Statinele scad riscul de dezvoltare al parkinsonismului

©

Autor:

Statinele scad riscul de dezvoltare al parkinsonismului
Afecțiunile neurologice manifestate clinic prin tremor, încetinire a mișcărilor sau rigiditate se întrunesc sub numele de parkinsonism, boala Parkinson fiind cea mai cunoscută cauză a acestor simptome. În acest context, un nou studiu demonstrează că persoanele care iau medicație pe bază de statine prezintă un risc scăzut de dezvoltare a acestor patologii neurologice.
Statinele sunt folosite pentru scăderea nivelului de colesterol sanguin, astfel fiind evitată depunerea acestuia pe pereții vaselor și, implicit, apariția aterosclerozei. Riscul de apariție al bolii Parkinson este corelat cu efectul lor benefic deoarece acestea protejează și vasele de la nivel cerebral. Conform cercetătorilor, studiul este important din cauza frecvenței acestor afecțiuni, care în general nu sunt tratabile.

Eșantionul studiului a fost reprezentat de 2.841 de persoane cu o medie de vârstă de 76 de ani, ce nu au prezentat simptome parkinsoniene la începutul acestuia. Din numărul total de participanți, o treime, mai exact 936 de persoane, foloseau medicamente ce conțineau statine. Cercetarea a fost bazată pe evaluarea anuală a voluntarilor pe o perioadă de șase ani, în cadrul căreia li s-au efectuat teste pentru depistarea simptomelor specifice acestor afecțiuni.

Rezultatele analizei au arătat că jumătate din persoanele incluse în studiu au dezvoltat boala Parkinson. Dintre voluntarii care utilizau terapie medicamentoasă cu statine, un procent de 45% au fost afectați de această tulburare. După ce au fost luate în calcul și alte variabile precum fumatul, sexul, vârsta și diabetul, care pot influența riscul de apariție al acestei boli, cercetătorii au ajuns la concluzia că administrarea de statine scade riscul de îmbolnăvire cu 16%.

Totodată, aceștia au realizat și o comparație între diferitele tipuri de medicamente cu statine, observând că, odată cu creșterea intensității efectului pe care acestea îl aveau asupra organismului, scăderea ratei de dezvoltare a bolii era și mai marcată. Astfel, diferența dintre efectele statinelor de intensitate mare și a celor de intensitate medie a fost de 7%.

Echipa menționează că, pentru a oferi statistici cât mai corecte, este nevoie în continuare de studii care să analizeze aceste medicamente și rolul lor în prevenirea bolii Parkinson. De asemenea, este important de menționat și faptul că evaluarea parkinsonismului nu a fost efectuată de specialiști, așadar unele cazuri de Parkinson ar putea să fie categorisite astfel în mod eronat.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-03-2022 | creare: 25-03-2022 | Vizite: 294
Bibliografie
Do older adults using statins have lower risk of developing Parkinsonism later?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220323160653.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un test de sânge ar putea depista boala Parkinson cu o precizie de 95%
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  • Stilul unui pictor poate oferi indicii privind sănătatea sa mintală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum