Cancer la prostata - monitorizare activa sau prostatectomie imediata? | Forumul Medical ROmedic

Cancer la prostata - monitorizare activa sau prostatectomie imediata?

01-08-2013
Lucian107416
Nu este medic/terapeut
Lucian107416
Buna ziua,
Tatal meu, in varsta de 66 ani, a primit diagnosticul de cancer( adenocarcinom, Gleason combinat 2+3) in urma unei biopsii din luna iunie 2013. Ma intrebam daca monitorizarea activa (teste PSA periodice si biopsii anuale) este o solutie in cazul lui, avand in vedere specificul de evolutie lenta a bolii?? Cat de mari, ar fi riscurile daca alege asta in locul protatectomiei imediate? Are si alte optiuni realiste?
Tata nu a prezentat niciun simptom specific prostatei pana acum. Totul a pornit de la niste analize de sange.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Istoricul bolii:
27-04-2012 PSA = 12.8 (LAB 1 immulite) - tratament antibiotice si antiinflamatoare
8-02-2013 PSA = 8.58 (LAB 1 immulite) - tratament antibiotice si antiinflamatoare
12.02.2013 - ecografie - rinichi stang microlitiaza renala la nivelul
simenului 2. Prostata moderat marita cu elevarea planseului vezical.
Rinichi drept - forma si dimensiuni normale. prezinta la nivelul grupulu codical (?) mijlociu un conglomerat hiperecogen cu con de umbra posterior cu fi maxim 0.6 cm fara dilatari de cai de excretie
Vizita la medic, control la prostata de unde rezulta ca e putin marita - singurul control fizic.
3-06-2013 PSA = 8.95 (LAB 1 immulite) - tratament antibiotice si antiinflamatoare
11-06-2013 PSA =11.79 (PSA Total - ser - minividas - metoda elfa)
Iunie 2013 - Biopsie:
Fragmente de parenchim prostatic cu modificari de hiperplazie adenoleiomiofibromatoasa, cu focare de neoplazie intraepiteliala(in 4/6 fragmente prostatice lob drept si 4/6 fragmente prostatice lob stang), si focar de adenocarcinom de prostata Gleason combinat 2 + 3 intr-un singur fragment prostatic lob stang.
Iulie 2013- operatie de urgenta hernie de disc coloana vertebrala. Fara trimitere fragmente la biopsie.
Iulie 2013 - scintigrafie osoasa care cu a relevat ca nu exista metastazari osoase.
23-07-2013 PSA = 9.79 (PSA Total - ser - minividas - metoda elfa)
25 comentarii
0
01-08-2013, ora 13:01
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate nu exista niciun raspuns la intrebarea ta. ce se stie insa este ca intr-o situatie ca aceasta, nicio interventie nu ofera avantaje fata de monitorizarea activa cu PSA + tuseu rectal la 6 luni si biopsie la 18 luni (daca cele 2 raman normale intre timp). in conditiile de fata nu mi se pare rezonabila nici prostatectomia nici iradierea.
0
01-08-2013, ora 15:20
Lucian107416
Nu este medic/terapeut
Lucian107416
Multumesc mult pentru raspuns. Propunerea chirurgului care a realizat biobsia a fost prostatectomie radicala. Este o propunere acoperitoare, cu siguranta. Eu nu am pregatire medicala, si in consecinta imi lipseste viziunea de ansamblu asupra acestei probleme. Situatia ipotetica, de care ma tem cel mai mult in momentul de fata, este ca fragmentul de biopsie sa nu fie cel mai relevant pentru situatia din prezent.
0
01-08-2013, ora 23:21
Lucian107416
Nu este medic/terapeut
Lucian107416
Asta nu inseamna ca va contest parearea, d-le RaulDuke. Dimpotriva, este solutia catre care inclinam si eu, dar parerea mea nu are niciun fundament. Acesta e motivul pentru care pentru care am apelat, de altfel, la acest forum. Chirurgul specialist in urologie care l-a consultat pe tata este un chirurg foarte bun si apreciat, iar in cazul in care rezultatele monitorizarii conduc catre necesitatea unei interventii chirurgicale, am dori ca dumnealui sa fie cel ce executa interventia. Nu-mi dau seama cat este de acceptabila o asemenea abordare. M-ar mai interesa parerea dumneavoastra asupra managementului acestui caz. Cine ar trebui sa-l asigure? Un specialist in chirurgie inclina catre solutiile care-i sunt familiare. Mai ales ca in cazul de fata nu sunt incorecte, ci doar se pot dovedi mai costisitoare in cazul fericit. Mult mai costisitoare.
De exemplu, daca ar fi existat o comunicare mai buna si un acces mai facil l-a informatii, s-ar fi realizat cu siguranta o biopsie si pentru fragmentul indepartat din coloana vertebrala. Aici, din punctul meu de vedere s-a pierdut o buna oportunitate si o informatie valoroasa.. PSA crescut? Automat biopsie, avand in vedere ca metastazele osoase sunt o forma destul de intalnita in cazurile de cancer la prostata. De altfel asta e si motivul pentru care a cerut chirurgul sa se realizeze scintigrafia. De asemenea, v-as ruga sa-mi spuneti cat de necesara ar fi afectuarea unor noi analize, gen CT, de exemplu? Pentru ca mie mi s-ar parea obligatoriu inaintea unei interventii chirurgicale(alaturi de scintigrafia deja efectuata).
Inca o data, MULTUMESC.
0
02-08-2013, ora 00:03
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu trebuie sa-ti faci griji despre a ma contesta, nici pe departe nu ma consider incontestabil!

cu siguranta ca cel mai bine mult pentru evaluarea extensiei locale a bolii ar fi un RMN de pelvis. dincolo de asta, din pacate specific in romania, oricat de bun este un chirurg, dpdv tehnic, ramane totusi un chirurg si, repet IN ROMANIA, un chirurg nu este o persoana care sa priveasca lucrurile de maniera cea mai de ansamblu vis-a-vis de balanta riscuri/beneficii, cand e vorba de cancer, mai ales de unul cum e cel de prostata, unde planeta intreaga inca dezbate aprins ce anume sa se faca in cancerele incipiente. poate ca pentru asta nu ar strica si un consult pentru A DOUA OPINIE la un oncolog la fel de bun/experimentat, chiar daca cel mai probabil va va prezenta cam aceleasi oportunitati despre care ati auzit deja. eu personal NU CRED ca la un stadiu T1 a sau b (despre care un RMN va putea spune mai multe), fara simptome de niciun fel, cu PSA mic si fara o crestere accelerata, o operatie radicala aduce momentan un beneficiu fata de supravegherea activa. efecte adverse si cost al calitatii vietii insa, aduce cu siguranta, si deloc de neglijat: disfunctie erectila, incontinenta urinara, poate dureri mai de durata, etc., asta pentru a trata un cancer care pare lent evolutiv, nu foarte agresiv si care poate evolua fara niciun simptom pentru ani multi de zile, chiar poate fara niciun tip de tratament.
0
03-08-2013, ora 22:58
Lucian107416
Nu este medic/terapeut
Lucian107416
Exista vreo substanta de contrast recomandata pentru RMN la pelvis, de genul Primovist pentru rmn la ficat? Multumesc.
0
04-08-2013, ora 18:01
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu siguranta. nu una specifica pentru pelvis, totusi.
0
01-10-2013, ora 12:00
Lucian107416
Nu este medic/terapeut
Lucian107416
Evolutie:
Tatalui meu i-a aparut o adenopatie supraclaviculara si s-a internat in spital la inceputul lunii septembrie. La consult ORL s-a recomandat biopsie si examen histopatologic al adenopatiei supraclaviculare. Intraoperator 'se constata tromboza venei jugulare externe, context in care adenopatiile sunt interpretate ca fiind inflamatorii'... ' si ulterior pe parcursul internarii a primit medicatie antialgica, antinflamatorie, antibiotica, antimicotica, antiischemica, hipotensoare, anticoagulanta, cu evolutie favorabila si remisia'

In timpul internarii a facut CT, RMN si examene endoscopice( am sa le redau mai jos concluziile), care au relevat si o formatiune suspecta pe ficat.

A fost vazut de o comisie oncologica, care a recomandat Zoladex, peste 3 luni facut testul PSA si, eventual(?), continuat tratamentul. Nu-mi dau seama daca este o varianta mai buna decat monitorizarea, mai ales in contextul incertitudinii de la ficat, si aici as ruga un specialist la o a doua opinie.

CT toraco-abdomino-pelvin :
Asimetrie a sinusurilor piriforme(cel stg. cu continut dens). Adenopatii supraclaviculare stg( cea mai mare de 2, 6 cm).
Impastarea grasimii supraclaviculare si axilare stg (de etiologie neprecizablla CT). Fina lama fluida pleurala stg. Fara leziuni pulmonare suspecte.
Segment VIII(presupun ca e o greseala de redactare si e vorba de VII) hepatic si splina cu cate o leziune nodulara hipodensa, cu diametre de 1, 8 respectiv 1 cm - necesita reevaluare cu contrast si monitorizare. Pancreas, rinichi bilateral fara modificari suspecte. Hiperplazie SR bilaterala fara aspect CT tumoral.
Fara adenopatii patologice retroperitoneale. Fara ascita. Prostata voluminoasa relativ omogena.
Stare post-hemilaminectomie dr L4 si L5. Fara imagini CT certe de determinari secundare la nivelul segmentelor osoase examinate.
Concluzli: Sinus piriform stg cu continut dens. Adenopatii supraclaviculare. Impastarea grasimii supraclaviculare
axilare stg. Fina lama fluida pleurala stg. Nodul hipodens hepatic si splenic. Prostata voluminoasa.

Examene endoscopice:

GASTROFIBROSCOPIE
Esofag relatii normale. Stomac cu lichid de hipersecretie, eritem prepiloric circumferential. Dl, Dll relatii normale.
COLONOSCOPIE
Mucoasa colon edematiata, lucioasa, cu pseudomembrane la nivelul colonului ascendent si depozite albicioase la acest nivel. Mic polip sesil la nivelul ascendenrului de 3mm. fara alte modificari de mucoasa pana la nivelul cecului.
Dg: Colita pseudomembranoasa. Candidoza colonica. Polip sesil colon ascendent.


RMN:
Parenchim splenic prezentand marginal un mic cluster de imagini chistice cu caracter benign (mici chiste splenice), cu hiper T2, hipo T1 si efect shine-through in difuzie, caracteristice chisturilor. Cortical renal drept se evidentiaza o structura cu caractere similare, dar mai putin hiposemnal T1 (chist dens?).
La nivelul segmentului hepatic VII se evidentiaza o structura discret hiper T2 si de semnal intermediar T1, cu relativa restrictie in secventele de difuzie si care la administrarea de contrast iv. prezinta flash arterial urmat de wash-out rapid si neomogen. Caracterele descrise sunt sugestive pentru leziune cariokinetica, insa unicitatea si dimensiunile mici, de 18 mm ale leziunii nu pot permite afirmarea certa a etiologiei, necesitand monitorizare (wash-in rapid si wash-out rapid sunt caracteristice atat determinarilor secundare hipervasculare, cat si hepatocarcinoamelor).
Fara adenopatii retroperitoneale sau mase abdominale. Mica cantitate de lichid de ascita.
Prostata voluminoasa cu lob anterior marcat hipertrofic, cu amprentarea trigonului vezical si cu reducerea regiunii periferice la o fina lama ce este greu de apreciat. Mic nodul hipodens periferic stang, dar care nu prezinta restrictie in secventele de difuzie, facand mai putin probabil diagnosticul de neo prostatic (necesita biopsie).
Continut al vezicii urinare cu nivel hidric supernatant pe un continut hipo T2 si hiper T1 (sange?, rezultat al medicatiei-a se corobora cu datele clinice).
Concluzii:
Chiste renale si splenice
Masa unica hepatica segment VII cu caractere posibil atipice
Hiperplazie prostata si mic nodul hipodens periferic stang
Continut fluid-fluid vezical de etiologie neprecizata

MULTUMESC.
0
01-10-2013, ora 19:28
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
care este intrebarea ?
0
01-10-2013, ora 19:31
Lucian107416
Nu este medic/terapeut
Lucian107416
Scuze pentru neclaritate. Poate nu a fost cea mai fericita formulare:
"Nu-mi dau seama daca este o varianta mai buna decat monitorizarea, mai ales in contextul incertitudinii de la ficat, si aici as ruga un specialist la o a doua opinie. "
0
01-10-2013, ora 19:37
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da. chiar nu este o formulare prea fericita, intrucat nu vad legatura cu adenopatia operata, examenul RM pe ficat, etc. prostata pare a fi si ESTE o problema absolut separata, pana la proba contrarie. formuleaza o intrebare, si voi incerca sa iti dau un raspuns. cred insa ca nu poti pleca altfel decat de la ce ai discutat deja cu medicii, altfel aceasta discutie se transforma intr-un soi de "brainstorming" ad-hoc, care in niciun fel nu are cum sa tina loc de consult medical. suna ca si cum tu incerci sa iei o decizie medicala, cumva supercedand competenta medicilor cu care ai discutat pana acum.
0
01-10-2013, ora 20:21
Lucian107416
Nu este medic/terapeut
Lucian107416
Nu neaparat sau nu inteleg. Presupunerea initiala a medicilor a fost ca au legatura cu prostata si adenopatia si 'masa unica' de pe ficat, adica se cautau metastaze ale cancerului de la prostata. Din fericire a fost infirmata ipoteza referitoare la adenopatie, iar cea de la ficat ramane in observatie. Ma intrebam daca situatia din prezent impune urmarea vreunui tratament, intrucat in intelegerea mea limitata nu s-a schimbat nimic. In plus, am mai adus niste date de la RMN-ul(+CT) despre care si dumneavostra ati spus ca e recomandabil sa se faca. Am facut si eu ce fac majoritatea celor care scriu in aceasta sectiune solicita inca o parere avizata. Mai alea ca in cazul de fata aceasta parere este Textul meu era si plin de date si poate nu a fost cel mai bine structurat. Incerc sa INTELEG, Daca era vorba de incredere oarba in opinia unui medic nu as fi apelat la acest forum.
Reformulez:
1. Tatalui meu i s-a recomandat inceperea tratamentului cu Zoladex? Aduce vreun beneficiu in stadiul asta? Acopera vreun risc suplimentar?
2. Care este stadiul cel mai probabil, pentru ca nu am gasit aceasta clasificare in documentele medicale si aici depinde si de interpretarea RMN-ului si a celorlalte analize?
Multumesc.
0
01-10-2013, ora 20:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
repet: s-a vazut o leziune in ficat. ea are aspecte ce o fac suspecta de a fi canceroasa. insa nu cred ca se poate spune cu certitudine ca este o metastaza de la cancerul de prostata, deci ma tem ca RMN-ul ridica o problema suplimentara (respectiv CE E CU LEZIUNEA ACEEA ??? e cancer, nu e cancer, daca e cancer, e primar ? e metastaza de la prostata ? e o metastaza de la un alt cancer ?), dar nu aduce nicio data definitiva suplimentara asupra primei tale postari, practic; deci eu consider ca NU se poate considera ca are o boala metastatica de prostata, in acest moment, si deci nici atitudinea de a nu o trata (pe care am discutat-o si argumentat-o de la inceput) nu poate fi schimbata, pana nu se elucideaza ce e cu nodulul din ficat. in fond, ce anume tratam, totusi ? poate ca o biopsie a leziunii respective ar fi indicata; daca nu, nu as schimba nimic, doar as repeta RMN-ul peste cateva luni. el nu are simptome, inteleg, deci atunci... ce anume tratam si cu ce riscuri si beneficii ? medicul care a propus zoladex, ce motive a reclamat ?
0
01-10-2013, ora 21:30
Lucian107416
Nu este medic/terapeut
Lucian107416
Incetinirea evolutiei cancerului. Nu multi medici cred in soutia NIMIC. Probabil ca si mai putin pacienti. In plus, mi se pare ca ar fi o varianta acoperitoare pentru cazul in care chestia de pe ficat ar fi o metastaza a celui de prostata. Deci rationamentul asta l-as intelege. Ce nu inteleg e care ar fi riscurile daca se mai asteapta cateva luni pana la elucidarea chestiunii cu ficatul. Din cate am inteles e destul de redusa probabilitatea unui alt tip de cancer(cu exceptia hepatocarcinomului dat ca probabil de RMN) in ce priveste acea leziune.
Multumesc!
0
01-10-2013, ora 22:39
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate in cazul unui cancer de prostata atat de localizat, cu PSA mic si cu gleason de 5, ma tem ca oncologul NU ARE LA DISPOZITIE niste metode care sa fi demonstrat beneficiu clinic. asa ca... pe ce isi bazeaza decizia ? pe "wishful thinking" ? singura varianta acceptabila este cea in care considera leziunea din ficat ca fiind o metastaza de la prostata (ca sa dea zoladex), dar eu consider ca sansele nu sunt majoritare ca acest lucru sa fie real, deci nu as incepe tratamentul fara o dovada serioasa ca asa stau lucrurile. nici sa fie un hepatocarcinom nu e exclus.
0
01-10-2013, ora 23:31
Lucian107416
Nu este medic/terapeut
Lucian107416
Multumesc mult. M-am mai edificat. Propunerea medicului parca a fost sa se administreze o injectie iar peste 3 luni sa faca PSA-ul si apoi sa decida daca sa continue tratamentul sau nu. Ma gandesc ca aici s-ar putea sa fi inteles tata gresit si ca sa decida in functie de ce ficat si PSA daca sa continue sau nu. Vi se pare ca ar avea sens o asemenea abordare ? Va rog mult sa-mi spuneti care ar fi efectele unei singure injectii cu Zoladex asupra organismului? Inca o data, multumesc.
0
02-10-2013, ora 11:25
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
zoladex suprastimuleaza glanda hipofiza in prima faza, care glanda, dupa o superstimulare initiala, se adapteaza si practic nu mai secreta deloc acei hormoni care fac testiculele sa secrete hormonii androgeni, pe baza carora creste cancerul de prostata. desigur ca, din cauza fazei initiale de "superstimulare", primele 2-3 saptamani, injectia cu zoladex trebuie insotita de niste pastile care "protejeaza" prostata de aceasta SUPERsecretie, niste pastile numite de obicei casodex. daca te referi la efectele adverse, despre acestea poti gasi liste intregi pe internet, cu o minima cautare a numelui medicamentului.

repet: pe baza a ce mi-ai relatat, aceasta abordare NU mi se pare rezonabila, sau cel putin nu ar fi prima, nici macar a doua, la care as recurge.
0
03-10-2013, ora 17:30
Lucian107416
Nu este medic/terapeut
Lucian107416
Multumesc mult. Intr-o postare anterioara(la subiect: cancer prostata cu metastaze osoase si pulmonare) ati afirmat in legatura cu inceperea prematura a tratamentului cu citostatice :
'asta ca sa nu mai vorbim de teoria cu inducerea prematura a rezistentei la chimioterapie si risipirea, practic, a unei resurse terapeutice inainte de vreme, inainte ca boala sa devina rezistenta la tratamentul hormonal. - See more at: http://forum.romedic.ro/prod/cancer_prostata_cu_metastaze_osoase_si_pulmonare_077204.htm'
Intrebarea ar fi daca este valabil acelasi lucru si pentru tratamentul hormonal ?? Poate (teoretic) dauna inceperea lui prematura ?
Inca o data, multumesc!!!
0
03-10-2013, ora 19:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da. nu numai teoretic. orice tratament are efecte adverse, iar riscurile sunt mereu cantarite vs beneficii si analizate in studii clinice, ale caror rezultate furnizeaza recomandarile standard. asa e TOATA medicina, si nu doar oncologia: numai dovezile furnizeaza recomandari practice/clinice, si nu teoria fundamentala (fiziologia, fiziopatologia, farmacologia, etc).
0
31-01-2014, ora 16:39
Lucian107416
Nu este medic/terapeut
Lucian107416
Decizia tatalui a fost prostatectomia, iar operatia a decurs bine si a fost realizata la sfarsitul lunii noiembrie 2013. Rezultatul biopsiei a fost: Adenocarcinom de prostata, Gleason 3 + 3, tumoare incapsulata ( nu cunosc exact termenii medicali si nu am acces acum la document).
Astazi, la circa 9 saptamani de le operatie, a sosit si rezultatul primului test PSA: 0.145 ng/ml!!! Recomandarea chirurgului a fost sa repete PSA-ul peste 3 luni si a spus ca nu trebuie facut nimic acum. Intrebarile ar fi:
1. Exista vreo speranta ca PSA-ul sa coboare in zona nedetectabil peste 3 luni, la urmatorul test ?
2. Cat de probabila ar fi o metastaza a adenocarcinomului de prostata, in alta parte a corpului, in conditiile in care biopsia prostatei nu e relevat celule metastatice ?
3. Este adevarata afirmatia urmatoare? Daca da, cum este posibil ? Singurul scenariu imaginabil pentru mine in momentul de fata este ca nu a fost indepartata intreaga prostata ?
'Having a detectable PSA level after surgery does not always mean that you still have cancer. If you have a low PSA level that is not rising, it could mean that you just have some benign prostate cells still in your body.'
4. Credeti ca ar fi indicata o devansare a urmatorului PSA ? La 13-14 saptamani de la operatie?
Multumesc.
Multa sanatate si putere tuturor!
0
31-01-2014, ora 20:18
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
Lucian tiam dat mesaj pe privat.
Legat de intrebarile tale:1--in timpul operatiei medicul poate sau nu in functie de reactia tumorii, sau a organismului pacientului sa indeparteze tot ceea ce sia propus, sau daca este posibil acest lucru.
2-medicul recomanda tratament tinand cont de multe date cum ar fi varsta boli ale pacientului, stadiul cancerului, organism, efectele unui tratament, riscului si multe altele.
pt mai multe informatii te astept cu un mesaj.
0
01-02-2014, ora 13:21
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
1. da.
2. pe datele actuale, foarte putin probabila.
3. da, este adevarata si o posibilitate.
4. da, ar putea fi utila o repetare lunara a PSA, sigur nu poate sa strice.

totusi: la un oncolog ati fost ?
0
01-02-2014, ora 14:05
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
LUCIAN pt a te ma lumina putin o sati descriu prin ce am trecut eu in ultimii 5 ani si doua luni de la descoperirea cancerului pe rinichi: in dec 2008 mi sa extirpat chirurgical rinichiul drept pt ca tumora avea 10-10-12cm iar rinichiul 10cm, si de atunci medicul in urma biopsiei mia recomandat ca este mai bine sa nu urmez nici un tratament deoarece sunt tanar ( aveam atunci 32 de ani), si doar sa urmarim evolutia din trei in trei luni primii 2ani.In februarie 2009 mi sa descoperit steatoza hepatica grad4( din gradul 5 este ciroza si ficatul nu se mai regenereaza), si in urmatorii 2 ani cu pastile ceaiuri hepatice, mult sport si un ceai care mi lam preparat singur in care am pus toate plantele care le contineau pastilele, colonhelpul, liverhelp, ceaiurile hepatice care le cumparam si altele ca : ghimbir, menta, patrunjel, marar, coriandru, busuioc, chimen seminte de armurariu, cimbru si multe altele, si cu acordul medicului si analize din trei in trei luni am inlocuit medicamentele cu 2 litri zilnic de acest ceai, si dimineata pe stomacul gol o lingurita de miere, ficatul a revenit la steatoza moderata ca si in prezent( in febr.2009 aveam 114kg dupa operatie), in mai 2010 aveam 98kg, iar in prezent am 110kg.
In iunie 2012 nam mai putut sa beau acel ceai la munca si stresul a devenit enorm, programul de munca haotic, lung, de zi si noapte, iar in mai 2013 la un RMN sa constatat ca aveam recidiva tumorala in loja renala ( locul unde fusese rinichiul) de 6, 5cm, a fost extirpata cu succes, iar la fix trei luni ( din 23 mai pana pe 23 august) la un CT sa constatat ca aveam alta tumora situata langa coloana vertebrala care unea colonul de muschiul spatelui si care masura 2, 5--3cm, si care in mai nu exista, mam operat dar tumora in timpul operatiei a creat sangerari masive ( ca mijloc de aparare) si nu sa putut umbla la ea si nici lua biosie, in noiembrie am inceput chimio, iar pe 20 noi. 2013 la un CT sa constatat ca maiaveam si inca trei meastaze pe un plaman. In continuare fac chimio si pe 27 febr. am programare la alt CT si voi stii sigur cum stau.
Acesta boala este perversa si daca la mine a actionat asa nu inseamna ca asa face le toti pt ca la fiecare pacient reactioneaza diferit.
0
01-02-2014, ora 14:49
Lucian107416
Nu este medic/terapeut
Lucian107416
@RaulDuke
3. Care este mecanismul ? Daca crezi ca e prea mult de explicat sau nu poate fi redus la chestii de baza inteligibile pentru un profan, asta e. Eu ma bucur ca e adevarata afirmatia :)
Singura vizita la oncolog a fost mentionata mai sus in acest topic si s-a petrecut cu vreo 2 luni inainte de operatie. Propunerea a fost Zoladex. Tata a ales operatia. El este un optimist, 'om de actiune' si a hotarat asta. Odata luata decizia, nici n-am mai putut aborda tema asta cu el iar o alta discutie cu un alt medic ar fi complicat si mai mult lucrurile(din punctul lui de bedere). In fine, nu cred ca te intereseaza pe tine aceste aspecte. Istoricul medical complet, legat de acest caz, a fost descris pe acest forum. Iti multumesc inca o data pentru tot.
@Marton Multumesc. Iti urez multa putere si bafta. Avem cam aceeasi varsta si nu stiu ce m-as fi facut in locul tau. Multumesc mult si pentru documentele pe care mi le-ai trimis pe e-mail.
0
01-02-2014, ora 14:53
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
IN astfel de situatii SINGURUL LUCRU PE CARE IL POTI FACE ESTE SA LUPTI si sati traiesti viata alaturi de cei dragi DIN PLIN, pt a nu ajunge sa regreti mai tarziu.
0
02-02-2014, ora 18:07
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu exista niciun mecanism descris/cunoscut. ipoteze sunt multe si nu prezinta niciun interes sa intru in ele, daca incepe sa te preocupe, avand la dispozitie resursele nelimitate ale internetului, poti ajunge in cateva zile sa cunosti mai multe pe acest subiect chiar decat mine, insa valoare clinica tot nu are. evident trebuie sa repeti PSA lunar, pentru ca daca operatia, chipurile, a scos "toata" prostata (caci asta e rostul operatiei respective), daca psa-ul nu scade aproape de "complet", trebuie verificat fie daca e vorba de vreo recidiva fie daca a fost operatia defapt incompleta si ar trebui facuta iradiere sau ceva...

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • CompuÈ™ii din roÈ™ii ar putea preveni afecÈ›iunile prostatei?
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Ejacularea frecventă scade riscul de cancer de prostată cu 33% - câte orgasme pe lună recomandă È™tiinÈ›a?
  • BărbaÈ›ii înalÈ›i ar putea fi predispuÈ™i la apariÈ›ia unei forme agresive de cancer de prostată
  • Obezitatea la bărbaÈ›i creÈ™te riscul de recidivă după prostatectomie radicală
  • Screeningul PSA (pentru cancerul de prostată) unic la bărbaÈ›ii fără simptome nu salvează vieÈ›i
  • Când ar trebui să-È›i investighezi prostata?
  •