Top 10 cele mai toxice băuturi

©

Autor:

Top 10 cele mai toxice băuturi

Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai toxice băuturi pe care le întalnești în fiecare zi, această listă te va ajuta să te ferești conștient de ele. Acestea nu par a avea efecte negative, dar secretul se ascunde în lista de ingrediente!

10. Sucul de fructe din comerț

Sucul de fructe poate fi o adiție sănătoasă în dieta tuturor, conținând o cantitate moderată de zahăr și micronutrienți biodisponibili la un nivel asemănător cu cel găsit în întregul fruct. Mulți oameni nu fac diferența dintre sucul de fructe deja îmbuteliat și cel stors de ei, dar dezavantajele sunt evidente. (1)

Un suc de ananas ales aleatoriu din comerț conține următoarele ingrediente adăugate:

  • Zahăr, adăugat pe lângă concentratul de anans pentru a îndulci considerabil sucul. Acesta este ingredientul ce poate cauza cele mai multe probleme, sucul natural de ananas conținând deja fructoză, zahărul ce provine din fructe.
  • Acid citric, adăugat pentru aromă și ca antioxidant.
  • Stabilizatori, folosiți pentru a emulsiona diferitele ingrediente.
  • Conservanți - aceștia prelungesc termenul de valabilitate al produsului prin încetinirea degradării bacteriene.
  • Coloranți, ce sunt folosiți pentru a schimba culoarea produsului în una mai apetisantă. Sucul de ananas compărat conține beta-caroten, un aditiv natural derivat din morcovi. (2)


Se recomandă consumul de fructe proaspăt stoarse ca alternativă a sucului din comerț. Astfel, puteți evita caloriile în plus și ingredientele adăugate.

9. Alcoolul distilat

Băuturile alcolice distilate precum vodka, whiskey și țuica pot dăuna prin simplul fapt că este foarte ușor să consumăm o doză nocivă corpului. Un nou studiu de la „Global Burden of Disease” estimează că 1,3 miliarde de persoane au consumat cantități nocive de alcool în 2020. Cauzele a aproximativ 9% din decesele anuale pentru persoanele în categoria de 15-49 de ani sunt strict legate de maladii atribuite consumului excesiv de alcool. Cauzele primare fiind tuberculoza, accidentele rutiere și auto-vătămarea corporală. (3) (4)

Este recomandat să așteptați cel putin zece minute între administrarea dozelor de alcool, aceasta fiind durata de absorbție în sânge. Acest sfat vă poate ajuta să evitați o eventuală doză nocivă de alcool. În doze moderate, alcoolul are mici efecte benefice pentru sistemul cardiovascular. (5)

8. Laptele cu ciocolată

Această băutură poate părea inofensivă, însă laptele cu ciocolată pre-îmbuteliat conține multe ingrediente adăugate, printre care se numără și zahărul în cantități mari, comparativ cu volumul de lapte. Laptele simplu conține o multitudine de nutrienți benefici, dar aceștia nu se compară cu efectele negative pe care le aduce zahărul adăugat.

Alternativa cea mai potrivită este laptele simplu. Un studiu din Oregon, SUA, a evidențiat o schimbare pozitivă în nutriția participanților după ce au înlocuit laptele cu ciocolată cu lapte normal. Studiul a avut loc în 11 școli, unde s-a raportat că elevii au avut un consum redus de calorii și zaharuri, în același timp mai puțină mâncare fiind irosită. (6)

7. Băuturile sportive cu electroliți

Electroliții sunt minerale ce regulează contracțiile musculare și promoveză absorbția apei. Aceste minerale sunt esențiale, dar nu este nevoie să consumăm aceste băuturi deoarece absorbim destui electroliți din majoritatea alimentelor. O dietă echilibrată ne va oferi destule minerale esențiale.

Un studiu din 2021 a concluzionat că, până și într-un mediu sportiv intens, nu s-a observat o diferență în performanță dintre persoanele care au consumat electroliți și cei care au consumat doar apă. S-a dovenit că hidratarea este mai importantă decât un surplus de minerale. (7)

6. Ceaiurile reci îmbuteliate

Ceaiul este văzut ca alternativă mai sănătoasă a cafelei, mai ales ceaiul negru, având mai puțină cafeină în același volum. Există persoane ce nu consumă ceai negru din cauza gustului amar, de asta multe ceaiuri îmbuteliate au un adaos excesiv de zahăr pentru a schimba gustul în unul mai paletabil. Acest lucru vine cu un cost: calorii în exces sau poate chiar dezvoltarea unei dependențe pentru zahăr.

Conform unui studiu cu 6.472 de participanți, consumul de ceai negru simplu este asociat cu un stil de viață mai sănătos și cu circumferență mai mică a taliei, iar ceaiul rece îndulcit a fost asociat cu obezitate și probleme cardiovasculare. (8)

5. Cocktailuri

Pentru mulți, cocktailurile sunt metoda preferată de a consuma alcool. Un studiu cu scopul în a descoperi diferențele dintre consumul de alcool amestecat cu energizante și alcool simplu, cu 508 participanți în cursul a 4.203 zile a avut urmatoarele rezultate:

  • O creștere în numarul de băuturi consumate.
  • Conținutul de alcool în sânge elevat.
  • Șansa mai mare de intoxicare.
  • Mai multe efecte negative în ziua următoare, precum greață și dureri de cap. (9)


4. Bauturile carbogazoase cu îndulcitori altificiali

Aceste băuturi sunt comercializate ca fiind pentru dietă, folosind îndulcitori artificiali pentru a obține un produs dulce, dar cu zero calorii. Acești indulcitori sunt asociați cu anumite cazuri de diabet zaharat de tipul 2 și obezitate. Efectele glicemice și hormonale corelate cu acești îndulcitori nu sunt încă cunoscute. (10) (11)

3. Cafelele îndulcite excesiv

O ceașcă de cafea simplă are zero calorii, acest lucru fiind în contrast cu ce prepară multe cafenele populare. Un studiu din 2007, ce a examinat caloriile cafelelor preparate în doua din cele mai populare cafenele din New York, a observat ca o băutură medie conținea mai mult de 200 kcal. Însă, o cafea mare cu frișcă și cremă de căpșuni a atins valoarea de 750 kcal, sau aproximativ 38% din aportul energetic zilnic recomandat pentru o persoană. (12)

2. Băuturile răcoritoare

Majoritatea băuturilor carbogazoase nu conțin micronutrienți, ci sunt formate dintr-un sirop artificial și zahăr. Într-o dietă echilibrată, aceste băuturi aduc numai dezavantaje. Acestea sunt afecțiunile strâns legate de consumul acestor băuturi într-o manieră excesivă:

  • Diabet de tip doi
  • Boala ficatului gras
  • Carii dentare
  • Creștere în greutate (13) (14)


1. Energizantele

Pe primul loc avem energizantele, ce combină efectele negative ale băuturilor răcoritoare și cele ale consumului excesiv de cafeină.

Cafeina este un stimulent al sistemului central nervos și este folosită ca un amplificator cognitiv, sporind starea de alertă și atenția. Ca orice stimulent cognitiv, poate dezvolta o dependență fizică ce induce o stare de moleșeală în lipsa substanței. Acestă moleșeală se numește sevraj și poate avea forme mult mai grave, până la dureri intense de cap și greață.

Energizantele sunt periculoase deoarece te pot prinde în aceasă dependență fără a se observa efecte prea severe la început. Pentru multă lume, energizantul de dimineață consumat zilnic nu le oferă o stare de alertă mai bună, ci îi scoate din moleșeala dată de starea de sevraj. (15)


Data actualizare: 14-09-2022 | creare: 14-09-2022 | Vizite: 1057
Bibliografie
(1) Fruit Juices: Are They Helpful or Harmful? An Evidence Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8228760/
(2) Food Aditives, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/food-additives
(3) Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016, link: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31310-2/fulltext
(4) The Lancet: Alcohol consumption carries significant health risks and no benefits for young people; some older adults may benefit from drinking a small amount of alcohol, link: https://www.healthdata.org/news-release/lancet-alcohol-consumption-carries-significant-health-risks-and-no-benefits-young#:~:text=The%20analysis%20suggests%20that%20for,39%20years%20and%2076.7%25%20male.
(5) Benefits and Risks of Moderate Alcohol Consumption on Cardiovascular Disease: Current Findings and Controversies, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020057/
(6) Chocolate Milk Consequences: A Pilot Study Evaluating the Consequences of Banning Chocolate Milk in School Cafeterias, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.009102
(7) Hydration Is More Important Than Exogenous Carbohydrate Intake During Push-to-the-Finish Cycle Exercise in the Heat, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8568039/
(8) Tea consumption is inversely associated with weight status and other markers for Metabolic Syndrome in U.S. adults,link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3515715/
(9) Energy Drinks and Alcohol: Links to Alcohol Behaviors and Consequences Across 56 Days, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3965640/
(10) Effects of Artificial Sweetener Consumption on Glucose Homeostasis and Its Association with Type 2 Diabetes and Obesity, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7547772/
(11) Artificial sweeteners as a sugar substitute: Are they really safe?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899993/
(12) Calories From Beverages Purchased at 2 Major Coffee Chains in New York City, 2007, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2774632/
(13) Regular consumption of soft drinks is associated with type 2 diabetes incidence in Mexican adults: findings from a prospective cohort study, link: https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-020-00642-9#:~:text=After%206.7%20years%20of%20follow,than%20one%20serving%20per%20week.
(14) Cross-sectional association between soda consumption and body mass index in a community-based sample of twins, link: https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-017-0269-y
(15) Consumption of energy drinks by children and young people: a rapid review examining evidence of physical effects and consumer attitudes, link: https://bmjopen.bmj.com/content/6/10/e010380
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile răcoritoare dietetice – la fel de nocive pentru greutatea corporală ca cele îndulcite cu zahăr
  • Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
  • Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum