Suplimente alimentare populare prezintă risc de toxicitate pentru ficat
©
Autor: Airinei Camelia

Potrivit unui studiu recent, aproximativ 5% dintre adulții din SUA sunt expuși la șase plante potențial hepatotoxice, care sunt în mare parte produse nereglementate, folosite adesea pentru îmbunătățirea sănătății sau tratamentul unor probleme minore de sănătate. Aceste produse nu necesită aprobare din partea Administrației Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) înainte de a fi comercializate, ceea ce duce la o lipsă de evaluare a siguranței și eficacității lor.
Pentru acest studiu, publicat în JAMA Network Open, cercetătorii au analizat datele de la peste 9.500 de adulți americani folosind informații din Sondajul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției (NHANES), colectate între ianuarie 2017 și martie 2020. Studiul a identificat că aproximativ 58% dintre participanți au consumat suplimente alimentare sau pe bază de plante în ultimele 30 de zile.
Printre aceștia, aproximativ 4,7% au raportat consumul uneia dintre cele șase plante considerate potențial hepatotoxice (turmeric sau curcumină, ceai verde, Garcinia cambogia, cohosh negru, drojdie de orez roșu și ashwagandha), cele mai frecvent consumate fiind turmericul și ceaiul verde. Utilizatorii acestor plante sunt, în general, mai în vârstă, de sex feminin, albi non-hispanici, căsătoriți și cu un nivel educațional și socioeconomic mai ridicat. Motivele principale pentru utilizarea acestor plante includ îmbunătățirea sănătății, prevenirea bolilor, creșterea imunității, îmbunătățirea nivelului de energie și gestionarea unor condiții specifice cum ar fi artrita sau tulburările de tiroidă.
Extrapolarea datelor studiului sugerează că aproximativ 15,6 milioane de adulți din SUA au consumat cel puțin una dintre aceste plante în ultima lună, un număr comparabil cu cel al consumatorilor de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și de medicamente pentru scăderea lipidelor prescrise.
Aceste descoperiri subliniază nevoia urgentă de a intensifica supravegherea regulatorie asupra producției și testării produselor pe bază de plante, având în vedere asocierea lor cu un număr semnificativ de vizite la departamentele de urgență și spitalizări, precum și cu un procent important din cazurile de leziuni hepatice induse de medicamente în SUA. Cercetătorii recomandă ca medicii să obțină un istoric complet al medicației și al utilizării produselor pe bază de plante atunci când evaluează pacienți cu simptome neexplicate sau anomalii ale testelor hepatice.
sursa: News Medical
Data actualizare: 07-08-2024 | creare: 07-08-2024 | Vizite: 276
Bibliografie
Potential liver risks from popular herbal supplements revealed in new study, link: https://www.news-medical.net/news/20240806/Potential-liver-risks-from-popular-herbal-supplements-revealed-in-new-study.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Substanțe chimice existente inclusiv în ustensilele din bucătărie cresc riscul de diabet al femeilor de vârstă mijlocie
- O dietă sănătoasă, bazată pe plante, poate scădea riscul de apnee obstructivă în somn
- O nouă perspectivă a comportamentului sexual la vârsta a treia
- Trăirile pozitive din adolescență pot influența sănătatea și starea de bine la maturitate
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Female Hormone Blend, imbunatateste si mentine echilibrul hormonal feminin
- Stabilio - antidepresiv
- Suplimente alimentare si chimioterapia
- Suplimente alimentare
- Administrare suplimente alimentare, un sfat!
- Etinerv ?