Vasele sanguine prefabricate ar putea revoluționa tratamentele pe canalul dentar

©

Autor:

Vasele sanguine prefabricate ar putea revoluționa tratamentele pe canalul dentar
Tratamentul endodontic prin obturație de canal sau, în termeni populari, scoaterea nervului este o terapie eficientă în cazul unui dinte cariat extensiv, în prezent alternativa fiind extracția. Din păcate, un dinte fără nerv devine friabil și susceptibil de fracturare. Acum însă, cercetătorii de la OHSU School of Medicine din Portland, Oregon au dezvoltat un proces prin care se pot crea noi vase de sânge în dinți, oferind noi perspective în tratamentul endodontic. Rezultatele au fost publicate online, în revista Scientific Reports.

Tratamentul de canal radicular presupune îndepărtarea pulpei dentare și înlocuirea sa cu un biomaterial sintetic, urmată de restaurarea coroanei. „Acest proces elimină alimentarea dintelui cu sânge și nervi, acesta rămânând practic mort, fără răspuns biologic sau mecanisme de apărare. Fără această funcționalitate dinții se pierd mai ușor și, mai devreme sau mai târziu, se pune problema înlocuirii cu implant sau proteză”, a spus Prof. Dr. Luiz Bertassoni, cercetător principal.

Bertassoni și colegii săi au realizat un proces inspirat de printarea 3D, bazat pe cercetările anterioare în fabricarea vaselor capilare artificiale, pentru a crea vase de sânge în laborator. Aceștia au poziționat o matriță din molecule de zahăr în interiorul camerei pulpare a dinților umani și au injectat un material sub formă de gel, asemănător proteinelor din corpul uman și plin de celule din pulpă dentară. Apoi au îndepărtat matrița, creând un microcanal în rădăcina dintelui, prin care au introdus celule endoteliale izolate din căptușeala interioară a vaselor de sânge.

După șapte zile, celulele care produs dentină s-au înmulțit lângă pereții dintelui și în interior s-au format vase de sânge. „Aceste rezultate arată că fabricarea vaselor de sânge artificiale poate fi o alternativă foarte eficientă pentru regenerarea deplină a funcționalității dinților”, a declarat Bertassoni.

Sursa: EurekAlert!

Data actualizare: 13-06-2017 | creare: 13-06-2017 | Vizite: 1335
Bibliografie
Study: Use of prefabricated blood vessels may revolutionize root canals, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-06/ohs-suo060817.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: