Terapia prin umor poate reduce simptomele depresiei și anxietății

©

Autor:

Terapia prin umor poate reduce simptomele depresiei și anxietății
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Changchun din China arată că terapia prin umor ar putea avea ca efect ameliorarea manifestărilor clinice a unor tulburări psihice precum depresia și anxietatea. Conform oamenilor de știință, lucrarea a fost realizată prin intermediul unei analize a literaturii de specialitate în care au fost incluse 29 de studii cu un eșantion de studiu final de 2964 de persoane.

În studiu au fost incluse persoane care sufereau de depresie și anxietate, iar printre acestea s-au numărat și copii ce au fost supuși unor intervenții chirurgicale sau anesteziei, persoane în vârstă din azile, pacienți ce suferă de boala Parkinson, cancer, tulburări de natură psihiatrică sau care necesitau dializă. De asemenea, au participat la acest studiu și persoane ce au aparținut unui grup de control, precum pensionari și studenți la facultate. Autorii explică faptul că terapia prin umor în cadrul studiului a fost reprezentată de persoane care s-au deghizat în clovni, dar și de terapeuți specializați în râs și yoga.

Rezultatele lucrării au fost contradictorii, majoritatea participanților raportând o ameliorare a simptomelor depresiei și anxietății, însă o parte din aceștia au declarat că acestea nu au suferit modificări în niciun sens, ori că efectele au fost nesemnificative. Hongshi Zhang, autor principal al studiului, afirmă că terapia prin umor poate reprezenta o opțiune terapeutică adjuvantă fezabilă, folosită de personalul medical ca alternativă sau complementar atitudinilor terapeutice clasice utilizate în decursul tratării unor afecțiuni precum depresia și anxietatea.

Mai mult, autorii apreciază că terapia prin umor este o opțiune eficientă din prisma costului, sigură și eficientă prin care se poate obține o îmbunătățire a sănătății psihice și fizice, precum și a stării de bine din punct de vedere social. Aceștia citează un articol recent din Statele Unite ale Americii, în care s-a constat că aproximativ 11,8% din copii preferă o astfel de terapie complementară, exemplificând efectele acesteia prin atmosfera relaxată și distractivă pe care clovnii o pot genera între pacienți și cadrele medicale.

Aceștia menționează și una din limitările studiului, anume faptul că în prezent nu există directive clare prin care să se contureze posibile metode intervenționale ce au la bază terapia prin umor, evidențiind totodată faptul că eficiența clinică a acesteia și feedback-ul de la pacienți îi conferă o eficiență în tratarea celor două tulburări psihice.

Data actualizare: 23-06-2023 | creare: 23-06-2023 | Vizite: 247
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele amuzante sunt mai inteligente decât cele sobre - confirmat științific
  • Cum te poate face autoironia să te simți mai fericit
  • Cum ne îmbunătățește umorul viețile?
  •