A opta măsură a sănătății cardiovasculare: somnul

©

Autor:

A opta măsură a sănătății cardiovasculare: somnul
Somnul, considerat esențial pentru supraviețuire, constituie, alături de factori precum nivelul colesterolului, alimentația, nivelul de activitate fizică sau istoricul de fumat, o măsură importantă, nou identificată, a sănătății cardiovasculare. Studiile arată că somnul de proastă calitate predispune la boli cardiovasculare, iar cercetătorii solicită modificarea criteriilor Life‘s Simple 7 ale Asociației Americane de Inimă.
Solicitările se bazează pe rezultatele unei noi cercetări, în care au fost utilizate date din studiul multietnic al aterosclerozei, la care au participat peste 2.000 de adulți, care a evaluat factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat somnul participanților, cât și valorile Life‘s Simple 7 ale Asociației Americane de Inimă. Scopul cercetării a fost acela de evaluare a parametrilor somnului care necesită o atenție deosebită și care pot fi vizați pentru a preveni bolile cardiovasculare.

Scorurile de sănătate cardiovasculară care au inclus durata somnului și alte dimensiuni ale sănătății somnului au prezis viitoarele boli cardiovasculare. Un somn mai lung de șapte ore, dar mai scurt de nouă ore, a fost un indicator al sănătății ideale a somnului. „Rezultatele au demonstrat că somnul reprezintă o componentă integrală a sănătății cardiovasculare. Durata somnului, printre altele, a prezis incidența bolilor cardiovasculare”, a spus autorul studiului, Nour Makarem, medic și profesor asistent de epidemiologie la Universitatea Columbia.

Potrivit datelor inițiale, peste 6 din 10 participanți au dormit mai puțin de șapte ore pe noapte, dintre care aproximativ 3 au dormit mai puțin de 6 ore. Dintre participanți, 36% au raportat că se confruntă cu insomnia pe timpul zilei, în timp ce 14% au raportat simptome de somnolență excesivă în timpul zilei. Aproape jumătate dintre participanți au fost diagnosticați cu apnee în somn moderată până la severă.

Studiul a arătat că persoanele care au dormit un număr mai redus de ore au avut modele neregulate de somn și o probabilitate mai ridicată de a suferi de apnee în somn. De asemenea, acestea au avut o prevalență mai mare a obezității, diabetului de tip 2 și a hipertensiunii arteriale. În consecință, studiul sugerează că somnul insuficient, cât și factorii potențiali asociați cu un astfel de comportament, pot crește riscul pentru boli cardiovasculare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-10-2022 | creare: 25-10-2022 | Vizite: 201
Bibliografie
Sleep as a new 8th measure of cardiovascular health, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221019090724.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Dieta sau activitatea fizică protejează sănătatea cardiovasculară?
  • Calitatea somnului ar putea fi influențată de genul persoanei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum