Chirurgia bariatrică poate induce remisiunea diabetului chiar și la persoanele ce nu scad semnificativ în greutate
Peste jumătate dintre pacienții cu diabet și o istorie de chirurgie bariatrică (51%) au experimentat remisiunea diabetului chiar dacă nu au obținut o scădere semnificativă în greutate după intervenția chirurgicală, conform unui nou studiu prezentat la Reuniunea Științifică Anuală a Societății Americane de Chirurgie Metabolică și Bariatrică (ASMBS) din 2023.
Cercetătorii au realizat un studiu retrospectiv multicentric al pacienților cu diabet care au suferit bypass gastric între 2008 și 2017. Datele demografice și clinice ale pacienților au fost colectate anual timp de 14 ani la un total de 815 pacienți cu un IMC mediu de 45.1. Pacienții au fost urmăriți în medie timp de 7 ani, ceea ce, spun cercetătorii, reprezintă cel mai lung studiu al pacienților cu diabet după bypassul gastric.
Cercetătorii au concluzionat că pacienții cu chirurgie bariatrică:
- aveau mai multe șanse de a obține o remisiune completă dacă nu utilizau insulină înainte de intervenție,
- aveau o nevoie mai mică de medicamente pentru diabet,
- o durată mai scurtă a bolii,
- un nivel mai scăzut al HbA1c la început și
- o scădere mai mare în greutate după intervenție - rata de remisiune a diabetului era proporțională cu scăderea în greutate după intervenție.
Acest studiu arată că remisia diabetului nu depinde în totalitate de scăderea în greutate după bypassul gastric. Cheia este să se mențină monitorizarea atentă și gestionarea eficientă a diabetului după intervenție. Chirurgia bariatrică nu este o soluție miraculoasă, dar oferă, probabil, singura șansă pentru multe persoane de a scăpa definitiv de diabet și de complicațiile asociate acestuia.
"Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să ia în considerare acești factori care contribuie la remisiune atunci când selectează pacienții pentru chirurgia metabolică și îi consiliază cu privire la rezultatele potențiale asupra sănătății", a declarat Teresa LaMasters, MD, președinta ASMBS, chirurg bariatric și medic specialist în medicina obezității, care nu a fost implicată în studiu. "Nu există nicio altă terapie care să producă astfel de rezultate, iar pacienții și medicii lor trebuie să exploreze această opțiune pentru a vedea dacă este potrivită pentru ei. S-a constatat că bypassul gastric poate induce remisiunea diabetului chiar înainte de o scădere semnificativă în greutate."
ASMBS raportează că doar aproximativ 1% dintre cei care îndeplinesc criteriile de eligibilitate primesc o intervenție chirurgicală pentru pierderea în greutate într-un an dat. În 2020, numărul procedurilor bariatrice a scăzut la mai puțin de 200.000, cel mai mic nivel din ultimii patru ani, din cauza anulărilor sau amânărilor în timpul vârfului pandemiei COVID-19.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, obezitatea afectează 42.4% dintre americani. Studiile arată că boala poate slăbi sau afecta sistemul imunitar al organismului și poate provoca inflamații cronice și creșterea riscului de multe alte boli și afecțiuni, inclusiv afecțiuni cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer și COVID-19.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) raportează că 37.3 milioane de oameni au diabet, adică puțin peste 11% din populația SUA. În 2018, au fost raportate un total de 8,25 milioane de internări în spital cu diagnosticul de diabet - 1.87 milioane pentru afecțiuni cardiovasculare majore, inclusiv: 440.000 pentru boala ischemică a inimii, 334.000 pentru accident vascular cerebral, 154.000 pentru amputații de membre inferioare, 226.000 pentru criză hiperglicemică și 60.000 pentru hipoglicemie. CDC estimează că costurile totale directe și indirecte estimate ale diabetului diagnosticat în SUA în 2017 au fost de 327 miliarde de dolari.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Diabet insipid
- Diabetul gestational
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Picior diabetic
- Retinopatia diabetica
- Fenomenul Somogyi
- Ulcerele diabetice (mal perforant plantar)
- Boala buloasa a diabetului
- Diabetul in sarcina
- Sfaturi pentru persoanele cu diabet
- Regim diabet
- Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?
- Diabet zaharat
- Noile clasificări ale diabetului zaharat 2018 (5 tipuri)
- Nas infundat tot timpul
- Se poate sa am totusi DIABET ?
- Accident vascular cerebral, diabet tip 2, paralizia
- Un barbat cu diabet are probleme de erectie?
- Diabetul este boala
- Diabet și menopauza
- Riscul de aparitie a diabetului este mai favorizat atunci cand esti supraponderal?
- Diabet si Proenzi
- Diabetul si supradoza de insulina
- Diabetul se vindeca?