Supraponderea și obezitatea afectează în prezent peste 2 miliarde de copii și adulți

©

Autor:

Supraponderea și obezitatea afectează în prezent peste 2 miliarde de copii și adulți
Deși obezitatea este considerată „boala secolului” și primește o atenție tot mai crescută din prima comorbidităților asociate, se pare că aproximativ 40% dintre decesele asociate excesului de greutate, estimate la circa 4 milioane în anul 2015, au loc înainte de a se atinge pragul de obezitate, în rândul persoanelor care suferă de suprapondere. Prin urmare, ambele condiții trebuie tratate cu aceeași seriozitate în ceea ce privește riscurile și mortalitatea din cauza supragreutății.

Potrivit unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine, ne situăm în prezent în mijlocul unei crize în plină evoluția e supraponderii și obezității, cu impact amenințător asupra sănătății publice la nivel mondial, în ciuda intervențiilor de prevenție și tratament.

Persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, o fac asumându-și toate risurile – riscul de instalare al bolilor cardiovasculare, al diabetului zaharat tip 2, al cancerului și al altor condiții medicale amenințătoare pentru viață,” afirmă Dr. Christopher Murray, unul dintre autorii studiului.

Populații aparținând unui număr 195 de țări și teritorii au fost monitorizate în intervalul de ani 1980 – 2015 pentru a observa modelul de evoluție al supraponderii și obezității, dar și morbiditatea și mortalitatea asociate.

Publicația a cuprins pe lângă rezultatele studiului GBD (Global Burden of Disease Study) concluziile mai multor analizele ce au evaluat efectele negative ale excesului de greutate  și posibilele asocieri între valoarea mare a indicelui de masă corporală și diferite tipuri de cancere (de esofag, colon, rect, ficat, vezică și tract biliar, pancreas, sân, uter, ovar, rinichi și tiroidă, dar nu în cele din urmă, leucemie).
Acestea stau la baza unei noi inițiative ce se va derula cu sprijinul FAO (Food and Agriculture Organization) pe parcursul anilor 2016-2025, program intitulat „Decade of Action on Nutrition” și care are drept obiectiv eradicarea foametei și a tuturor formelor de malnutriție, fie că vorbim de subnutriție, deficiențe de micronutrienți, suprapondere sau obezitate, respectiv reducerea poverii bolilor cronice non-comunicabile asociate cu dietele dezechilibrate, la toate grupurile de vârstă.

În anul 2015, excesul de greutate afecta circa 2,2 miliarde de copii și adulți în întreaga lume, reprezentând 30% din populația globului (estimată la 7,2 miliarde în 2014). Doar obezitatea, ce corespunde unui indice de masă corporală mai mare de 30, afectează aproximativ 108 milioane de copii și peste 600 milioane de adulți. Cu excepția țărilor cu venituri crescute ce se află într-o perioadă de platou în ceea ce privește evoluția ratelor de obezitate, în ultimii 20 de ani prevalența obezității s-a dublat în peste 70 de țări, iar în rândul adolescenților și tinerilor adulți din țările în curs de dezvoltare, respectiv în cele cu venituri medii, prevalența obezității a înregistrat creșteri chiar de 3 ori mai mari.

Astfel, în urma creșterilor observate se estimează că aproximativ 5% dintre copii și 12% dintre adulți suferă de obezitate, trend observat și în cazul diabetului zaharat tip 2, la toate categoriile de vârstă. Mai mult decât atât, atunci când diabetul tip 2 apare la tineri, prevalența complicațiilor este semnificativ mai mare.

Au fost observate și o serie de succese punctuale în ceea ce privește acțiunile de prevenție derulate în ultimul deceniu în Statele Unite de exemplu, care au dus la apariția unei faze de platou a prevalenței obezității și a diabetului zaharat, ca urmare a reducerii aportului global de calorii și al consumului de băuturi îndulcite, respectiv creșterii gradului de activitate fizică. Cu toate acestea, ratele cele mai mari de obezitate la copii și tineri se regăsesc în continuare în Statele Unite, estimându-se la 13%, și în Egipt cu 35% în cazul adulților. Cele mai mici rate au fost identificate în Bangladesh și Vietnam, aproximativ 1%, zone sărace, de conflict.

China se află în topul țărilor cu obezitate infantilă (15,3 milioane de copii cu obezitate) alături de India (14,4 milioane de copii). De asemenea, Statele Unite (79,4 milioane) și China (57,3 milioane) au prezentat cel mai mare număr de adulți cu obezitate din lume în anul 2015.

Din cauza multicauzalității, dintre care societatea, mediul obezogen, sedentarismul și accesul nerestricționat la alimente hipercalorice joacă rolul principal, abordarea individuală a obezității este de multe ori ineficientă sau cel puțin, dificilă. Mai mult decât atât, numeroase acțiuni, implicit cele populaționale, implementate până în prezent, nu s-au dovedit eficiente pe termen lung, de aceea lupta pentru combaterea obezității continuă pe toate fronturile: în domeniul cercetării științifice, la nivel politic, în colectivități (grădinițe, școli) și inclusiv în sânul familiei.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-12-2019 | creare: 19-06-2017 | Vizite: 1376
Bibliografie
More than 2 billion people overweight or obese, new study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170612094128.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  •