Terapia cognitivă funcțională - o opțiune cost-eficientă pentru gestionarea durerilor lombare

©

Autor:

Terapia cognitivă funcțională - o opțiune cost-eficientă pentru gestionarea durerilor lombare
Într-un studiu recent publicat în The Lancet, cercetătorii au investigat eficacitatea și rentabilitatea terapiei funcțional cognitive (CFT) cu sau fără biofeedback cu senzor de mișcare, în comparație cu îngrijirea standard pentru persoanele cu dureri lombare cronice și invalidante. Lombalgia cronică afectează o proporție semnificativă a populației și are costuri sociale semnificative. În timp ce intervențiile pentru durerea lombară implică adesea terapii psihologice și exerciții fizice, ele nu abordează în mod adecvat factorii multipli care contribuie la afecțiune și la dizabilitate asociată.
Terapia cognitivă funcțională își propune să le permită indivizilor să-și autogestioneze durerea de spate prin țintirea comportamentelor, emoțiilor și cognițiilor legate de durere și dizabilitate. Studiile anterioare au arătat că terapia cognitivă funcțională combinată cu biofeedback-ul senzorului de mișcare, care ajută persoanele să corecteze mișcările inutile din cauza durerii, a avut rezultate clinice susținute.

Cercetarea a cuprins trei studii randomizate controlate realizate la 20 de clinici de fizioterapie din Sydney și Perth, Australia. Studiul a implicat persoane cu vârsta de 18 ani sau peste care au suferit de dureri lombare cronice mai mult de trei luni, au avut o intensitate medie a durerii de patru sau mai mult pe scala de evaluare a durerii variind de la zero la 10 și au avut dureri lombare cronice care moderat interferat cu munca și activitățile zilnice.

Rezultatele au arătat că CFT și CFT plus biofeedback cu senzorul de mișcare au fost mai eficiente decât opțiunile standard de tratament în îmbunătățirea limitărilor de activitate legate de durere după 13 săptămâni de tratament. Mai mult, tratamentele CFT au fost semnificativ mai puțin costisitoare, iar rezultatele au fost susținute până la urmărirea finală la 52 de săptămâni. Cele două tratamente CFT au îmbunătățit, de asemenea, substanțial anii de viață ajustați în funcție de calitate, reflectate în economiile din costurile nete la nivel social, bazate în mare parte pe îmbunătățirea productivității.

Descoperirile studiului au sugerat că terapia cognitivă funcțională a adus îmbunătățiri substanțial mai mari și de durată la pacienții cu dureri lombare cronice, ceea ce duce la creșterea productivității și la costuri societale mai mici. Cu toate acestea, nu au fost găsite diferențe semnificative atunci când biofeedbackul senzorului de mișcare a fost cuplat cu CFT.

sursa: News Medical
foto: TBstudio/Shutterstock.com

Data actualizare: 08-05-2023 | creare: 08-05-2023 | Vizite: 228
Bibliografie
Cognitive function therapy significantly improves chronic low back pain at a considerably lower societal cost, link: https://www.news-medical.net/news/20230505/Cognitive-function-therapy-significantly-improves-chronic-low-back-pain-at-a-considerably-lower-societal-cost.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Te doare spatele? Nu este din cauza vremii!
  • Tratamentul chiropractic pentru durerile lombare asociat cu ameliorări neînsemnate
  • Tratament mai puțin invaziv - eficient pentru durerile lombare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum