Scăderea în greutate și remisia diabetului are beneficii cardiovasculare și renale dovedite

©

Autor:

Scăderea în greutate și remisia diabetului are beneficii cardiovasculare și renale dovedite
Cercetătorii de la RCSI University of Medicine and Health Sciences au examinat asocierea dintre atingerea remisiei diabetului de tip 2 în contextul unei intervenții intensive de stil de viață pe o perioadă de 12 ani și incidența ulterioară a bolii cronice de rinichi (BCR) și a bolilor cardiovasculare (BCV).
Look AHEAD (Action for Health in Diabetes) a fost un studiu clinic randomizat multicentric care a comparat efectul unei intervenții intensive de stil de viață de 12 ani cu suportul și educația pentru diabet asupra BCV și altor condiții de sănătate pe termen lung. Au fost comparați 4.402 participanți pentru incidența BCV și 4.132 pentru BCR, bazat pe realizarea și durata remisiei diabetului. Participanții erau 58% femei, cu o vârstă medie de 59 de ani, o durată a diabetului de 6 ani și un indice de masă corporală (IMC) de 35,8 kg/m². Definiția remisiei a fost: fără medicație pentru diabet și un nivel HbA1c <48 mmol/mol (6,5%) la un singur moment în timp. BCR cu risc înalt sau foarte înalt a fost definită conform criteriilor Kidney Disease Improving Global Outcomes (KDIGO), iar incidența BCV ca orice apariție de infarct miocardic acut non-fatal, accident vascular cerebral, internare pentru angină sau deces de cauză cardiovasculară.

Rezultate și concluzii

Participanții cu dovezi de remisie în timpul urmăririi au avut o rată cu 33% mai mică a incidenței bolilor cronice de rinichi și o rată cu 40% mai mică a bolilor cardiovasculare în analizele multivariate ajustate pentru HbA1c, nivelul de presiune arterială, nivelurile de lipide, istoricul BCV, durata diabetului și brațul de intervenție, comparativ cu participanții fără remisie. Magnitudinea reducerii riscului a fost cea mai mare pentru participanții cu dovezi de remisie pe termen lung.

Participanții cu diabet de tip 2 care au prezentat dovezi de remisie au avut o incidență semnificativ mai mică de BCR și BCV, comparativ cu participanții care nu au atins remisia. Această asociere poate fi afectată de îmbunătățirile post-bazale în greutate, fitness, HbA1c și colesterol LDL.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-01-2024 | creare: 22-01-2024 | Vizite: 266
Bibliografie
Study provides new evidence of weight loss benefits for type 2 diabetes patients, link: https://www.news-medical.net/news/20240118/Study-provides-new-evidence-of-weight-loss-benefits-for-type-2-diabetes-patients.aspx

Gregg, E.W., Chen, H., Bancks, M.P. et al. Impact of remission from type 2 diabetes on long-term health outcomes: findings from the Look AHEAD study. Diabetologia (2024). https://doi.org/10.1007/s00125-023-06048-6
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: