Terapia OCD remodelează conectivitatea creierului pentru un control cognitiv mai bun

©

Autor:

Terapia OCD remodelează conectivitatea creierului pentru un control cognitiv mai bun

Un studiu publicat în revista "Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging" de Elsevier a descoperit că o terapie de primă linie pentru tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD) remodelează conectivitatea creierului. OCD este o tulburare de anxietate caracterizată prin gânduri și comportamente repetitive care pot fi perturbatoare și chiar incapacitante.

 

Tratamentul de primă linie pentru OCD, o formă de terapie cognitiv-comportamentală numită expunere și prevenire a răspunsului (EX/RP), este eficient pentru mulți oameni cu OCD, dar modul în care funcționează a rămas neclar. Acest nou studiu arată că antrenamentul EX/RP remodelează activitatea cerebrală pentru un control cognitiv mai bun.

 

În cazul persoanelor cu OCD, activitatea cerebrală funcțională este afectată în trei rețele neuronale care participă la controlul cognitiv. Aceste rețele sunt rețeaua frontoparietală (FPN), rețeaua cingulo-operculară (CON) și rețeaua modului implicit (DMN). Pentru acest studiu, 111 adolescenți și adulți cu OCD au primit fie EX/RP, care este concepută pentru a construi abilități de coping pentru un pacient prin expunere treptată, fie antrenament pentru gestionarea stresului ca tratament de control. Apoi, participanții au fost supuși unei imagistici prin rezonanță magnetică (IRM) în timp ce efectuau o sarcină cognitivă. După tratament, participanții OCD care au primit EX/RP au afișat o conectivitate întărită între rețelele de control cognitiv care nu a fost observată la participanții care au avut gestionarea stresului.

 

Autoarea principală, Kate Fitzgerald, MD, de la Universitatea Columbia, a spus că studiul este important deoarece arată cum EX/RP îmbunătățește funcția cerebrală pentru a trata OCD. Mai exact, EX/RP a îmbunătățit conectivitatea circuitelor cerebrale care stau la baza controlului cognitiv, capacitatea de a ajusta gândurile și comportamentele repetitive.

 

Exploatarea expertizei co-autoarei Adriene Beltz, PhD, de la Universitatea din Michigan, cercetătorii au utilizat o tehnică de analiză sofisticată nouă. Dr. Fitzgerald a explicat: "Acest lucru ne-a permis să 'vedem' schimbările specifice pacientului în creier cu EX/RP pe care nu am putut să le descoperim anterior când foloseam un tip mai vechi de analiză care mediatizează diferențele cerebrale între pacienți."

 

Cameron Carter, MD, editor al "Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging", a spus despre lucrare: "Acest studiu oferă un exemplu important și clar despre cum înțelegerea noastră în creștere a organizării funcționale a circuitelor cerebrale poate fi valorificată pentru a dezvolta terapii foarte țintite și pentru a măsura impactul lor atât asupra simptomelor tulburătoare ale OCD, cât și asupra circuitelor cerebrale afectate de tulburare."


Data actualizare: 28-12-2023 | creare: 28-12-2023 | Vizite: 312
Bibliografie
Becker, H. C., et al. (2023). Changes in Brain Network Connections After Exposure and Response Prevention Therapy for Obsessive-Compulsive Disorder in Adolescents and Adults. Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging. doi.org/10.1016/j.bpsc.2023.09.009.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia cognitiv-comportamentală este cel mai eficient tratament pentru tulburările de anxietate socială
  • Psihoterapia modifică circuitele din creier
  • Comportamentul obsesiv-compulsiv asociat cu o mutație genetică
  •