Supraponderabilitatea crește riscul de complicații cardiovasculare în rândul copiilor

©

Autor:

Supraponderabilitatea crește riscul de complicații cardiovasculare în rândul copiilor
Persoanele tinere cu un indice de masă corporală ridicat prezintă semne de rigiditate a arterelor, un factor de risc pentru boli cardiovasculare, constată un nou studiu. Creșterea procentului de copii și adolescenți obezi, asociată inclusiv cu pandemia COVID-19, reprezintă o veste proastă pentru sistemele cardiovasculare ale copiilor, atât în prezent, cât și în viitor.
Publicat în jurnalul medical Pediatric Obesity, studiul actual a măsurat nivelurile de grăsime viscerală abdominală (grăsimea găsită în abdomen care se infiltrează în organele vitale) și rigiditatea arterială la peste 600 de copii, adolescenți și adulți tineri. Cercetătorii au descoperit niveluri semnificativ mai mari de grăsime viscerală și rigiditate arterială la tinerii supraponderali, sugerând că grăsimea abdominală contribuie probabil la problemele cardiovasculare la copii.

„Cu cât artera este mai rigidă, cu atât sângele se va mișca mai repede prin acele vase de sânge, iar acest lucru poate fi dăunător și poate suprasolicita sistemul circulator”, a spus autorul corespondent al studiului, Joseph Kindler, profesor asistent de științe nutriționale. „Pe măsură ce aceste probleme se acumulează, din păcate, restul sistemelor încep să fie suprasolicitate. Atunci pot apărea probleme de sănătate cu adevărat omniprezente”.

În studiu, cercetătorii au folosit o tehnologie folosită în mod obișnuit în domeniul cercetării oaselor și hormonilor, cunoscută sub numele de absorbție cu raze X cu energie duală, sau DXA, pentru a măsura nivelurile de grăsime corporală la copii. Cercetătorii au măsurat, de asemenea, cât a durat până când sângele participanților să ajungă din partea centrală a corpului la membrele inferioare, o modalitate standard de evaluare a rigidității arteriale.

O altă îngrijorare este că persoanele tinere sunt tot mai frecvent diagnosticate cu diabet de tip 2, o afecțiune observată anterior doar la adulți. Excesul de greutate este un mare factor de risc. Dintre participanții la studiu, 145 au fost diagnosticați cu diabet. „Este o condiție foarte răspândită și înfricoșătoare la tineri, chiar mai mult decât la adulți”, a spus Kindler.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-12-2021 | creare: 16-12-2021 | Vizite: 219
Bibliografie
Overweight children are developing heart complications, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211214135135.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
  • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
  • Copiii obezi sub 8 ani au risc de probleme cardiace serioase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum