Riscul de steatoză hepatică nonalcoolică la copiii de 8 ani cu obezitate

©

Autor:

Riscul de steatoză hepatică nonalcoolică la copiii de 8 ani cu obezitate
Potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Pediatrics circumferința abdominală crescută la vârsta de 3 ani s-a corelat cu un risc mai mare de steatoză hepatică nonalcoolică la copiii de 8 ani sau mai mici.


Majoritatea părinților sunt conștienți că surplusul ponderal poate favoriza instalarea diabetului zaharat tip 2 și a altor alterări metabolice, dar puțini sunt conștienți de consecințele obezității asupra sănătății ficatului la copii.

Supraponderea și obezitatea afectează în prezent peste 2 miliarde de copii și adulți 

Steatoza hepatică nonalcoolică sau ficatul gras corespunde acumulării de grăsime la nivelul hepatocitelor și care declanșează răspunsul inflamator, respectiv leziuni hepatice. Este cea mai comună afecțiune cronică a ficatului la copii și adolescenți în Statele Unite, însă se poate extrapola la nivel global dacă se ia în considerare trendul crescător al obezității la copii și asocierea puternică dintre surplusul de greutate și ficatul gras [peste 23% dintre copiii din întreaga lume prezintă suprapondere sau obezitate].

Predicții sumbre cu privire la obezitatea infantilă în anul 2025 

Deși steatoza hepatică nonalcoolică este din punct de vedere al manifestărilor clinice o afecțiune „silențioasă”, progresia ei poate conduce pe termen lung la instalarea cirozei hepatice și, în unele cazuri, chiar la apariția cancerului hepatic.

Cercetătorii au măsurat valorile plasmatice ale enzimei hepatice ALT sau TGP, asociate cu distrucția hepatocitelor la 635 copii incluși în Project Viva, un studiu prospectiv în desfășurare în Massachusetts.

 • La vârsta de 4 ani, 23% dintre copiii participanți la studiu au prezentat valori crescute ale ALT/TGP.
 • Copiii cu valori cresute ale circumferinței abdominale [metodă de apreciere a obezității abdominale] la vârsta de 3 ani, respectiv cei care între 3 și 8 ani au întrunit criteriile de obezitate, au prezentat și cele mai mari valori ale ALT/TGP.
 • Aproximativ 35% dintre copiii cu vârsta de 8 ani și obezitate au prezentat valori crescute ale ALT/TGP versus 20% în rândul copiilor normoponderali.

Testarea de rutină a transaminazelor - a enzimelor hepatice, ALT/TGP inclusiv – se face de către clinicieni începând cu vârsta de 10 ani. Studiul de față sugerează inițierea mult mai precoce a screening-ului și în special la copiii cu istoric de surplus de greutate, în vederea prevenției, diagnosticului și tratamentului optim.

O altă concluzie dedusă din acest studiu o constituie nevoia unei intervenții incisive încă din perioada copilăriei în vederea normalizării greutății la acești copii prin implementarea unor strategii nutriționale eficiente și de stil de viață activ, pentru combaterea steatozei hepatice non-alcoolice în perioada adolescenței și a vieții de adult.


Sursa: EurekAlert!

Data actualizare: 05-04-2018 | creare: 05-04-2018 | Vizite: 1249
Bibliografie
Obesity impacts liver health in kids as young as 8 years old, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-04/cumc-oil040218.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
 • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
 • Copiii obezi sub 8 ani au risc de probleme cardiace serioase
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum