Terapia nutrițională individualizată în gestionarea diabetului

©

Autor:

Terapia nutrițională individualizată în gestionarea diabetului
Un studiu publicat în Antioxidants Journal a investigat utilizarea terapiei nutriționale medicale pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2). Terapia nutrițională medicală este crucială pentru gestionarea diabetului și poate îmbunătăți rezultatele metabolice ca parte a optimizării stilului de viață. În timp ce suplimentarea cu antioxidanți, cum ar fi carotenul, vitaminele C și E și alți micronutrienți, nu are beneficii dovedite din cauza dovezilor inconsistente privind eficiența și siguranța lor pe termen lung, nutraceuticele pot avea efecte metabolice pozitive la persoanele cu zaharat de tip 2.
Asociația Americană de Diabet (ADA) 2022 susține următoarele obiective pentru terapia nutrițională: încurajarea obiceiurilor alimentare sănătoase și controlul porțiilor, promovarea obiceiurilor alimentare plăcute, evitând în același timp alimentele legate de rezultate negative asupra sănătății, echipând pacienții și îngrijitorii cu resurse utile pentru a obține o rutină alimentară mai sănătoasă și subliniind faptul că obiectivele nutriționale pentru pacienții cu DZ2 sunt comparabile cu cele recomandate pentru populația generală.

Gestionarea DZ2 implică controlul nivelului glicemic postprandial și a jeun, care poate fi atins prin concentrarea asupra aportului de carbohidrați. Pacienții cu DZ2 consumă de obicei un conținut moderat de carbohidrați, iar reducerea aportului de carbohidrați cu o dietă scăzută sau foarte scăzută de carbohidrați s-a dovedit a fi o metodă viabilă pentru persoanele cu DZ2 de a-și crește nivelul de zahăr din sânge.

Limitarea sau evitarea băuturilor îndulcite cu zahăr și a alimentelor procesate este recomandată pacienților cu DZ2 pentru a reduce riscul de creștere în greutate și pentru a crește profilul de risc cardiometabolic. Consumul de fructoză în doze mai mari de 60 g/zi sau peste 10% din energie în locul altor carbohidrați poate crește nivelul trigliceridelor serice la pacienții cu DZ2.

Pacienții cu DZ2 ar trebui să urmeze aceleași recomandări de aport de acizi grași saturați (SFA) ca și populația generală, limitând aportul de SFA la 10% din totalul caloriilor zilnice și înlocuindu-le cu grăsimi nesaturate, în special acizi grași polinesaturați (PUFA). Un aport ridicat de SFA a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Acizii grași trans industriali (TFA) au un efect aterogen mai puternic decât SFA sau acizii grași cis-nesaturați, iar studiile indică faptul că consumul mai multor ATF industriali este legat de un risc crescut de boli cardiovasculare. Acizii grași mononesaturați pot crește sensibilitatea la insulină prin reducerea stresului reticulului endoplasmatic și prezentând proprietăți antiinflamatorii.

Studiile nu au găsit dovezi care să susțină utilizarea de rutină a antioxidanților, cum ar fi carotenul sau vitaminele E și C, pentru persoanele cu DZ2, în ciuda faptului că afecțiunea este legată de niveluri mai ridicate de stres oxidativ. Acest lucru se datorează lipsei de eficacitate demonstrată și de siguranță pe termen lung.

Rezultatele studiului au arătat că dovezile științifice nu susțin prescrierea unei distribuții specifice de macronutrienți pentru planurile de masă, iar planurile de masă ar trebui să fie personalizate pentru a satisface nevoile individuale. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua eficacitatea și siguranța suplimentelor cu antioxidanți și a substanțelor nutraceutice la persoanele cu diabet.

sursa: News Medical
foto: Chinnapong/Shutterstock.com

Data actualizare: 03-05-2023 | creare: 03-05-2023 | Vizite: 292
Bibliografie
The role of diet in managing type 2 diabetes: insights into individualized medical nutritional therapy, link: https://www.news-medical.net/news/20230502/The-role-of-diet-in-managing-type-2-diabetes-insights-into-individualized-medical-nutritional-therapy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Listă alimente indicate în diabet
  • Impactul dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în FODMAP asupra diabetului
  • Cum pot cartofii să fie benefici pentru sănătate?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum