Raceala in zona lombara. Ajutor

04-08-2016
Kappa_K
Nu este medic/terapeut
Kappa_K
Buna ziua, am fost cu familia la strand acoperit, duminica(acum 4 zile), iar cand am facut o pauza afara din apa, unii am stat intr-un hol acoperit si racoros pe sezlonguri, in costumele de baie, infasurati doar in prosop. Fratele meu (21 de ani, constitutie normala, cu o vertebra a coloanei deplasata, in regiunea lombara datorita inaltarii excesive in timpul celor 7 ani de baschet, care ii provoaca mereu dureri, suportabile) a stat si el pe sezlong cam jumate de ora. Desi era infasurat in prosop, slipul era ud si destul de gros, si i-a tinut rece in zona lombara. Dupa cele 30 de minute a simtit ca il doare mai tare in acea zona si ca s-a racit. Am mai intrat cam o ora-doua in apa si apoi am plecat. Acasa, l-a durut tot mai tare. Abia se mai putea ridica din pat, insa trebuia, fiindca merge la munca, undeva unde sta pe scaun. In dimineata asta a zis ca durerea e deja insuportabila si se simte ca paralizat.
A fost la medic zilele trecute si i-a dat 3 tipuri de calmante. Atat. Le-a luat, continua sa le ia, dar problema se agraveaza. Ii mai faceam masaj cu o crema ce accelereaza circulatia sangelui si incalzeste muschii (Puterea Ursului) si parea sa il ajute, dar dupa cateva ore, iar revenea durerea.

Ce sa faca? NU stiu cum sa il ajut.
Ma gandeam sa ii fac masaj cu Carmol. Dar oare e indeajuns? Chiar nu ma pricep iar medicii dau doar calmante.

Va rog sa ne ajutati. :(
17 comentarii
0
04-08-2016, ora 16:12
Dr. Adrian Barna
Medicina generala, Sibiu
Dr. Adrian Barna
Înţeleg ca sunteţi din jud. Timiş. Apelaţi cu încredere la dr. Răzvan Savin din Timişoara, care practică Osteopatia.
0
04-08-2016, ora 18:16
Kappa_K
Nu este medic/terapeut
Kappa_K
Dr. Razvan Savin este la spitalul judetean Timisoara? Sau la ceva clinica privata? Multumesc
0
04-08-2016, ora 18:48
Dr. Petre Muresan
Medicina de familie, Cluj-Napoca
Dr. Petre Muresan
Consider ca inainte de a lua o decizie terapeutica, ar fi necesar sa se faca un examen RMN de coloana.
Cu stima:
dr Petre Muresan
0
05-08-2016, ora 12:49
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Sunt trei cauze frecvente de durere lombara joasa:
1. durere lombara de tip inflamator - cedeaza dupa mobilizarea articulatiilor, in general aparand in repaos si ameliorandu-se la miscare.
2. durere lombara de tip mecanic - are de regula debut la o fortare a articulatiei (efort, ridicare greutate etc) si este accentuata de miscarea coloanei.
3. durere lombara fara legatura cu coloana lombara - infectiile renale si litiaza renala

De primele doua se ocupa neurologia si in special neurochirurgia.
Pe ultima o diagnosticheaza si trateaza nefrologia si urologia.

Cel mai probabil dvs aveti varianta 1.
Tratamentul este cu antiinflamatorii per os si locale, caldura locala, kinetoterapie pentru diminuarea contracturii musculare si reechilibrare musculara. Din pacate insa antiinflamatoriile nu pot fi luate pe termen foarte lung pentru ca au efecte adverse.
O manipulare incorecta a coloanei in cazul unei cauze mecanice (hernie de disc) poate agrava hernierea si leziunile asupra radacinilor nervoase.

Mergeti la neurologie/neurochirurgie si solicitati un consult. Specialistul va va indica explorari imagistice daca va fi nevoie.
0
08-08-2016, ora 13:28
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Am fost corectat pe privat de catre Dr. Adrian Barna. Intrucat nu era ceva personal imi permit sa pun aici mesajul:


"""
Ai neglijat din enumerare durerile lombare de cauză viscerală abdominală (colon, mezocolon), cele de cauză psihică şi altele (tumori, infecţii, etc)
Durerea de tip inflamator acut NU cedează la mişcare, se accentuează! Se aplica doar în anumite cazuri de inflamaţie cronică.
Crede-mă că vorbesc din punct de vedere practic, tratez dureri de coloană de vreo 10 ani în cabinetul meu privat. Nu mai fii aşa categoric până nu consulţi personal pacientul!
"""


Raspunsul meu am sa-l dau tot "la vedere":

1. Am neglijat acele cauze pentru ca sunt rare. Iar eu am scris "frecvente". Durerea viscerelor din spatiul peritoneal (anterior) extrem de rar se manifesta cu durere lombara joasa. Tumorile osoase dau sindrom de compresiune mecanica cu deput insidios si sunt si ele rare. Alte tipuri de tumori sunt practic inexistente in zona aia.

2. Ii dau dreptate cu durerea de tip inflamator. E mai complicat aici. Din pacate in medicina rareori lucrurile sunt asa clare incat sa poti sa faci niste reguli mereu valabile. Dar in principiu inflamatia cronica e cu redoare matinala care cedeaza la miscare, iar cand e o lombalgie acuta e cam greu sa ne misti ca apare contractura dureroasa a muschilor paravertebrali.
Eu unu cred ca exista si un caz intermediar cand apare o inflamatie subacuta - acutizari pe un fond inflamator cronic - si care cedeaza sau nu la miscare, insa miscarea are tendinta de a o autointretine. Recomadari de genul stai la pat sau mobilizeaza coloana sunt destul de greu de facut.

3. Nu am experienta ta (am sa incerc sa fiu la fel de familiar in exprimare) in patologie lombara desi 10 ani de practica nu inseamna neaparat rezultate terapeutice bune. Sunt persoane care muncesc mult si prost toata viata lor persistand in aceleasi erori. Nu apreciez insa ca in loc sa dai niste explicatii si sa raspunzi concret la intrebari promovezi in mod ostentativ osteopatia (pe care eu unu o consider o pseudostiinta).
0
08-08-2016, ora 18:44
Dr. Adrian Barna
Medicina generala, Sibiu
Dr. Adrian Barna
Pentru drakos

10 ani despre care pot lasa fara frica sa vorbeasca pacientii mei. Nu cred ca poti sa iti dai cu parerea despre rezultatele muncii mele.
Ce sfaturi dau aici, le dau din EXPERIENTA mea, sunt metode care au dat REZULTATE, nu citite din carti!
Inainte de a cataloga osteopatia ca "pseudostiinta" aloca-ti putin din timp si studiaza conceptele si principiile ostopatiei. Se regasesc 100% in anatomia si fiziologia corpului uman, mai ales in anatomie aplicata, nu cea din carti. Iti stau la dispozitie cand vrei si iti raspund cu placere la orice intrebare despre osteopatie si principiile ei.
Ca idee, ce studii/specializare ai tu?
0
09-08-2016, ora 10:31
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Nu mi-am dat cu parerea despre rezultatele muncii tale. Am vorbit la modul general.
Si am citit despre osteopatie inainte sa vorbesc despre ea.

Eu sunt adeptul cartilor si al studiilor stiintifice, al informatiilor medicale pure. Nu ma intereseaza parerile si experientele individuale. De multe ori ele sunt subiective.
Ori de cate ori un specialist ajunge la un nou rezultat terapeutic bun publica un studiu sau un articol despre el. Alti specialisti in acelasi domeniu il studiaza si il confirma sau infirma. Se fac studii mai ample. Sunt comisii de expertiza, asociatii medicale, cluburi de stiinta, reviste de specialitate.
Toate aceste filtre cizeleaza informatia medicala si lasa sa transpara realitatile terapeutice.

Sunt convins ca ai si rezultate bune. Pari genul de persoana implicata in ceea ce face si asta e mare lucru in domeniul medical.
Nu denigrez osteopatia in totalitate. Sunt convins ca masajul si kinetoterapia sunt eficiente atunci cand sunt aplicate cu discernamant.
Cu restul filozofiei sunt mai reticent. Vorba buna si vitamina C servita cu apa rece sunt deseori eficiente. Dar asta nu-l face neaparat specialist pe cel care le ofera.
0
09-08-2016, ora 17:38
Dr. Adrian Barna
Medicina generala, Sibiu
Dr. Adrian Barna
Problema cartilor e ca nu poti afla daca spun adevarul decat proband practic. Asa si BIBLIA e tot O CARTE! Chiar si cartile tale de kineto sunt tot simple carti. Ca sa le crezi trebuie sa le verifici practic. La fel sunt o suta si o mie de carti despre...ce vrei tu in lumea asta, mai ales despre vindecari care de care mai miraculoase! Pana nu practici OSTEOPATIA nu ai cum sa crezi. E ok. Functioneaza si fara sa o crezi tu.
Dar iti spun ca in SUA, locul in care "s-a nascut" osteopatia, in urma cu aproape 150 de ani, medicul osteopat are aceleasi drepturi terapeutice cu un medic de familie! Iar vizitele la osteopat sunt decontate de casa de sanatate! Crezi ca americanii deconteaza "pseudostiinte'?
0
10-08-2016, ora 12:24
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Nu am carti de kineto si nu cred in toate cartile. De fapt cartile devin depasite in momentul in care au iesit din tipar. Cred in medicina demonstrata stiintific. Punct.
Americanii (si nu numai, inclusiv Romania) deconteaza si homeopatia. Homeopatia este "stiinta" prin care, daca te-a afectat un toxic, pui o picatura din toxicul respectiv in oceanul Atlantic in Porto, pocnesti de trei ori dintr-un bici special (in fine, mai nou merge si fara bici), apoi iei avionul pana la Rio si bei acolo o gura din ocean. Si te-ai vindecat!
Asa ca nu e relevant.
0
21-08-2016, ora 10:54
Dr. Adrian Barna
Medicina generala, Sibiu
Dr. Adrian Barna
pentru drakos

De ce aştepţi ca să demonstreze alţii "ştiinţific" nişte concepte pe care le poţi verifica chiar tu foarte foarte simplu? Pe "piaţa" studiilor sunt o gramadă de "produse" care se bat cap în cap, toate la fel de ştiinţific conduse şi realizate. Şi atunci pe care să le mai crezi?
Chiar şi în medicina alopată, un concept valabil zeci de ani "pică" din când în când, fiind contrazis de către noile studii (vezi folosirea betablocantelor în insuficienţa cardiacă).
Din punctul meu de vedere, poţi verifica foarte uşor orice concept şi principiu osteopatic (dacă vrei) pe propria ta piele sau pe a unui pacient, fără nici un fel de teamă, deoarece, aplicată corect, osteopatia nu are efecte secundare! Nu presupune administarea vreunei substanţe!
În schimb, dacă nu vrei să le verifici cu mintea, cu ochii şi cu mâinile tale, atunci te rog nu mai combate ceva ce NU cunoşti suficient de bine ca să îţi dai cu părerea dacă şi cât funcţionează!

Apropo, nu mi-ai răspuns la întrebarea despre studiile tale, ca să ştiu şi eu cu cine vorbesc...
0
22-08-2016, ora 16:42
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Medicina (aia reala) este de multe ori imperfecta, subiectiva si plina de erori.
Asta deschide calea medicinei alternative si/sau naturiste.
"Fara efecte secundare" este baza de temelie, iar "pana nu incerci nu ai de unde sa stii daca functioneaza la tine" este argumentul final.
Ce poate sa fie rau in asta, nu?
Dar cum ramane cu banii si timpul pacientului? Sau cu alternativele "clasice" la care renunta?

Sunt licentiat in medicina, poti sa stai linistit.
0
23-08-2016, ora 14:06
Dr. Adrian Barna
Medicina generala, Sibiu
Dr. Adrian Barna
Dragul meu, poate nu ai inteles... Si eu sunt medic (cu licenţă, evident).
1. Osteopatia nu este exclusivistă. Adică, din punctul meu de vedere, este o metodă COMPLEMENTARĂ, nu una alternativă medicinei. Porneşte de la acelaşi principiu primordial "primum non nocere"! Şi chiar îl rescpectă mai mult decât alopatia! Vezi multiplele efecte secundare ale drogurilor!
2. Niciodată un osteopat profesionist nu va recomanda pacientului să renunţe la ajutorul oferit de medicina "aialaltă". Aşadar pacientul nu va fi nevoit să renunţe la medicii clasici. O va face din proprie iniţiativă când va înţelege care dintre cele 2 sisteme e mai aproape de ceea ce are el nevoie.
3. Ca orice ramură medicală şi osteopatia are "lămurite" clar indicaţiile, şi în special, contraindicaţiile sale (sunt chiar mai bine specificate decât indicaţiile)! Ştim, noi osteopaţii, când şi cum să intervenim, dar mai ales, când SĂ NU intervenim!
4. Pentru ca să îţi faci şi tu o idee, cel puţin deocamdată, în România la osteopat ajunge pacientul, de obicei, DUPĂ ce a luat la rând TOATE specialităţile medicale încecând să găsească alinare pentru nişte dureri mai mult sau mai puţin banale, dar...acestea (împreună cu "specialiştii" din interiorul lor) şi-au dat cu stângul în dreptul! Vizita la osteopat nu este obligatorie, dar omul ajunge acolo pentru că, deşi a apelat la medicina clasică, acolo unde e obligat să meargă ( de nişte dogme sociale care nu fac obiectul prezentei discuţii)...a plecat tot aşa cum s-a dus, adică fără alinare!
5. Nu am auzit, cel puţin nu ştiu eu, să existe vreun "clasic" care să îşi ofere serviciile absolut gratis ( în afară de campaniile publicitare la care oricum ei nu participă pe gratis)! Aşa că stai liniştit, osteopatul nu fură banii pacienţilor, ci chiar munceste pentru ei! Şi crede-mă că pacientul, dacă nu simte îmbunătăţiri după 2 şedinţe renunţă să mai vină. De altfel o consultaţie şi un tratament la un osteopat nu costă mai mult decât o vizită la un cabinet sau clinică particulară la nu-ştiu-care profesor de medicină!
6. Aş dori să văd că ai nişte idei şi argumente proprii, nu ceva ce ai citit şi te-ai îndoctrinat de pe net referitor la efectele şi defectele osteopatiei.
7. Dr. A.T. Still, cel care a descoperit osteopatia pe la 1874 (!), spunea aşa: "Scopul medicului ar trebui să fie găsirea sănătăţii. Boala o poate găsi oricine!"
0
23-08-2016, ora 16:17
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Iar o iei personal. Eu nu vorbeam de osteopatie, ci in general, de principiile unei "medicini" subiective, comerciale si nestiintifice. Ca osteopatia se inadreaza aici, e altceva.

Nu sunt indoctrinat de ideile altora, tot ce am scris mai sus reprezinta doar parerea mea personala. Nu sunt genul care aude ceva si ciripeste mai departe.

E de-a dreptu amuzant cum se apeleaza la vechime in incercarea de a convinge ca un anumit produs/serviciu este bun.
Daca produsul sau terapia este din antichitate si mai si reprezinta vreun "secret" reteta succesului e completa.

Sincer, tu esti ala care pare indoctrinat. Si de cine? De o persoana care a inventat ceva cu vreo 20 de ani inainte ca Röntgen sa descopere razele X (apropo, asta da descoperire).
Ce stia Dr. Still atunci, fara niciun ajutor imagistic? Normal ca trebuia sa compenseze cu multa filozofie.
Dar acum, din fericire, traim intr-o perioada in care medicina isi permite sa fie stiintifica. Nu mai e necesar...ce-a fost.
0
23-08-2016, ora 22:54
Dr. Adrian Barna
Medicina generala, Sibiu
Dr. Adrian Barna
Eu chiar vorbesc despre Osteopatie. Nu poţi face declaraţii generale şi apoi să zici că nu era vorba despre osteopatie ci, aşa în general. Osteopatia nu este parte a acelor "medicini subiective, comerciale si nestiintifice"..
Pentru că, bag de seamă, nu cunoşti nimic despre Andrew Taylor Still, uite mai jos doar câteva dintre ideile sale. Dacă mai vrei, mai sunt şi altele.Cu care dintrea acestea nu esti de acord? Sper că reuşeşti să înţelegi engleza...

„With a correct knowledge of the form and function of the body and all its parts, we are then prepared to know what is meant by a variation in a bone, muscle, ligament, or fibre or any part of the body, from the least atom to the greatest bone or muscle. By our mechanical skill, preceded by our intelligence in anatomy, we can detect and adjust both hard and soft substances of the system. By our knowledge of physiology we can comprehend the requirements of the circulation of the fluids of the body as to time, speed, and quantity, in harmony with the demands of normallife.”

Declaraţiile sale despre Osteopatie şi osteopaţi:
„First: We believe in sanitation and hygiene.
Second: We are opposed to the use of drugs as remedial agencies.
Third: We are opposed to vaccination. (ulterior Still a revenit asupra acestei legi...)
Fourth: We are opposed to the use of serums in the treatment of disease. Nature furnishes its own serum if we know how to deliver them.
Fifth: We realize that many cases require surgical treatment and therefore advocate it as a last resort. We believe many surgical operations are unnecessarily performed and that many operations can be avoided by osteopathic treatment.
Sixth: The osteopath does not rely on electricity, X-radiance, hydrotherapy or other adjuncts, but relies on osteopathic measures in the treatment of disease.
Seventh: We have a friendly feeling for other nondrug, natural methods of healing, but we do not incorporate any other methods into our system. We are all opposed to drugs; in that respect at least, all natural unharmful methods occupy the same ground. The fundamental principles of osteopathy are different from those of any other system and the cause of disease is considered from one standpoint, viz: disease is the result of anatomical abnormalities followed by physiological discord. To cure disease the abnormal parts must be adjusted to the normal; therefore other methods that are entirely different in principle have no place in the osteopathic system.
Eighth: Osteopathy is an independent system and can be applied to all conditions of disease, including purely surgical cases, and in these cases is but a branch of osteopathy.
Ninth: We believe that our therapeutic house is just large enough for osteopathy and that when other methods are brought in just that much osteopathy must move out.”

Deoarece nu pot insera aici poze, şi nici nu pot să îţi dau un link (nu permite regulamentul), te rog frumos dă o căutare pe Google, pe imagini, pe A.T. Still şi vezi ce găseşti.
El a studiat anatomia prin disecţii, nu pe radiografii şi nici din cărţile altora! A fost medic în războiul de secesiune şi a avut destul „material didactic”. A ajuns să caute alte legi ale medicinei (atenţie: el doar le-a descoperit, nu le-a inventat! ) pentru că, medic fiind a fost dezamăgit de rezultatele tratamentelor vremurilor sale, pierzând prin aceste tratamente 3 dintre copii săi!
0
24-08-2016, ora 10:27
drakos
Nu este medic/terapeut
drakos
Il inteleg pe Dr. Still. Ii inteleg ratiunea prin care a "inventat/descoperit" osteopatia. Ce era medicina atunci? Majoritatea afectiunilor erau un teritoriu necunoscut. Ce optiuni de tratament aveai?
Cred ca era o persoana hotarata, inteligenta, bine documentata pe partea de anatomie si cu remarcabile calitati persuasive. Nu oricine creaza "stiinte". Ca urmare e normal sa fi avut adepti.
Si mai inteleg principiile lui de atunci: "Renuntam la medicamente, vaccinuri, seruri si remedii. Vom face lucrurile altfel.". Le inteleg in contextul perioadei respective.
Dar pana si el a anulat una din principalele sale principii, acea cu vaccinarea.
Nu crezi ca daca ar fi trait pana in zilele noastre ar mai fi anulat si altele? El a avut puterea sa se adapteze in doar cativa ani. Voi, care duceti conceptul mai departe, de ce nu o faceti?

M-ai intrebat cu care dintre ideile sale nu sunt de acord. Pai ar fi cateva!
Normal ca un medic trebuie sa stie anatomie si fiziologie si sa foloseasca cunostintele astea in practica lui curenta, indiferent de specialitate. Normal ca trebuie sa respectam reguli de igiena. Astea sunt lucruri de bun simt.
Insa eu cred in multidisciplinaritate, in eforturi colective si complexe de a invinge boala: diagnostice imagistice si de laborator, masuratori (daca vrei), vaccinuri, medicamente, dieta, exercitii fizice sau repaus, masaj si proceduri daca e nevoie.
Cred in echilibru. A exclude alte terapii sau a considera ca terapia ta este suficienta in aproape orice situatie nu e echilibru, e absolutism.

PS: sper ca esti o persoana care intelege importanta imunizarii. Nu pot respecta medicii care sunt contra vaccinarii.
0
24-08-2016, ora 17:41
Dr. Adrian Barna
Medicina generala, Sibiu
Dr. Adrian Barna
Osteopatia se încadreaza în grupul tratamentelor aşa-numite holistice, nicidecum segmentar, aşa cum face medicina alopată. Vine cardiologul trateaza inima şi nu il intereseaza alceva, "du-te la următorul specialist". Asta e multidisciplinaritate, nu abordare holistică.
A.T. Still a murit, Osteopatia trăieşte şi se adaptează. Sunt aplicate doar principiile şi conceptele elaborate şi descoperite de Still. Restul, normal ca se adaptează. Nu suntem înapoiaţi, folosim din plin avantajele noilor tehnologii. Asta mă face să cred că nu ești suficient de bine informat despre osteopatie și principiile ei încât să o poți combate. Corpul uman este același de mii de ani încoace, nu s-a schimbat cu nimicnici în anatomie și nici în fiziologie. Doar perspectiva este cea care se poate schimba.
Permite-ne te rog să privim puțin diferit lucrurile decât "voi". Anatomia spune că sunt peste 600 de mușchi în corp fiecare cu fascia lui. "Noi" considerăm că este o singură fascie, care are peste 600 de "buzunare" în care se găsesc mușchii. Deci și abordarea terapeutică va fi una diferită.

Măsurători folosim și noi, dar unitățile de măsură diferă. Pentru noi un deficit de rotație de corp vertebral de 3 milimetrii e unul important pentru voi nu contează... Exemplele ar putea continua, dar nu e cayul.

Ai învățat ăi tu, ca și mine, în facultate că un colecist inflamat poate da dureri în umărul drept, nu-i așa? Poți să îmi spui mecanismul care provoacă iradierea durerii în umărul drept? Osteopatia îl explică foarte clar și logic, tot pe baza anatomiei și a fiziologiei corpului uman...

Da, sunt de acord cu necesitatea imunizării...
0
14-09-2016, ora 08:38
Dr. Adrian Barna
Medicina generala, Sibiu
Dr. Adrian Barna
Pentru Kappa_K. Cum se mai simte fratele? Aţi ajuns la dr. Robert Savin?
Scuze că am deviat de la subiectul dumneavoastră, intrând aici în conversaţia cu drakos...
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.