. De fapt, majoritatea femeilor care au un rezultat anormal nu au cancer de col uterin. Alte motive pentru un rezultat anormal sunt:


Ce inseamna rezultatele testului Papanicolau?

Următoarele cuvinte explică rezultatele testului Papanicolau:

  • Normal - Aceasta înseamnă că colul uterin este sănătos.
  • Nesatisfăcător - Din anumite motive, eșantionul de celule nu a reprezentat o probă bună și nu poate fi citit de tehnicianul laboratorului.
  • Modificări binare - Aceasta înseamnă că testul Papanicolau a fost, în principiu, normal. Cu toate acestea, este posibil să ai o infecție care cauzează inflamarea celulelor cervicale. Este posibil să ai nevoie de un examen pelvian pentru a verifica cauza infecției și să urmezi tratament dacă este necesar.
  • ASCUS - care este scurt pentru „celulele scuamoase atipice de semnificație nedeterminată”. Acest lucru înseamnă pur și simplu că există câteva celule cu aspectul anormal și pot fi efectuate mai multe teste pentru a determina dacă HPV (papilomavirusul uman) este motivul pentru aceste schimbări.


Pașii următori

Când rezultatele testului Papanicolau sunt neclare sau neconcludente, medicul poate sugera să programezi un alt test în viitorul apropiat. Va trebui ca testul Papanicolau să fie repetat într-un an. Dacă testul (la marcajul de un an) este încă anormal, este posibil să ai nevoie de o colposcopie.

La ce să te aștepți în timpul unei colposcopii?

O colposcopie este o procedură în care medicul utilizează un microscop pentru a inspecta colul uterin. Medicul va utiliza o soluție specială în timpul colposcopiei pentru a ajuta la diferențierea zonelor normale de cele anormale.

În timpul unei colposcopii, o mică bucată de țesut anormal poate fi îndepărtată pentru analiză. Aceasta se numește biopsie conică.

Atunci când eșantionul de țesut mic este îndepărtat, unele femei tinere nu simt nimic, în timp ce altele descriu un sentiment de „ciupit” sau „crampe ușoare”. Întreaga procedură de colposcopie durează 15-20 de minute.

Celulele anormale pot fi distruse prin îngheț, cunoscute sub denumirea de criochirurgie, sau îndepărtate prin procedură de excizie prin electrochirurgie (LEEP). Eliminarea celulelor anormale poate preveni dezvoltarea cancerului de col uterin.

Dacă biopsia confirmă cancerul, tratamentul va depinde de alți factori, cum ar fi stadiul și gradul tumoral. (2)

Următoarele recomandări sunt pentru femeile tinere care au vârsta de 24 de ani sau mai tinere:

  • ASC-H - Acest rezultat înseamnă că celulele cervicale nu sunt celulele tipice care se găsesc pe colul uterin. Acestea sunt cel mai probabil legate de HPV. Acestea sunt considerate „celule atipice”. Dacă acesta este rezultatul testului Papanicolau, va trebui să ai o colposcopie.


  • LSIL (leziune intraepitelială scuamoasă scăzută) - Acest rezultat înseamnă, de obicei, că ai fost infectat cu papilomavirus uman (HPV). Ți se va cere să te întoarci în 12 luni pentru un test Papanicolau sau vei avea nevoie de o colposcopie. În funcție de aceste rezultate, poți fi îndrumat la colposcopie sau să revii pentru un screening mnormal, la fiecare trei ani.


  • HSIL (leziune intraepitelială de grad înalt) - Acest rezultat înseamnă că celulele din colul uterin s-au schimbat. Probabil că nu ai cancer acum, dar fără tratament ești expusă riscului de a dezvolta cancer de col uterin. Tratamentul poate preveni acest lucru. Vei avea nevoie de o colposcopie.


  • AGC (celule atipice glandulare) - Acest rezultat înseamnă că există modificări în celulele glandulare ale colului uterin. Vei avea nevoie de o colposcopie.


  • Cancer - Deși acest lucru este foarte rar la femeile tinere, dacă testul Papanicolau indică celule canceroase, trebuie să mergi la un ginecolog care este specializat în pacienții cu cancer (oncolog). Tratamentul este necesar imediat și de obicei include intervenția chirurgicală. (3)


Cine ar trebui să obțină un test Papanicolau?

Majoritatea femeilor cu vârsta cuprinsă între 21 și 65 de ani ar trebui să obțină un test Papanicolau la fiecare trei ani.

S-ar putea să ai nevoie de mai multe teste dacă:

  • ai un risc ridicat de cancer de col uterin;
  • ai avut rezultate anormale ale testului Papanicolau în trecut;
  • ai un sistem imunitar slăbit sau ești HIV-pozitiv;
  • mama ta a fost expusă la dietilstilbestrol în timpul sarcini.


De asemenea, femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 64 de ani sunt sfătuite să obțină un test Papanicolau și un test de papilomavirus uman (HPV) la fiecare cinci ani.

Motivul pentru aceasta este faptul că co-testele au mai multe șanse de a surprinde o anomalie decât testul Papanicolau singur. Co-testarea ajută, de asemenea, detectarea mai multor anomalii ale celulelor.

Un alt motiv pentru co-testare este că cancerul de col uterin este aproape întotdeauna cauzat de HPV. Dar majoritatea femeilor cu HPV nu dezvoltă niciodată cancer de col uterin.

Sfaturi pentru prevenirea infecției HPV

Pentru a reduce șansele de a obține HPV și cancer de col uterin, este important să urmezi aceste sfaturi de prevenire:

  • Vaccinul. Deoarece cancerul de col uterin este aproape întotdeauna cauzat de HPV, majoritatea femeilor cu o vârstă sub 26 de ani ar trebui să fie vaccinate pentru HPV.
  • Practică sexul sigur. Folosește prezervative pentru a preveni HPV și alte boli cu transmitere sexuală (BTS).
  • Programează o verificare anuală. Discută cu medicul dacă ai simptome ginecologice între vizite. Urmează tratamentul după cum este recomandat.
  • Planifică testele Papanicolau, conform recomandărilor medicului. Ia în considerare co-testul Pap-HPV. Informează medicul dacă există în familie o istorie de cancer, în special cancer de col uterin. (4)


Așadar, după un test Papanicolau anormal, este posibil să ai nevoie de mai multe teste frecvente pentru o perioadă de câțiva ani, în funcție de motivul care a influențat rezultatul anormal și de riscul general pentru cancerul de col uterin.


Data actualizare: 18-01-2019 | creare: 18-01-2019 | Vizite: 7526
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testul Papanicolau
  • Am făcut testul Papanicolau. Ce înseamnă rezultatul?
  • Testul Babeș Papanicolau ar putea ajuta la depistarea mai multor tipuri de cancere ginecologice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum