Tratamentului cancerului de prostată - concluziile unui studiu pe termen lung

©

Autor:

Tratamentului cancerului de prostată - concluziile unui studiu pe termen lung

Un studiu de urmărire pe 10 ani a aproape 2.500 bărbați americani care au primit tratament pentru cancerul de prostată va ajuta la informarea luării deciziilor în ceea ce privește tratamentele și efectele secundare pentru o populație diversă.

Context

Studiul CEASAR (Comparative Effectiveness Analysis of Surgery and Radiation for Localized Prostate Cancer), coordonat de Vanderbilt University Medical Center (VUMC), este un studiu de cercetare multisite care urmărește pe termen lung bărbații diagnosticați cu cancer de prostată localizat între 2011 și 2012. Cercetătorii au urmărit același cohort de bărbați timp de mai mult de un deceniu, administrând o serie de chestionare privind efectele secundare ale tratamentului legate de urinare, intestine, funcția sexuală și terapia hormonală. Studiul recent publicat în JAMA se bazează pe publicațiile anterioare de rezultate pe trei și cinci ani.

Participanții la studiu

Studiul a inclus aproape 2.500 de pacienți: 1.797 bărbați albi non-hispanici, 350 bărbați negri non-hispanici, 184 bărbați hispanici, 77 bărbați asiatici și 33 de bărbați de alte rase. "Spre deosebire de studiile anterioare, se concentrează pe opțiunile contemporane de tratament", a adăugat primul autor, Dr. Bashir Al Hussein Al Awamlh. "Utilizează date reale reprezentative pentru populația SUA, cu diversitate de severitate a bolii, diversitate geografică și diversitate rasială/etnică."

Clasificarea pacienților

Pacienții au fost clasificați pe baza riscului de cancer în două categorii: prognostic favorabil și prognostic nefavorabil, acesta din urmă primind tratamente mai intensive.

 

Grupul cu prognostic favorabil a ales între:

  • Supraveghere activă, o strategie de observație în care tratamentul este utilizat doar dacă cancerul se agravează în timp.
  • Prostatectomie cu prezervarea nervilor, îndepărtarea chirurgicală a prostatei cu încercarea de a proteja nervii care rulează pe lângă prostată.
  • Terapie cu radiatii cu fascicul extern (EBRT), o terapie comună care utilizează doze zilnice de radiații pentru a distruge celulele canceroase.
  • Brahiterapie cu doză scăzută, un tip de terapie cu radiații care implică implantarea de "semințe" radioactive.

 

Grupul cu boală cu prognostic nefavorabil a ales între:

  • Prostatectomie, chirurgia pentru îndepărtarea prostatei.
  • Terapie cu radiatii cu fascicul extern cu terapie de privare androgenică (ADT), care este radiație în combinație cu o terapie anti-hormonală utilizată pentru a reduce nivelurile de hormoni androgeni.

Rezultate

  • Chirurgia cu prostatectomie radicală a fost asociată cu un risc crescut de incontinență urinară pe o perioadă de 10 ani comparativ cu alte tratamente, indiferent de riscul de cancer.
  • Pacienții cu prognostic favorabil al cancerului au experimentat o afectare sexuală mai gravă în primele trei până la cinci ani după chirurgie comparativ cu alte opțiuni de tratament.
  • Nu au existat diferențe semnificative în afectarea funcției sexuale între chirurgie cu prostatectomie radicală și radioterapie cu ADT pentru pacienții cu cancer cu prognostic nefavorabil.
  • Terapia cu radiații combinată cu terapia hormonală (ADT) a fost asociată cu funcții intestinale și hormonale ușor mai proaste la 10 ani pentru pacienții cu cancer de prostată cu prognostic nefavorabil.

Semnificația studiului

"Aceste constatări subliniază importanța consilierii bărbaților cu cancer de prostată cu prognostic nefavorabil diferit față de cei cu prognostic favorabil cu privire la rezultatele funcționale pe termen lung așteptate și sugerează că efectele adverse ale tratamentelor asupra funcției sexuale pot fi subestimate în luarea deciziilor pentru unii bărbați", a spus autorul principal Daniel Barocas, MD, MPH. "De asemenea, evidențiază beneficiile supravegherii active, atunci când este sigură oncologic pentru pacienții cu cancer de prostată cu prognostic favorabil, evitând efectele adverse asociate cu alte opțiuni de tratament."

Autorii dezvoltă un instrument de predicție personalizat, orientat către pacient, folosind datele studiului pentru a oferi estimări funcționale pe 10 ani bazate pe diferite strategii de tratament pentru a ajuta la luarea deciziilor.


Data actualizare: 25-01-2024 | creare: 25-01-2024 | Vizite: 460
Bibliografie
Al Hussein Al Awamlh, B., et al. (2024).
Functional Outcomes After Localized Prostate Cancer Treatment.
JAMA.
doi.org/10.1001/jama.2023.26491.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum